Semnificaţii istorice pentru 14 martie

1879: S-a născut Albert Einstein, fizician americano-elveţian de etnie evreiască, laureat al Premiului Nobel pentru fizică pe anul 1921. Cele mai multe dintre contribuţiile sale în fizică sunt legate de teoria relativităţii restrânse (1905), care unesc mecanica cu electromagnetismul, şi de teoria relativităţii generalizate (1915) care extinde principiul relativităţii mişcării neuniforme, elaborând o nouă teorie a gravitaţiei. Einstein nu s-a manifestat doar în domeniul ştiinţei. A fost un activ militant al păcii şi susţinător al cauzei poporului evreu căreia îi aparţinea. A publicat peste 300 de lucrări ştiinţifice şi peste 150 în alte domenii. (d. 1955)

Urmărește
172 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru 14 martie

Semnificaţii istorice pentru 14 martie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

1804: S-a născut Johann Strauss - tatăl, compozitor, violonist şi dirijor austriac (d. 1849)


1854: S-a născut Alexandru Macedonski, poet, dramaturg, publicist: "Poema rondelurilor", "Excelsior", "Flori sacre", "Moartea lui Dante Alighieri"(d. 1920)


1881: Parlamentul a votat Legea prin care România devenea regat.


1883: A încetat din viaţă Karl Marx, filosof şi economist german (n. 1818)


1895: Regele Carol I al României inaugurează Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti


1919: S-a născut Alexandru Paleologu, scriitor şi politician român. Paleologu este unul dintre rarii intelectuali români care au recunoscut încă dinainte de 1989 această colaborare, iar după 1990 a fost primul caz de recunoaştere şi asumare publică şi explicită a acestei colaborări. (d. 2005)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici