Semnificaţii istorice pentru 17 decembrie

1843 - S–a născut Elisabeta (Paula–Ottilia–Elisa), prinţesă de Wied, regină a României. S–a afirmat şi ca scriitoare, publicând, sub pseudonimul Carmen Sylva, povestiri, legende, piese de teatru: „Poveştile Peleşului”, „Prinţul codrului”. Membră de onoare a Academiei Române (n. 17/29.12) (m. 1 februarie 1916)

Urmărește
70 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru 17 decembrie

Semnificaţii istorice pentru 17 decembrie (Imagine: www.wikipedia.org)

1778 - S-a născut chimistul Humphrey Davy, descoperitorul electrochimiei (m. 29 mai 1829)


1830 - S-a născut Jules Huot de Goncourt, scriitor şi istoric; împreună cu fratele lui, Edmond de Goncourt, a redat atmosfera vieţii culturale a vremii în "Jurnalul" publicat în 1896; tot el a împlinit dorinţa testamentară a fratelui lui de a întemeia Academia Goncourt care acordă în fiecare an Premiul Goncourt pentru cel mai bun roman apărut în Franţa (m. 20 iunie 1870)


1892 - S-a născut George Magheru, poet şi dramaturg (volum de poezie postum "Cântece la marginea nopţii") (n. 17/30 decembrie 1892) (m. 17 august 1952)


1893 - S-a născut medicul Dimitrie Bagdasar, creatorul şcolii româneşti de neurochirurgie, membru post-mortem al Academiei Române (m. 15 iulie 1946)


1905 - S-a născut Vasile Lovinescu, eseist, nepot al lui Eugen Lovinescu şi frate cu Horia Lovinescu, autor al unor importante studii de hermeneutică şi ezoterism: "Dacia hiperboreană", "Interpretarea ezoterică a unor basme şi balade populare româneşti", "Creangă şi Creanga de aur" (m. 14 august 1984)


1908 - S-a născut chimistul Willard Frank Libby, laureat al premiului Nobel pentru Chimie în anul 1960


1912 - A încetat din viaţă Spiru Haret, matematician, sociolog, pedagog, cel ce a reorganizat pe baze moderne învăţământul românesc (n. 15 februarie 1851)


1975 - S-a născut in Ucraina top-modelul şi actriţa americana Milla Jovovitch (filmul "Al cincilea element", "Ioana din Orleans")


1989 - În noaptea de 16 spre 17 decembrie a fost executat ordinul de evacuare din Timişoara al pastorului Tokes. Pe parcursul întregii zile au avut loc ciocniri între forţele de ordine şi manifestanţi. Militarii au fost huiduiţi şi loviţi cu pietre, protestatarii atacând sediul CJ al PCR. La Bucureşti, Ceauşescu a hotărât, în cadrul unei şedinţe a CPEx, folosirea forţei la Timişoara. Ion Coman, secretar CC al PCR, a fost numit comandant unic pentru Timişoara, membri din conducerea partidului, armatei, securităţii fiind trimişi în acest oraş. În urma unei teleconferinţe organizată de Ceauşescu cu activul de partid şi de stat din toate judeţele ţării, la Timişoara factorii de răspundere au ordonat forţelor de ordine să tragă în manifestanţi. Au început lupte de stradă soldate cu morţi şi răniţi. Timişoara a fost izolată, căile de acces în oraş fiind blocate.


1992 - Camera Deputaţilor a aprobat proiectul de lege privind declararea oraşelor Braşov şi Sibiu ca oraşe martir.


1992 - La Paris a fost înregistrată Camera de Comerţ Franţa-România.


1993 - În cadrul lucrărilor Consiliului Naţional al PL'93 a fost depusă o moţiune, semnată de 53 de membri ai Consiliului, care propunea ieşirea PL'93 din CDR. Moţiunea a fost respinsă.


1996 - Noul ministru al Culturii, Ion Caramitru, şi-a preluat, în mod oficial, funcţia, în prezenţa ministrului Finanţelor, ministru secretar de stat Mircea Ciumara.


1998 - Fondul Proprietăţii de Stat şi compania franceză Renault au semnat un memorandum privind condiţiile de negociere a pachetului de 51% din acţiunile societăţii Automobile Dacia Piteşti.


1999 - Premierul revocat Radu Vasile şi-a depus demisia la Preşedinţie.


2001 - Preşedintele Ion Iliescu a fost primit, într-o audienţă privată, la Papa Ioan Paul al ll-lea


2003 - Liderul PD, Traian Băsescu, a exclus categoric ideea oricărei fuziuni a partidului său cu PNL, apreciind că o asemenea ipoteză reprezintă o "eroare politică" şi determină confuzie.


2004 - Preşedintele în exerciţiu Ion Iliescu a decis, în urma consultărilor cu premierul Adrian Năstase, revocarea decretului de graţiere a lui Miron Cozma.


2008 - Parlamentul indian a aprobat, în unanimitate, legislaţia antiterorism, în urma atentatelor din Bombay, în care au fost ucise 163 de persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici