Semnificaţii istorice pentru data de 16 februarie

1836 - S-a născut Bogdan Petriceicu Haşdeu, filolog, folclorist, prozator, dramaturg, istoric şi publicist, vicepreşedinte al Academiei Române; este unul dintre fondatorii folcloristicii comparate române si creatorul dramei istorice româneşti (“Razvan şi Vidra”) (m. 25 august 1907).

Urmărește
1764 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru data de 16 februarie

Semnificaţii istorice pentru data de 16 februarie


1875 - A avut loc prima şedinţă publică a Societăţii Studenţilor în Medicină


1880 - A fost înfiinţată Legaţia română pentru Belgia şi Olanda, cu sediul la Bruxelles


1909 - Serbia mobilizează armata împotriva Imperiului Austro-Ungar


1918 - Ziua naţională a Lituaniei, zi la care Lituania a devenit independentă în urma Tratatului de la Brest-Litovsk


1923 - La Geneva s-au pus bazele noului pact al Micii Înţelegeri, prin care cele trei ţări membre (România, Cehoslovacia şi Iugoslavia) aveau o bază organizatorică solidă, prin unificarea politicii lor generale. În noua organizare, Mica Înţelegere devenea o forţă de care trebuia să se ţină seama în Europa, alianţa acţionând mereu pentru menţinerea statu–quo–ului teritorial în spiritul tratatelor de la Versailles


1925 - S-a născut Carlos Paredes, cel mai mare compozitor portughez de muzică pentru chitară (m. 23 iulie 2004)


1926 - S-a născut regizorul de film John Schlesinger; a semnat regia unor filme de succes: „Darling” (trei premii Oscar), „Departe de lumea dezlănţuită” (m. 25 iulie 2003)


1926 - A fost înfiinţată Fundaţia culturală “Regele Ferdinand I”


1930 - S-a constituit, la Bucureşti, Federaţia Romană de Fotbal şi s-a afiliat la Federaţia Internaţională a Asociaţiilor de Fotbal (FIFA)


1933 - A avut loc reorganizarea Micii Înţelegeri prin constituirea unui Consiliu Permanent al organizaţiei


1935 - A fost adoptată Legea pentru înfiinţarea Monetăriei Naţionale, prin care se asigura baterea monedelor metalice ale statului în ţară (de 4 ori mai ieftin ca în străinătate), urmată de Legea pentru reglementarea emisiunilor de monedă metalică


1941 - Ziua de naştere a preşedintelui Kim Jong II (16 februarie 1942) a fost declarată, prin decretul CC al Partidului Muncii din Coreea (PMC), cea mai mare sărbătoare naţională a Coreei de Nord. Zilele de 16 şi 17 februarie au fost declarate zile nelucrătoare


1949 - S-a născut, la Paris, Maria Elena Bjornson, considerată printre cei mai buni scenografi ai ultimelor decenii din teatrul mondial (m. 13 decembrie 2002)


1955 - S-a născut actriţa Margaux Hemingway, fiica celebrului scriitor american Ernest Hemingway (s-a sinucis cu o supradoză la 2 iulie 1996)


1956 - Marea Britanie aboleşte pedeapsa cu moartea


1959 - Fidel Castro a preluat conducerea Cubei


1961 - Statele Unite ale Americii lansază pe orbită satelitul Explorer 9


1968 - România a renunţat la organizarea administrativă tipic sovietică în regiuni şi raioane şi a reînfiinţat unitatea administrativ-teritorială tradiţională judeţul; au fost organizate 39 de judeţe, plus municipiul Bucureşti


1976 - S-a desemnat, la Barcelona, de către reprezentanţii a 12 state mediteraneene, “Convenţia pentru protecţia Mediteranei împotriva poluării”


1995 - A încetat din viaţă Victor Kernbach, prozator, poet, eseist, traducător, autor al unui “Dicţionar de mitologie generală” (n. 14 octombrie 1923)


2000 - A încetat din viaţă actriţa Lila Kedrova; în anul 1965 a primit Premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar feminin, în filmul “Zorba grecul” (n. 9 octombrie 1919)


2004 - O echipă internaţională de astronomi a descoperit galaxia cea mai îndepărtată cunoscută pînă în prezent, a cărei lumină, percepută acum, a fost emisă pe cînd Universul se afla la începuturi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici