Semnificaţiile istorice ale zilei de 20 decembrie

1803 - Statele Unite au cumpărat provincia Louisiana de la oficialii francezi, cu 15 milioane de dolari.

Urmărește
103 afișări
Imaginea articolului Semnificaţiile istorice ale zilei de 20 decembrie

Semnificaţiile istorice ale zilei de 20 decembrie (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)


1808 - S-a născut mitropolitul Andrei Şaguna, cel care prin întraga sa activitate a întărit spiritualitatea ortodoxă a românilor din Ardeal (m.1873).


1837 - Apare, la Bucureşti, primul cotidian românesc "România"


1842 - Obşteasca Adunare Extraordinară a Ţării Româneşti a ales ca domn pe Gheorghe Bibescu care a abdicat în iunie 1848.


1852 - S-a născut Ion Mincu, arhitect, întemeietorul şcolii naţionale româneşti de arhitectură (Casa Lahovary, Şcoala Centrală de Fete) (m. 6 dec. 1912)


1854 - S-a născut Ioan Nădejde, sociolog, lingvist, publicist şi om politic (m. 29 decembrie 1928)


1861 - S-a născut Constantin Mille, gazetar şi scriitor (m. 20 feb. 1927).


1890 - S-a născut Jaroslav Heyrovský, chimist ceh, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie pe anul 1959 (m. 1967)


1915 - Prima audiţie, la Ateneul Român din Bucureşti, sub bagheta lui Dimitrie Dinicu, a primului poem simfonic românesc "Acteon" de Alfred Alessandrescu.


1917 - Consiliul Comisarilor Poporului decretează înfiinţarea Comisiei Extraordinare de Combatere a Contrarevoluţiei (CEKA), prima organizaţie de poliţie secretă din epoca modernă; mai târziu, aceasta va purta o serie de denumiri, ultima fiind KGB.


1937 - Alegeri pentru Parlament. Partidul Totul pentru Ţară câstigă poziţia a treia, cu 66 de locuri în legislativ. Alarmat, regele Carol al II-lea demite guvernul liberal şi numeşte premier pe Octavian Goga. Va fi ultimul guvern dinainte de dictatura regală.


1944 - A încetat din viaţă Nicolae Cartojan, academician, istoric literar, pedagog român (n. 4 decembrie 1883).


1950 - S-a născut Ioan Flora, poet şi traducător, poet de limba română din Banatul Sârbesc (Iugoslavia)(d. 3 februarie 2005)


1966 - A încetat din viaţă Mihail Sorbul, dramaturg, autor al pieselor "Patima roşie", "Letopiseţi". Mihail Sorbul a fost primul laureat al Premiului naţional pentru literatură dramatică (1937) (n. 29 octombrie 1885)


1968 - A încetat din viaţă John Steinbeck, scriitor american (romanele "Fructele mâniei" şi "La răsărit de Eden" au fost ecranizări de succes); Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 1962 (n. 27 februarie 1902)


1973 - A fost inaugurată noua clădire a Teatrului Naţional "I.L.Caragiale" din Bucureşti.


1982 - A încetat din viaţă Arthur Rubinstein, compozitor şi pianist american de origine poloneză, recunoscut ca un desăvârşit interpret al muzicii lui Chopin (n. 28 ianuarie 1887).


1989 - La Timişoara, centrul oraşului este ocupat de coloane impresionante de muncitori. În Piaţa Operei o sută de mii de manifestanţi strigă împotriva regimului. Apare ideea formării unui Front Democratic Roman care să organizeze rezistenţa (Lorin Fortuna - preşedinte; Ioan Chiş - vicepreşedinte; Claudiu Iordache - secretar). În balconul Operei urcă şi primarul căruia i se înmânează lista cu revendicările mulţimii: eliberarea arestaţilor, redarea cadavrelor familiilor care le revendică, demisia lui Ceauşescu, circulaţia liberă a ideilor. Primul ministru, Constantin Dăscălescu, a făcut câteva promisiuni vagi în unele chestiuni minore, dar a declarat că revendicările majore, ca demisia lui Ceauşescu şi a guvernului, vor trebui să aştepte întoarcerea din Iran a preşedintelui. Negocierile s-au încheiat fără rezultat, cu puţin înainte de ora 19.00. La scurt timp după aceea, primul ministru a plecat cu avionul la Bucureşti.


1989 - Întors în ţară din Iran, Nicolae Ceauşescu emite un decret prezidenţial pentru constituirea stării de necesitate pe teritoriul judeţului Timiş, ca urmare a "gravei încălcări a ordinii publice prin acte teroriste, de vandalism şi de distrugere a unor bunuri obşteşti".


1991 - Petre Roman abandonează ideea de a candida la alegerile prezidenţiale.


1991 - La conferinţa de presă a PAC, Nicolae Manolescu îşi anunţă candidatura la preşedinţia României şi promite ca, în caz de victorie, să revizuiască recent adoptata Constituţie.


1994 - Consiliul CDR aprobă cu unanimitate de voturi reintegrarea PNL-Quintus în alianţă.


1996 - A încetat din viaţă Carl Sagan, astronom american, scriitor (n. 9 noiembrie 1934)


1997 - Miniştrii Apărării din România şi Ungaria au semnat, la Băile Felix, acordul bilateral în domeniul transporturilor militare, care reglementa transporturile rutiere şi pe cale ferată dintre cele două părţi.


1997 - A avut loc premiera filmului "La vita é bella" (regia Roberto Begnini) distins, la Cannes, cu Marele Premiu al Juriului şi cu trei Premii Oscar.


1998 - A încetat din viaţă Alan Lloyd Hodkin, laureat al Premiului Nobel pentru medicină pe anul 1963 (n. 5 februarie 1914).


1999 - Începând cu această dată, Macao, care a fost timp de 442 de ani colonie portugheză, revine sub suveranitatea R.P.Chineze, având statutul de Regiune Administrativă Specială.


2000 - Preşedintele ales, Ion Iliescu, a depus jurământul în faţa Camerelor Parlamentului.


2003 - Preşedintele Ion Iliescu a declarat că "a garanta proprietatea este una şi a garanta material este alta", referindu-se la retrocedarea imobilelor naţionalizate de regimul comunist şi la acordarea de despăgubiri foştilor proprietari.


2004 - Noul preşedinte al României, Traian Băsescu, a depus jurământul în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului.


2005 - Discuţii între Statele Unite şi Polonia pe tema misiunii din Irak.


2008 - Comisiile de specialitate din cele două Camere au dat avizul pentru investirea în funcţie a miniştrilor cabinetul Boc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici