Semnificaţii istorice pentru 26 februarie

1802 - S-a născut scriitorul francez Victor Hugo (m. 1885).

Urmărește
150 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru 26 februarie

Semnificaţii istorice pentru 26 februarie (Imagine: www.wikipedia.org)

1564 - S-a născut Christopher Marlowe, cel mai important poet si dramaturg englez de dinainte de William Shakespeare (d. 1593).


1861 - Împăratul Austriei a promulgat o Constituţie ("Patenta imperială din februarie"), prin care Transilvaniei i se acorda o oarecare autonomie în cadrul Imperiului Habsburgic.


1866 - Au avut loc lucrările Conferinţei de la Paris a celor şapte mari puteri europene. Conferinţa a fost convocată pentru a discuta problema principatelor Unite, a căror unire nu fusese recunoscută decât pe timpul domniei lui Cuza.


1891 - S-a înfiinţat Societatea Arhitecţilor Români.


1940 - A încetat din viaţă Nicolae Tonitza, pictor, grafician şi critic de artă. (n. 1886)


1988 - Declaraţia guvernului SUA prin care se retrage României, începând cu data de 3 iulie 1988, clauza naţiunii celei mai favorizate; în replică, guvernul român declară că renunţă la clauza naţiunii celei mai favorizate în relaţiile cu SUA.


1992 - S-a deschis, la Bucureşti, secţia consulară a ambasadei Republicii Moldova în România


1993 - Conferinţa Naţională extraordinară a Partidului Naţional Liberal, desfăşurată la Braşov, a hotărât, în unanimitate, fuziunea cu Noul Partid Liberal. Mircea Ionescu Quintus a fost ales preşedinte al Partidului Naţional Liberal.


1993 - A fost înregistrat primul atentat cu bombă la baza unuia din cele două turnuri ale ansamblului arhitectural "World Trade Center" cunoscut şi sub numele de "Gemenii", una dintre cele mai înalte clădiri din lume (410 m.), imagine-simbol a oraşului New York; la 11 septembrie 2001, turnurile clădirii s-au prăbuşit în urma impactului cu două avioane deturnate, moment considerat de analiştii politici drept începutul unei noi ere în politica mondială.


1993 - România a semnat "Declaraţia de la Istanbul", privind înfiinţarea Adunării Parlamentare a zonei de cooperare economică a Mării Negre (APCEN), for alcătuit din 70 de parlamentari din ţările membre.


1994 - La Mircurea Ciuc au început lucrările Consiliului reprezentanţilor Uniunii democrate Maghiare din România. Preşedinte al Biroului permanent al Consiliului a fost ales Deszi Zoltan.


1999 - România a participat la reuniunea de constituire a forţei de pace de garantare a eventualei reglementari politice din Kosovo (KFOR).


2002 - Tribunalul Bucureşti a admis cererea de înregistrare a Partidului Popular Creştin, condus de Vasile Lupu, în Registrul partidelor politice din România.


2003 - Ankara a închis singurul punct de trecere a frontierei dintre Turcia şi nordul Irakului.


2004 - Parlamentarii au votat, în unanimitate, proiectul de Lege privind aderarea României la Tratatul Atlanticului de Nord (NATO). În favoarea proiectului s-au pronunţat 456 de parlamentari.


2004 - Deputaţii UDMR Kovacs Zoltan, Szilagyi Zsolt, Toro T. Tibor şi Vekov Karoly au depus, la Camera Deputaţilor, în numele deputatului Birtalan Akos, proiectul de lege privind statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc.


2007 - "Cârtiţa"/"The Departed", în regia lui Martin Scorsese, a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film.


2008 - Membrii Comisiei de cod electoral au finalizat raportul privind introducerea votului uninominal.


2009 - A încetat din viaţă actriţa britanică Wendy Richard (n. 1943).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici