Semnificaţii istorice pentru ziua de 3 iulie

La data de 3 iulie 1994 a încetat din viaţă actorul Vistrian Roman. A jucat pe scenele teatrelor “Alexandru Davila” din Piteşti, “Teatrul Mic” din Bucureşti şi Teatrul Naţional din Cluj. A jucat în multe piese TV, filme si spectacole. După Revoluţia din Decembrie 1989, în urma unui conflict cu noul director al Teatrului, Alexa Visarion, s-a mutat la Cluj-Napoca, având două locuri de muncă: ca actor la Teatrul Naţional local şi, ca o dramă, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. Din păcate, politica abuzivă a directorului de teatru l-a dus la disperare, cauzând în final moartea sa, datorată unui accident vascular cerebral, după o lună de terapie intensivă în agonie.

Urmărește
476 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru ziua de 3 iulie

Vistrian Roman


1854    - S–a născut compozitorul, muzicologul, pedagogul şi dirijorul Leoš Janáčec, cel mai important compozitor ceh al secolului XX. (“Sonata Kreutzer”) (m. 12 august 1928) – aniversare UNESCO


1883    - S-a născut scriitorul ceh Franz Kafka. (m. 3 iunie 1924).


1893    - S-a născut Anca de Barbu, cântăreaţă şi pedagogă. (m. 21martie 1958).


1898    - Joschua Slocum devine primul navigator solitar care realizează înconjurul complet al Pământului.


1904    - A încetat din viaţă Theodor Herzl, reprezentant marcant al cauzei sioniste, militant pentru fondarea Statului Israel. (n. 2 mai 1860)


1928    - Englezul John Logie Baird a enunţat, pentru prima dată, principiul televiziunii în culori.


1994    - A încetat din viaţă actorul Vistrian Roman („Pistruiatul”) (n. 15 mai 1941)


1997    - Preşedinţii României, Ucrainei şi Moldovei, Emil Constantinescu, Leonid Kucima şi Petru Lucinschi au instituit trilaterala România-Ucraina-Moldova, privind cooperarea transfrontalieră.


2000    - Pentru prima dată în istorie, o femeie a fost inclusă în corpul de gardă la Buckingham Palace.


2002    - Uzina de armament din Cugir a început producţia de tehnică militară de tip NATO.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici