- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (20.04.2009, 00:18)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Semnificaţiile istorice ale zilei de 20 aprilie
1517 - Începe domnia lui Ştefăniţă Vodă în Moldova (1517–1527). A fost fratele lui Alexandru Lăpuşneanu, fiul lui Bogdan al III-lea cel Orb şi nepotul lui Ştefan cel Mare. A luat conducerea ţarii la vârsta de 11 ani şi, fiind minor, ţara era condusă de Divan, în fruntea căruia se afla hatmanul Luca Arbore, ţara fiind închinată turcilor. Cu toate acestea, la 1518, Ştefăniţă încheie un tratat cu polonezii, tratat care era potrivnic turcilor. În acelaşi an, tătarii intră în Moldova, dar sunt înfrânţi de Ştefăniţă, care primeşte ajutor şi de la polonezi. Lupta a avut loc la Ciuhru lângă târgul Serbanca.
Urmărește
172 afișări
Ştefăniţă Vodă în Moldova (Imagine: Wikipedia.ro)
1792 - Regele Ludovic al XVI–lea declară oficial război regelui Boemiei şi Ungariei.
1808 - S-a născut împăratul francez Napoleon al III-lea. A fost primul preşedinte al celei de a 2-a Republici Franceze în 1848 şi a devenit apoi, în urma unei lovituri de stat din 1852, al doilea împărat al francezilor, sub numele de Napoléon al III-lea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
1889 - S–a născut Adolf Hitler, lider al Partidului Naţional-Socialist German, cancelar al Germaniei din 1933, iar din 1934 conducător absolut („Führer”) al Germaniei, a fost unul din cei mai cruzi dictatori din istoria omenirii. Ajuns la putere în 1933, liderul mişcării naziste, Hitler a dus o politică de pregătire şi de declanşare a celui de Al Doilea Război Mondial, precum şi de punere în aplicare a unui plan de exterminare în masă a evreilor şi de lichidare a adversarilor politici.
1943 - Într–o scrisoare adresată mareşalului Ion Antonescu, Constantin Brătianu şi Iuliu Maniu, preşedinţii principalelor partide politice din opoziţie, protestează împotriva intenţiei de a angaja România într–un razboi direct contra marilor democraţii occidentale.
1950 - A început naţionalizarea unei părţi a fondului de locuinţe de la oraşe.
1950 - S–a născut generalul Aleksandr Lebed, fost comandant al Armatei a 14–a din Transnistria, guvernator al regiunii siberiene Krasnoiarsk. (m. 28 aprilie 2002)
1950 - Echipa României se clasează pe primul loc la Campionatul mondial de dezlegări de probleme de şah.
1959 - A fost adoptată, la Strasbourg, Convenţia europeană de asistenţă judiciară în materie penală.
1994 - Într-o declaraţie oficială, Guvernul României a reafirmat "opţiunea ţării noastre pentru dezvoltarea progresivă şi consolidarea relaţiilor cu Uniunea Europeană, care să conducă, în final, la aderarea sa ca membru cu drepturi depline la Uniune".
1995 - S–a constituit, la Bucureşti, Comitetul Parlamentar Mixt România–UE, care se întruneşte semestrial.
1999 - Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat solicitarea Alianţei Nord-Atlantice privind accesul fără restricţii în spaţiul aerian românesc.
2000 - Guvernul a decis, printr-o ordonanţă de urgenţă, desfiinţarea Fondului de pensii şi asigurări sociale al agricultorilor, renunţîndu-se la cotribuţia de 2 - 4% din venituri pe care o plăteau agenţii economici care produc, industrializează sau comercializează produse agricole şi alimentare
2002 - A murit interpretul de muzică populară, Drăgan Muntean, considerat „vocea de aur a pădurenilor”. (n. 18 aprilie 1955)
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe