Semnificaţii istorice pentru 21 iunie

1905 - S-a născut filosoful şi scriitorul francez Jean Paul Sartre, laureat, în anul 1964, al Premiului Nobel, distincţie pe care însă o refuză.

Urmărește
443 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru 21 iunie

Semnificaţii istorice pentru 21 iunie

1527 - A murit Niccolo Machiavelli, autorul lucrării "Principele".


1718 - A fost încheiat Tratatul de pace de la Passarowitz, dintre Turcia şi Austria, prin care Oltenia şi Banatul au fost încorporate Imperiului Habsburgic. Oltenia a rămas sub ocupaţie austriacă pînă în anul 1739, iar Banatul pînă în 1918.


1848 - Au început mişcările revoluţionare în Ţara Românească.


1868 - Are loc, la Munchen, premiera operei "Maeştrii cântăreţi din Nurenberg" de Richard Wagner.


1872 - Fruntaşii politici români din Transilvania, întruniţi la Blaj, au alcătuit un memoriu în care cereau recunoaşterea limbii române ca limbă oficială, vorbită de majoritatea populaţiei ardelene.


1878 - A avut loc Congresul de la Berlin, convocat de marile puteri nemulţumite de prevederile Tratatului de la San Stefano; în cadrul acestui Congres au fost recunoscute independenţa României şi drepturile asupra Dobrogei.


1920 - S-a născut actorul Puiu Călinescu (m. 16 mai 1997).


1991 - S-a încheiat Acordul-cadru de cooperare dintre Guvernul României şi UNICEF.


1993 - S-a semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Australiei privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor.


1995 - Toţi liderii partidelor parlamentare au semnat "Declaraţia de la Snagov", prin care şi-au dat acordul de principiu faţă de Strategia naţională pentru pregătirea aderării României la Uniunea Europeană.


2001 - Comitetul Român pentru Adopţii a decis suspendarea, pentru un an, a primirii de noi cereri de adopţie a unor copii din România de către persoane sau familii din străinătate.


2002 - Grupul rus Gazprom şi societatea ucraineană de stat Naftogaz au semnat un acord privind transportul de gaze prin Ucraina, punând capăt, astfel, unei dispute care a durat un deceniu.


2008 - A încetat din viaţă Victor Iancu, profesor universitar, lingvist şi fost secretar general al Comisiei Naţionale pentru UNESCO (n. 25 martie 1936).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici