Semnificaţii istorice pentru ziua de 14 februarie

În 1888, a fost inaugurat Ateneul Român. Clădirea a fost construită între 1886–1888, prin stăruinţa lui Constantin Esarcu, după planurile arhitectului francez A. Galleron, pe bază de subscripţie publică, sub lozinca “Daţi un leu pentru Ateneu”.

Urmărește
615 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru ziua de 14 februarie

Ateneul Român (Imagine: Marius Vasilica/Medafax Foto)


1779 - A încetat din viaţă James Cook, explorator, navigator şi cartograf britanic ce a ajuns la rangul de căpitan în Marina Regală


1821 - A încetat din viaţă Petru Maior, cărturar iluminist, filolog şi istoric , unul dintre corifeii Şcolii Ardelene (n. 1761).


1851 - S-a înfiinţat, la Paris, "Junimea română", societate politică şi culturală a tinerilor studenţi români din Paris, îndrumaţi de N. Bălcescu, C.A.Rosetti.


1869 - Forţele armate chiliene au ocupat portul bolivian Antofagasta, marcând cinci ani de război care avea să se sfârşească cu ocuparea coastei oceanice la Pacific a Boliviei de către Chile.


1898 - S-a născut actriţa Sorana Ţopa, iubită deopotrivă de Mircea Eliade şi de Emil Cioran (m. 1 noiembrie 1986).


1906 - S-a născut biochimistul şi biologul Eugen Macovski, membru al Academiei Române (m. 3 aprilie 1985).


1923 - S-a născut Dumitru Bacu, prozator şi poet, membru al grupului de rezistenţă anticomunistă „Babadag”; în anul 1963 a publicat, la Madrid, cea dintâi lucrare despre universul concentraţionar din lagărul comunist de la Piteşti: „Piteşti. Centru de reeducare studenţească”.


1924 - A fost fondată corporaţia IBM


1927 - A încetat din viaţă Constantin Mille, poet, prozator şi publicist (n. 21 decembrie 1861)


1931 - S-a născut actorul Octavian Cotescu („Buletin de Bucureşti”, „O scrisoare pierdută”, „Tanţa şi Costel”) (m. 22 august 1985).


1935 - S-a născut Grigore Vieru, poet, membru corespondent al Academiei Române (m. ianuarie 2009)


1937 - S-a născut scriitorul Dumitru Ţepeneag („Nunţile necesare”, „Un român la Paris”).


1937 - S-a născut dirijorul Paraschiv Oprea, cel care a condus timp de două decenii Orchestra de muzică populară a Radiofuziunii Române.


1946 - S-a născut Gil Dobrică, solist vocal (m. 17 aprilie 2007)


1948 - Conferinţa de constituire a organizaţiei unice de femei – Uniunea Femeilor Democrate din România – ce se înscria în procesul constituirii de organizaţii obşteşti unice, parte integrantă a edificării sistemului totalitarist


1970 - A încetat din viaţă actorul Grigore Vasiliu Birlic („Bădăranii”, „Titanic vals”). (n. 24 ianuarie 1905)


1980 - Statele Unite ale Americii au lansat satelitul Solar Maximum Mission, care a observat petele soarelui în timpul unui ciclu solar.


1981 - A încetat din viaţă istoricul Vasile Maciu, membru corespondent al Academiei Române (“Istoria României”, “Activitatea istoriografică a lui Nicolae Bălcescu”) (n. 30 decembrie 1904).


2003 - Fostul suveran regele Carol al II-lea a fost înmormântat în curtea Mănăstirii Curtea de Argeş, alături de familia regală, iar Elena Lupescu, la o distanţă de 450 metri


2004  - Senatul american, cu majoritate republicană, a adoptat în unanimitate o rezoluţie prin care denunţă nerespectarea de către Iran a obligaţiilor internaţionale în domeniul nuclear.


2006  - Iranul susţine că nu are un program industrial de îmbogăţire a uraniului


2013  - CERN (Laboratorul european de cercetări nucleare) a anuţat că va face o pauză de aproape doi ani, ce are ca scop efectuarea unor lucrări de renovare şi de îmbunătăţire a acceleratorului de particule - LHC (Large Hadron Collider).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici