- Home
- Cultură-Media
- (13.02.2012, 00:04)
- Marina Plopeanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Semnificaţii istorice pentru 13 februarie
În 1883 a încetat din viaţă celebrul compozitor german Richard Wagner („Tristan si Isolda”, „Lohengrin”, „Parsifal”) (n. 22 mai 1813).
Urmărește
494 afișări
Richard Wagner (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
1453 - Iancu de Hunedoara a încetat să mai fie guvernatorul Ungariei. Dieta de la Pozsony a confirmat restaurarea puterii regale, restaurare cerută de magnaţii unguri. Iancu a păstrat titlul de căpitan suprem al Ungariei şi al Transilvaniei.
1571 - A încetat din viaţă Benvenuto Cellini, sculptor, gravor şi scriitor florentin (n. 1 noiembrie 1500).
1689 - Parlamentul britanic a adoptat "Carta Drepturilor" (Bill of Rights), act fundamental al sistemului legislativ britanic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
1793 - S-a născut pictorul german Philipp Veit.
1841 - Medicul francez Charles Gabriel Pavaz a inventat seringa.
1849 - Delegaţia adunării române de la Sibiu, condusă de episcopul ortodox Andrei Şaguna, a înfăţişat împăratului "Petiţiunea generală a fruntaşilor români dinTransilvania, Banat şi Bucovina", care cerea, între altele, legitima constituire a naţiunii române într-un organism statal de sine stătător în cadrul monarhiei, administraţie în limba română, reprezentanţă proporţională în parlamentul imperial.
1856 - Congresul de pace de la Paris prin care s-a încheiat Războiului Crimeii.
1873 - S-a născut Feodor Ivanovici Şaliapin, cântăreţ de operă rus.
1877 - A încetat din viaţă Costache Caragiale, actor, regizor şi dramaturg, primul director al Teatrului Mare Naţional din Bucureşti.
1880 - S-a născut, la Iaşi, savantul Dimitrie Gusti, fondatorul Şcolii sociologice din Bucureşti (m. 30 octombrie 1955).
1895 - A fost brevetat "Cinematograful Lumiere", aparat de filmat, de proiecţie şi de copiat, realizat de fraţii Louis şi Auguste Lumiere.Prima proiecţie publică comercială a avut loc la 28 decembrie 1895, la Paris.
1901 - Guvernul conservator prezidat de Petre P. Carp a demisionat în urma unui vot de blam în Parlament, în pofida faptului că majoritatea parlamentară era deţinută de conservatori.
1910 - S-a născut fizicianul american William Bradford Shockley distins cu premiul Nobel.
1922 - S-a născut actorul Horia Căciulescu (m. 27 decembrie 1989).
1945 - Eliberarea oraşului Budapesta de sub ocupaţia fascistă.
1991 - Trupele americane au bombardat Bagdadul, omorând sute de irakieni civili.
2003 - Rămăşiţele pământeşti ale fostului suveran al României, Carol al II-lea au fost aduse de la Lisabona în ţară, la 50 de ani de la moarte, însoţite de cele ale soţiei sale, Elena Lupescu, cu un avion special şi transportate la Curtea de Argeş.
2007 - Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis canonizarea mitropolitului Varlaam al Moldovei, ierarh care şi-a desfăşurat activitatea în secolele XVI-XVII.
2008 - Rusia a lansat primul său submarin nuclear dintr-o nouă generaţie de la destrămarea Uniunii Sovietice.
2009 - A murit cântăreaţa Estelle Bennett, membră a trupei pop-rock The Ronettes (n. 1942)
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: Semnificaţii istorice pentru 12 februarie
Citește și: Semnificaţii istorice pentru 10 februarie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia
-
astăzi, 08:09
Peste 800 de milioane de oameni suferă de diabet, boala care ameninţă mai ales ţările sărace