Semnificaţii istorice pentru ziua de 3 mai

În 1975, la vârsta de 13 ani şi jumătate, Nadia Comăneci devine campioană mondială absolută a Europei la gimnastică şi campioană continentală la sărituri, paralele şi bârnă.

Urmărește
445 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru ziua de 3 mai

Nadia Comaneci (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

1469  - S-a născut Niccolo Machiavelli, om de litere italian şi autor de scrieri politice (m. 21 iunie 1527)


1791    - Constituţia Poloniei din mai (prima constituţie modernă din Europa) este adoptată de Dietă.


1848    - Are loc marea Adunare Naţională de la Blaj, în cadrul căreia românii ardeleni au adoptat programul Revoluţiei române din Transilvania, "Petiţiunea Naţională"


1868    - Prin “Pronunciamentul de la Blaj”, adoptat în cadrul Conferinţei de la Blaj, românii din Transilvania au protestat împotriva alipirii Transilvaniei la Ungaria. În cadrul aceleiaşi conferinţe a fost revendicată autonomia Transilvaniei pe baza “Diplomei leopoldine” şi a “Pragmaticei sancţiuni”.


1924    - Echipa României de rugby a câştigat prima medalie olimpică pentru ţara noastră.


1933    - S-a născut actorul George Constantin, tatăl actorului Mihai Constantin: "Domnişoara Christina", "Oglinda", "Cuibul de viespi" (d. 30 aprilie 1994)


1933    - S-a născut James Brown, cântăreţ american (m. 25 decembrie 2006); "Try Me", "I Got You (I Feel Good)"


1995    - Comisia Europeană a aprobat documentul cunoscut sub numele de Cartea Albă, care cuprinde o serie de măsuri pe care statele din centrul şi estul Europei ar trebui să le adopte pentru a se alinia pieţei interne a Uniunii Europene, în vederea obţinerii statutului de membru


2008    - A intrat în vigoare o convenţie ONU menită să asigure drepturi egale pentru cele 650 de milioane de persoane cu dizabilităţi din lume, în ceea ce priveşte munca, educaţia şi viaţa socială, fiind semnată de 127 din 192 de state membre ONU


2008    - Ciclonul Nargis a lovit statul Myanmar din sud-estul Asiei, provocând moartea a mii de oameni.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici