Semnificaţii istorice pentru ziua de 24 aprilie

1711 - A fost încheiat Tratatul de la Luck, un tratat de alianţă între Dimitrie Cantemir, domnul Moldovei şi Petru cel Mare, prin care era garantată domnia ereditară a lui Dimitrie Cantemir, graniţa Moldovei pe Nistru şi dreptul de azil în Rusia, în caz de nevoie, pentru domn. În urma acestui tratat, trupele ruse au intrat în Moldova, dar au fost înfrînte de turci la Stănileşti, iar Dimitrie Cantemir s-a retras în Moldova.

Urmărește
220 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru ziua de 24 aprilie

Dimitrie Cantemir



1911 - S–a născut poetul Eugen Jebeleanu. Volume de poezii: Schituri cu soare, Poeme de pace şi de luptă, Cîntece împotriva morţii, "Harfa si Minotaurul". (m. 21 august 1991)


1953 - A murit, în detenţie, în lagărul de la Sighetu Marmaţiei, Gheorghe Brătianu, istoric şi om politic, preşedinte al Partidului Naţional Liberal – Gh. Bratianu. (n. 1898)


1980 - A murit scriitorul Alejo Carpentier, întemeietorul literaturii latino–americane moderne. (“Împărăţia acestei lumi”, “Recurs la metodă”, “Harpa şi umbra”) (n. 26 decembrie 1904)


1993 - La iniţiativa sindicatelor miniere conduse de Miron Cozma s-a format Alianţa Confederaţiei Sindicale Democratice din România, la care au aderat 9 confederaţii.


2002 - Bosnia–Herţegovina a devenit cel de–al 44–lea stat membru al Consiliului Europei.


2004 - A murit Estée Lauder, fondatoarea companiei de cosmetice ce îi poartă numele. (n. 1 iulie 1906)


2005 - Papa Benedict al XVI-lea a primit paliumul şi Inelul Pescarului, cele două însemne ale funcţiei sale, care marchează inaugurarea pontificatului.


2008 - A încetat din viaţă artistul plastic Marcel Chirnoagă, autorul celei mai importante opere româneşti de la sfârşitul secolului XX - ciclul de gravuri "Apocalipsa"; a realizat, de-a lungul vieţii sale, peste 3.000 de lucrări - gravuri, desene, picturi, sculpturi şi gravuri.


2008 - A încetat din viaţă Cezar Ivănescu, poet, dramaturg, traducător şi director de editură român (n. 6 august 1941).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici