Semnificaţii istorice pentru data de 26 noiembrie

Pe 26 noiembrie, Franklin D. Roosevelt stabileşte ca Ziua Recunoştiinţei să fie celebrată în fiecare a patra zi de joi din luna noiembrie. În decembrie, Congresul SUA a adoptat rezoluţia prin care devine oficial sărbătoare naţională a SUA.

Urmărește
79 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru data de 26 noiembrie

Preşedintele american Franklin D. Roosevelt (Imagine: Mediafax Foto)


1857 - S-a născut elveţianul Ferdinand de Saussure, părintele lingvisticii moderne (m. 22 februarie 1913)


1894 - S-a născut Norbert Wiener, matematician american (lucrări în domeniile teoriei probabilităţilor, teoriei cuantelor, teoriei relativităţii şi al electrotehnicii); este considerat fondatorul ciberneticii (m. 18 martie 1964)


1901 - S-a născut Mihail Drumeş, prozator şi dramaturg: "Scrisoarea de dragoste", "Invitaţie la vals", "Elevul Dima dintr-a şaptea" (m. 7 februarie 1982)


1917 - Primul Război Mondial: S-a încheiat, la Focşani, armistiţiul între România şi Puterile Centrale


1940 - În închisoarea Jilava au fost împuşcaţi de legionari 64 de foşti demnitari ai regimului carlist şi participanţi la represiunile antilegionare (printre ei: Gh. Argeşeanu, fost prim-ministru, generalul Gabriel Marinescu, fost ministru de Interne, Victor Iamandi, fost ministru de Justiţie)


1941 - Preşedintele american Franklin D. Roosevelt stabileşte ca Ziua Recunoştiinţei să fie celebrată în fiecare a patra zi de joi din luna noiembrie


1963 - A încetat din viaţă, în California, renumita soprană de coloratură Amelita Galli-Curci (n. 18 noiembrie 1882)


1968 - A murit scriitorul german Arnold Zweig (n. 10 noiembrie 1887)


1970 - A încetat din viaţă Vladimir Streinu (Nicolae Iordache), poet şi critic literar (n. 23 mai 1902)


2000 - În România au avut loc alegerile parlamentare şi prezidenţiale


2008 - Consiliul Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus) a adoptat un amendament care prelungeşte durata mandatului prezidenţial în Rusia de la patru la şase ani

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici