Senat: Agenţia Naţională de Presă Rompres va reveni la denumirea Agerpres

Plenul Senatului a adoptat, marţi, cu 41 de voturi "pentru", cinci voturi "împotrivă” şi 10 abţineri, propunerea legislativă de modificare a Legii de funcţionare a agenţiei Rompres, potrivit căreia Agenţia Naţională de presă Rompres revine la denumirea Agerpres.

Urmărește
623 afișări
Imaginea articolului Senat: Agenţia Naţională de Presă Rompres va reveni la denumirea Agerpres

Senat: Agenţia Naţională de Presă Rompres va reveni la denumirea Agerpres (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit iniţiatorilor acestei propuneri legislative, revenirea la denumirea de Agerpres a Agenţiei Naţionale de Presă Rompres are ca motivaţie "îndelungata tradiţie de mai bine de 50 de ani, a denumirii de Agerpres".

În raportul întocmit de Comisia de cultură din Senat, se precizează că la discuţiile privind această iniţiativă legislativă au participat şi reprezentanţii conducerii Agenţiei naţionale de Presă Rompres, care şi-au manifestat acordul şi susţinerea pentru schimbarea denumirii acestei instituţii media.

Punctul de vedere al Guvernului a fost de respingere a acestei propuneri legislative, motivul invocat fiind acela că "soluţiile care fac trimitere la instituţii din vechiul regim din România, cel comunist, pot avea conotaţii negative".

În cadrul dezbaterilor din plen, senatorul PRM Eugen Mihăescu a arătat că nu este de accord cu punctul de vedere al Guvernului, de respingere a acestei iniţiative pe motivul că se revine la o denumire din perioada comunistă.

"Atâta vreme cât avem miniştri de Externe foşti ceauşişti şi comunişti, foşti securişti, şi menţionez «foşti», nu cred că Rompresul nu poate să devină ce a fost, şi anume Agerpres", a spus Mihăescu.

În replică, preşedintele de şedinţă, social-democratul Doru Ioan Tărăcilă, a arătat că "aceste chestiuni nu se discută astăzi, ci la legea lustraţiei, dacă o să mai fie susţinută".

Propunerea legislativă îi are ca iniţiatori pe Ion Mihai Dumitrescu - senator PNL; Adrian Păunescu - senator PSD; Mihai Ungheanu - senator PRM; Amet Aledin - deputat UDTTMR (minorităţi); Angela Buciu - deputat PRM; Slavomir Gvozdenovici - deputat USR (minorităti); Cătălin Micula - deputat PNL; Rodica Nassar - deputat PSD; Petre Străchinaru - deputat PDL.

Iniţiatorii proiectului de lege consideră că, având în vedere îndelungata tradiţie a denumirii Agenţiei Naţionale de Presă Agerpres, de peste 50 de ani, se justifică revenirea la denumirea pe care instituţia a avut-o între anii 1949-1990, mai ales că niciuna dintre agenţiile de presă din fostele state socialiste nu şi-a schimbat denumirea după 1989.

Acestă denumire a fost oficializată la 20 mai 1949, când prin Decret al Consiliului de Miniştri se hotăra înfiinţarea Agenţiei Române de Presă de pe lângă Consiliul de Miniştri, denumită prescurtat Agerpres, prin preluarea personalului şi patrimoniului Rador.

Conform istoricului de pe site-ul Rompres, la 2 ianuarie 1990, directorul general al agenţiei difuza un comunicat prin care abonaţii erau anunţaţi: "Începând cu data de 2 ianuarie 1990, ora 12.00, Agenţia Română de Presă Agerpres îşi încetează activitatea. Din acest moment sunteţi în legătură şi veţi primi ştirile Agenţiei de Presă Rompres" . Oficial, Rompres a fost înfiinţată printr-un decret semnat de preşedintele Consiliului Frontului Salvării Naţionale, Ion Iliescu, la 8 ianuarie 1990.

Iniţiativa legislativă va ajunge în dezbaterea Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, Senatul fiind primă Cameră sesizată în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici