Semnificaţii istorice pentru ziua de 4 iunie

1918 - A murit actriţa Aristizza Romanescu, una dintre personalităţile artei dramatice româneşti. Aristizza Romanescu a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti şi a celui din Iaşi, în piesele Ovidiu de Vasile Alecsandri, O scrisoare pierdută, O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale, în Romeo şi Julieta, Othello şi Macbeth de W. Shakespeare, Tartuffe de Molière. (n. decembrie 1854)

Urmărește
763 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru ziua de 4 iunie

Semnificaţii istorice pentru ziua de 4 iunie (Imagine: www.wikipedia.org)

105 - Împăratul Traian a părăsit Roma pentru a se pregăti să pornească al doilea război daco-roman.


1783 - A fost efectuat primul zbor cu un balon de aer cald al fraţilor Montgolfier.

1798 - A încetat din viaţă celebrul aventurier Giovanni Giacomo Casanova de Seingalt. (n. 2 februarie 1725)

1812 - S-a născut George Bariţiu, om politic, publicist şi istoric român, participant la Revoluţia română de la 1848 din Transilvania.(d. 2 mai 1893)

1876 - La Bucureşti a fost creată "Societatea Naţională de Cruce Roşie a României".

1877 - S-a născut chimistul Heinrich Wieland, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, în anul 1927.

1890 - S-a născut filosoful şi publicistul Nae Ionescu. ("Roza vânturilor", "Curs de metafizică", "Curs de istoria logicii") (m. 15 martie 1940)

1893 - S-a născut Armand Călinescu, om politic. A fost membru al Partidului Naţional Ţărănesc. Între martie 1939 - septembrie 1939 a ocupat funcţia de prim-ministru al României. (21 septembrie 1939)

1920 - La Trianon a fost semnat Tratatul de Pace între Puterile Aliate şi Ungaria, prin care Ungaria a recunoscut apartenenţa Transilvaniei la România.

1925 - A încetat din viaţă compozitorul Gheorghe Dima. (n. 28 septembrie 1847)

1998 - Constantin Dudu Ionescu, secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale, şef al Departamentului pentru Politica de Apărare, şi Cristopher Crabbie, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, au semnat "Memorandumul de înţelegere între Ministerul român al Apărării Naţionale şi Ministerul britanic al Apărării Naţionale.

1998 - La Spitalul de urgenţă Floreasca a fost efectuată prima intervenţie pe cord deschis.

2001 - Consiliul General al Organizaţiei Internaţionale a Patronilor, întrunit în cadrul reuniunii anuale, a decis în unanimitate primirea Confederaţiei Patronatelor din România (CPR) ca membru cu drepturi depline.

2002 - A încetat din viaţă Ninetta Gusti, actriţă de teatru şi film ("Operaţiunea Monstrul". (n. 27 noiembrie 1913)

2003 - Ministrul Industriei şi Resurselor, Dan Ioan Popescu, şi secretarul Departamentului american pentru Energie, Spencer Abraham, au încheiat un acord de colaborare pentru dezvoltarea sectorului energetic din România.

2005 - Consiliul Naţional al PPRM a decis alegerea lui Corneliu Vadim Tudor ca preşedinte al PRM, ratificând astfel decizia Biroului Permanent din 2 iunie privind revenirea acestuia la conducerea formaţiunii; totodată, Consiliul Naţional a hotărât anularea modificărilor din statutul PRM făcute la plenara Consiliului Naţional din 12 martie, hotărându-se astfel revenirea la titulatura Partidul România Mare şi la sigla PRM.

2006 - Fosta republică iugoslavă Muntenegru şi-a proclamat independenţa, Parlamentul adoptând decizia de a pune capăt uniunii cu Serbia, luată de populaţie prin referendumul de la 21 mai.

2007 - Tudor Petrov Popa, ultimul deţinut politic din grupul Ilaşcu, a fost eliberat de regimul de la Tiraspol, după o detenţie de 15 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici