- Home
- Cultură-Media
- (01.01.2011, 01:34)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Semnificaţii istorice pentru 1 ianuarie
2007 - România şi Bulgaria au devenit membre ale Uniunii Europene
Urmărește
60 afișări
Semnificaţii istorice pentru 1 ianuarie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
147 - India devine independentă.
404 - Are loc la Roma ultima competiţie cunoscută de gladiatori.
630 - Profetul Muhammad şi armata sa pleacă către Mecca, pe care o va captura fără vărsare de sânge.
990 - Kievul Rusesc adoptă calendarul iulian.
1432 - A încetat din viaţă Alexandru cel Bun, domn al Moldovei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
1438 - Albert al II-lea de Habsburg este încoronat rege al Ungariei.
1449 - S-a născut Lorenzo de Medici, supranumit "Lorenzo Magnificul", conducător al Florenţei din 1469 şi patron al artei (m. 9 aprilie 1492)
1502 - Amerigo Vespucci debarcă în zona cunoscută astăzi ca Rio de Janeiro.
1502 - S-a născut Papa Grigore al XIII-lea (1572-1585); în anul 1582 a introdus un nou calendar (calendarul gregorian) (m. 10 aprilie 1585)
1561 - A încetat din viaţă Eftimie, egumenul mânăstirii Capriana (astăzi în Republica Moldova), autor al "Cronicii Moldovei" pentru perioada 1541-1554, scrisă în limba slavonă.
1600 - Scoţia începe să folosească calendarul iulian.
1651 - Carol al II-lea este încoronat rege al Scoţiei.
1700 - Rusia începe să folosească calendarul iulian.
1707 - Ioan al V-lea este încoronat rege al Portugaliei.
1766 - Introducerea nartului (norma zilnică de lucru) în Moldova, prin aşezămîntul agrar al lui Grigore al III-lea Ghica.
1775 - Alexandru Ipsilanti dă mitropolitului sarcina să elaboreze un raport despre situaţia învaţămîntului în Transilvania, pentru a putea trece la realizarea unor reforme.
1782 - A încetat din viaţă compozitorul Johann Christian Bach, fiul lui Johann Sebastian Bach (n. 5 septembrie 1735)
1788 - Apare prima ediţie a The Times al Londrei, anterior publicată ca The Daily Universal Register.
1797 - Albany devine capitala New Yorkului, în defavoarea lui New York City.
1801 - Giuseppe Piazzi descoperă primul asteroid cunoscut, 1 Ceres.
1801 - Adunarea legislativă a Regatului Marii Britanii şi Regatului Irlandei se încheie, adoptând crearea Regatului Unit.
1804 - Se încheie dominaţia franceză în Haiti.
1808 - Importul sclavilor în Statele Unite ale Americii este interzis.
1823 - S-a născut poetul Petöfi Sandor, unul dintre marii lirici ai poeziei universale a fost reprezentant de baza al intelectualităţii revoluţionare de la 1848. A încetat din viaţă eroic, pe câmpul de luptă de lângă Sighişoara ("Nori", "Apostolul", "O seară acasă") (m. 31 iulie 1849)
1832 - A început aplicarea "Regulamentului Organic" în Moldova.
1847 - Franz Liszt susţine la Bucureşti al treilea concert, dat la Palat, la invitaţia lui Vodă Bibescu. Liszt improvizează pe tema unor cântece româneşti.
1848 - Intră în vigoare Convenţia dintre Moldova şi Muntenia privind desfiinţarea vămii dintre cele două ţări, excepţie făcând sarea. Se formeaza o singură piaţă, protejată de un singur cordon vamal.
1863 - S-a născut Pierre de Coubertin, filosof, istoric si sociolog, organizatorul Jocurilor Olimpice moderne. (m. 2 septembrie 1937)
1868 - S-a născut I. Al. Bratescu-Voineşti, scriitor, membru şi vicepreşedinte al Academiei Române ("Întuneric şi lumină", "Niculăiţă Minciună", "Firimituri") (m. 14 decembrie 1946)
1887 - Regina Victoria a Marii Britanii este proclamată împărăteasă a Indiei.
1894 - A încetat din viaţă fizicianul Heinrich Hertz (n. 22 februarie 1857)
1897 - S-a născut prof.dr. Ana Aslan, medic specialist în gerontologie. A evidenţiat importanţa novocainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă, aplicând-o pe scară largă în clinica de geriatrie Otopeni, sub numele de Gerovital (m. 20 mai 1988)
1901 - Banca Naţională a României a devenit o bancă cu caracter privat prin vânzarea participaţiei statului către particulari.
1927 - A fost înfiinţat postul de radio britanic BBC-British Broadcasting Corporation
1981 - Grecia devine stat membru al Comunităţii Europene.
1992 - România a fost numită în Comitetul Consultativ pentru programul de asistenţă în predarea, studierea, diseminarea şi mai larga recunoaştere a dreptului internaţional.
1993 - Cehia şi Slovacia s-au separat devenind două noi state independente şi suverane.
1994 - Executivul a aprobat înfiinţarea Agenţiei de restructurare, ca organ central de specialitate în subordinea Guvernului, pentru a analiza activităţile societăţilor comerciale cu capital de stat în vederea restructurării şi relansării lor.
1995 - Au intrat în vigoare acordurile de liber schimb încheiate între România şi Republica Cehă şi cea Slovacă.
1995 - Reprezentanţi ai Statelor Unite ale Americii, Uniunii Europene şi ai Canadei s-au întrunit la Geneva, unde au prezentat instrumentele de ratificare a Tratatului de creare a Organizaţiei Comerciale Mondiale.
1999 - A fost implementată moneda europeană unică, Euro, pentru început în formă electronică.
2003 - A încetat din viaţă Dumitru Tinu, ziarist, director la cotidianul "Adevărul" si al Clubului Român de Presă (CRP) (n. 21 octombrie 1940)
2007 - Timp de un an de zile, Sibiul împarte împreună cu Luxemburg titlul de capitală europeană a culturii
2009 - Rusia a întrerupt livrările de gaze către Ucraina în lipsa unui compromis asupra preţului pentru 2009 şi a întârzierii plăţilor.
Citește pe alephnews.ro: Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe