Semnificaţii istorice pentru ziua de 25 octombrie

La data de 25 octombrie 1767 s–a născut Henri–Benjamin de Rebecque Constant, om politic, ziarist şi scriitor elveţian de limbă franceză, autor al întâiului roman autobiografic „Adolphe” (1818 – capodopera sa), intrând astfel în istoria literaturii ca făuritor al romanului modern de analiză psihologică (m. 1830).

Urmărește
578 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru ziua de 25 octombrie

Henri–Benjamin de Rebecque Constant (Imagine: Wikipedia)


1825 - S-a născut compozitorul Johann Strauss, supranumit regele valsului (m. 3 iunie 1899)


1838 - S-a născut, la Paris, compozitorul Alexandre Cesar Leopold Georges Bizet ("Carmen") (m. 3 iunie 1875)


1881 - S-a născut pictorul, sculptorul, gravorul şi ceramistul spaniol Pablo Picasso (Pablo Ruiz Blasco) (m. 8 aprilie 1973)


1888 - S-a născut Richard Evelyn Byrd, amiral şi explorator american (m. 11 martie 1957)


1922 - A fost inaugurat, în grădina Cişmigiu, Monumentul eroilor francezi căzuţi în războiul din 1916-1918.


1925 - S-a născut Ioan Chirilă, gazetar si prozator (m. 20 noiembrie 1999).


1935 - A avut loc, la Opera Română din Bucureşti, premiera operei bufe "O noapte furtunoasă", de Paul Constantinescu (libretul după I. L. Caragiale).


1936 - S-a constituit Axa Berlin-Roma, prin încheierea unui amplu tratat de cooperare între Germania şi Italia.

Benito Mussolini si Adolf Hitler


1962 - Scriitorului american John Steinbeck i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură.

John Steinbeck


1972 - Kenneth J.Arrow and John R. Hicks au primit Premiul Nobel pentru Economie.


1997 - A avut loc, la Luxemburg reuniunea miniştrilor de Externe ai statelor membre ale Uniunii Europene, care a decis ca în procesul de aderare a statelor foste comuniste să existe un "prim val", în care să fie incluse numai o parte dintre statele candidate.


1998 - La Bucureşti au avut loc alegerile pentru postul de primar general al Capitalei. Dat fiind procentul scăzut de participare la vot - 34,3% , alegerile au fost invalidate.


1999 - Primul transplant de cord din România a fost efectuat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, în cadrul Clinicii de cardiologie conduse de doctorul Şerban Brădişteanu.


2002 - A încetat din viaţă matematicianul Réné Thom, tatăl "teoriei catastrofelor" (n. 1923)


2002 - A încetat din viaţă actorul Richard Harris, interpretul regelui Arthur în filmul "Camelot" din 1967. Harris a mai interpretat rolul profesorului Dumbledore în "Harry Potter şi Piatra filosofală" şi în "Harry Potter şi Camera secretelor" ("Această viaţă sportivă", "Biblia", "Robin şi Marian", "Gladiatorul", "Contele de Monte Cristo") (n. 1 octombrie 1930)


2003 - Preşedintele companiei petroliere Iukos, Mihail Hodorkovski, a fost arestat de FSB, fiind acuzat şi condamnat ulterior la 10 ani de închisoare pentru evaziune fiscală.

Mihail Hodorkovski


2004 - A fost lansat proiectul "Biblioteca Virtuală Naţională" de catre Ministerul Culturii şi Cultelor, Biblioteca Metropolitană Bucureşti şi firma Softwin.


2006 - Guvernul a aprobat pachetul proiectelor de legi privind siguranţa naţională, după ce actele normative au fost amânate de mai multe ori în aşteptarea avizului din partea Ministerului Justiţiei


2008 - Cântăreţul rus Muslim Magomaev a încetat din viaţă în urma unei boli îndelungate

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici