Semnificaţii istorice pentru ziua de 13 aprilie

La data de 13 aprilie 1886 s-a născut pictorul Nicolae Tonitza. Tonitza a fost un pictor şi grafician român, interpret al "tristeţelor luxuriant colorate" şi al unor sincere simţăminte de revoltă mocnită şi îndelung resemnată. La fel ca şi în cazul altor artişti, viaţa lui Tonitza se împleteşte cu creaţia sa.

Urmărește
268 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru ziua de 13 aprilie

Tonitza - Autoportret


1452 - A fost încheiată Pacea de la Adrianopol, între Iancu de Hunedoara şi Imperiul Otoman, prin care turcii se obligau să înceteze atacurile asupra Ţării Româneşti, Transilvaniei, Ungariei şi Serbiei şi să nu ridice noi fortificaţii de-a lungul Dunării.


1743 - S-a născut Thomas Jefferson, al treilea preşedinte al Statelor Unite ale Americii.


1815 - S-a născut actorul Costache Caragiale, primul director al Teatrului Naţional din Bucureşti.


1859 - La Conferinţa reprezentanţilor Puterilor garante, consacrată dezbaterii situaţiei din Principatele Române, cinci dintre marile puteri participante (Franţa, Marea Britanie, Rusia, Prusia şi Regatul Sardiniei) au recunoscut dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn în Moldova şi Ţara Românească.


1886 - S-a născut pictorul Nicolae Tonitza (m. 27.02.1940).


1906 - S-a născut scriitorul Samuel Beckett. (m. 22 decembrie 1989)


1997 - Tiger Woods a devenit cel mai tânăr câştigător al turneului Masters de golf.


2000 - A murit scriitorul italian Giorgio Bassani.


2005 - Parlamentul European a aprobat aderarea României la UE.


2006 - Scriitoarea Muriel Spark a încetat din viaţă. (n. 1918)

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici