Semnificaţii istorice pentru ziua de 9 noiembrie

1330 - A avut loc lupta de la Posada, care a consemnat independenţa Ţării Româneşti.

Urmărește
193 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru ziua de 9 noiembrie

Bătalia de la Posada (Imagine: ro.wikipedia.org)


1818 - S-a născut Ivan Turgheniev, scriitor rus: "Prima iubire", "Visul", "O lună la ţară" (m. 3 septembrie 1883)


1857 - Moş Ion Roată cere desfiinţarea boierescului, în Adunarea ad-hoc din Moldova.


1918 - A încetat din viaţă poetul, prozatorul şi dramaturgul Guillaume Apollinaire, reprezentant al curentului cubist şi cel care a avansat în literatură noţiunea de suprarealism (n. 26 august 1880)


1938 - Kristallnacht, eveniment considerat începutul Holocaustului. În toată Germania, au fost incendiate peste 200 de sinagogi, magazinelor evreieşti le-au fost sparte geamurile (ceea ce a dat numele de Kristallnacht, "noaptea sticlei sparte"), mulţi evrei au fost agresaţi fizic, peste 7.000 de oameni de afaceri evrei au fost atacaţi, cărţile religioase ale comunităţii evreieşti au fost arse în public, 91 de evrei au fost ucişi, iar peste 30.000 arestaţi şi trimişi în lagăre de concentrare.


1953 - A încetat din viaţă conducătorul arab Abd Al Aziz Ibn Saud, emir din Nejd şi imam al wahhabiţilor. El a eliberat la începutul secolului XX cea mai mare parte a Peninsulei Arabiei de sub stăpânirea otomană şi a fondat, în anul 1932, Regatul Arabiei Saudite. (n. 24 noiembrie1880)


1970 - A încetat din viaţă omul de stat Charles de Gaulle. În timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale a condus destinele Franţei libere, opunându-se regimului progerman de la Vichy, iar la începutul anilor '60 a pus capăt crizei algeriene(n. 22 noiembrie 1890)


1986 - PF Teoctist este ales ales Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Ungro-Vlahiei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.


1989 - Căderea Zidului Berlinului.


1997 - A încetat din viaţă pictorul, graficianul şi scenograful de teatru şi film Sever Frenţiu, ales Mare Maestru Mason al Marii Loji Naţionale din România (1996). A realizat vitraliile de la Palatul Cotroceni, Palatul Foişor din Sinaia, Biserica Lutherană (n. 15 septembrie 1931)


1999 - A încetat din viaţă Romulus Vulcănescu, etnolog şi scriitor, membru de onoare al Academiei Române (n. 23 februarie 1912)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici