Şerban Sturdza: Street Delivery trebuia să aibă loc anul acesta pe Buzeşti-Berzei

Arhitectul Şerban Sturdza a declarat, miercuri, la conferinţa de presă dedicată celei de-a şasea ediţii Street Delivery, că, anul acesta, evenimentul ar fi trebuit să aibă loc în zona Berzei-Buzeşti, afectată de construcţia Diametralei nord-sud şi că lucrul acesta se va întâmpla în viitor.

Urmărește
46 afișări

La conferinţa organizată miercuri, cu ocazia desfăşurării celei de-a şasea ediţii Street Delivery, de vineri până duminică, au mai participat alţi organizatori ai evenimentului - Cristian Neagoe, Şerban Radu şi Mirela Duculescu.

În timpul conferinţei s-a anunţat că va avea loc la Street Delivery o dezbatere privind Diametrala nord-sud, organizată de Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), duminică, de la ora 18.00, în Grădina Cărtureşti, la care vor participa preşedintele OAR, Şerban Ţigănaş, şi arhitecta Hana Derer şi la care au fost invitaţi primarul Capitalei Sorin Oprescu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, şi primarul sectorului 1, Andrei Chiliman.

Şerban Sturdza, vicepreşedintele OAR, a explicat că nu este vorba de a "zgândări" pe cineva, ci de a purta o discuţie legată de acest proiect controversat. "Aici nu e vorba să te pui de-a curmezişul, suntem nişte parteneri la fel de buni ca oricare altul pentru primărie. Ideea este să găsim soluţii bune", a spus Sturdza.

De altfel, el a mai anunţat că în cadrul Street Delivery vor fi prezentate proiecte alternative diametralei şi se vor purta mai multe discuţii.

Sturdza a mai anunţat că şi anul acesta Street Delivery va lăsa ceva în urmă pentru a îmbogăţi spaţiul public bucureştean - şi anume un mic parcaj de biciclete la Cărtureşti, lucrat de o echipă de fierari din Franţa şi dintr-un sat din Moldova, precum şi o troiţă în curtea bisericii de la Pitar Moş, care va fi pictată apoi de renumitul artist Ion Grigorescu.

Tot în cadrul Street Delivery, în anii precedenţi au mai fost realizate fântâna cu statuia "Maternitate" din piaţeta din faţa Bisericii Anglicane, de către Virgil Scripcariu, dar şi "banca de litere" din faţa librăriei Cărtureşti, de către artiştii de la Studio Bazar.

La rândul său, Cristian Neagoe a atras atenţia asupra faptului că Strada Arthur Verona, care este închisă circulaţiei maşinilor timp de trei zile, când are loc Street Delivery, găzduieşte acum Cărtureşti şi OAR, în timp ce în urmă cu câţiva ani aici era o parcare publică. El a mai adăugat că organizatorii Street Delivery nu urmăresc să construiască un alt parc de distracţii în centrul oraşului sau un mall în aer liber, ci un spaţiu în care oamenii să poată interacţiona în mod real.

Street Delivery este un festival anual realizat în jurul unui proiect mai amplu, acela de construire a unui traseu pietonal între Grădina Cişmigiu şi Şcoala Centrală, în vecinătatea căreia se află parcul Grădina Icoanei şi Parcul Filipescu, între care, în prezent, se află o parcare, după cum a atras atenţia Sturdza.

"E foarte simplu. Strada poate să fie a noastră, oraşul poate să fie al nostru, nu al unei minorităţi - al maşinilor, manelelor, nesimţirilor, agresivităţii într-un fel sau altul (...) Ce încercăm noi să facem e un fel de revoluţie paşnică. Societăţile pe care le vedem mai avansate sunt cele care şi-au asumat dezvoltarea oraşului în care trăiesc", a spus şi Şerban Radu, precizând că "Street Delivery nu e numai un festival de stradă".

"Street Delivery este un fenomen de locuire alternativă a spaţiului public. (...) Dorim o modernitate care să ne includă pe toţi", a spus şi Mirela Duculescu.

"Am vrut să dovedim că o stradă, cu nişte valenţe culturale încă nedescoperite, poate produce. Stret Delivery conţine chintesenţa spaţiului urban public. (...) Ceea ce ne dorim să facem este să recucerim spaţiul public", a mai spus Sturdza.

La Street Delivery, Asociaţia Lider Just va face simulări de procese şi demonstraţii de democraţie participativă pentru a le arăta bucureştenilor cum îşi pot exercita drepturile.

În cadrul evenimentului vor mai fi prezentate diverse proiecte de arhitectură şi urbanism. Şcoala Centrală a iniţiat un concurs de proiecte de clădiri care să poată fi construite în vecinătatea acestui monument istoric. Totodată, vor fi expuse proiecte de mobilier urban, care "să contracareze cumva proastele obiceiuri pe care le vedem în parcuri la ora asta, unde mulţi bani sunt aruncaţi aiurea pe amenajări discutabile", a mai spus Şerban Sturdza.

Tot la Street Delivery va fi prezentată o casă solară, care va participa anul viitor la concursul de profil Solar Decathlon, la Madrid, iar un grup de studenţi la arte îşi vor susţine lucrarea de diplomă constând în restaurarea unor icoane din mai multe biserici de lemn.

Atât Şcoala Centrală, cât şi Casa Mincu îşi vor deschide porţile vizitatorilor la Street Delivery.

Street Delivery îşi propune să transforme strada Arthur Verona într-un traseu cultural pietonal ce va face legătura directă între Grădina Icoanei şi Parcul Cişmigiu, înlesnind astfel traversarea oraşului pe axa est-vest. Scopul proiectului este să convingă autorităţile române să participe la crearea unei promenade înverzite pentru bucureşteni.

În mod concret, străzile Arthur Verona (Bucureşti) şi Florimund de Mercy (Timişoara) vor deveni insule autonome în centrul oraşului, proiecte pilot pentru cum poate arăta un oraş care îşi respectă pietonii. În cadrul Street Delivery, se vor regăsi diverse arte, arhitectură, urbanism, ecologie, film, mâncare sănătoasă, muzică, sport, jocuri pentru copii, ateliere şi un târg.

Ediţia 2011 a Street Delivery de la Timişoara se va desfăşura între 11 - 12 iunie.

"În Timişoara, după doar trei ediţii Street Delivery, Primăria a aprobat transformarea pietonală a străzii Florimund de Mercy, adiacentă Pieţei Unirii. În Bucureşti, planul urbanistic zonal a fost validat de autorităţi, apoi uitat într-un sertar. Planul prevede plantarea de copaci, pavarea cu piatră cubică a unor porţiuni de stradă, înlesnirea circulaţiei auto în zona străzii Jean Luis Calderon, monumente de for public, parcaje subterane şi un pasaj pietonal sub B-dul Magheru, restaurarea istorică a Grădinei Icoanei şi a Grădinei Universitarilor, conservarea şi revitalizarea a 25 de monumente istorice de-a lungul traseului pietonal, dintre care Şcoala Centrală, Blocul ARO, Biserica Anglicană, Casa Universitarilor, Casa Dimitrie Sturdza, Casa Ion Mincu, Hotel Ambasador sunt printre cele mai cunoscute", se arată în comunicatul organizatorilor.

Proiectele culturale care se vor desfăşura pe stradă în perioada 10 - 12 iunie sunt bazate pe înscrieri deschise tuturor organizaţiilor şi persoanelor fizice preocupate de oraş şi de locuitorii săi. "Am fost surprinşi să primim un număr mare de idei de o calitate excelentă - peste 300 în Bucureşti şi peste 50 în Timişoara - chestiune pe care o interpretăm ca pe un semn de maturizare a societăţii civile româneşti", se spune în comunicat.

Pe scena de muzică de la Street Delivery 2011 vor susţine recitaluri circa 50 de artişti, printre care Ghostpoet, Alexander Robotnick şi SubCarpaţi. Ghostpoet, nigerianul britanic comparat de critici cu Tricky şi The Streets, va cânta sâmbătă seara pe scena de la Grădina Icoanei, accesul la eveniment fiind liber. Alexander Robotnick, veteranul muzicii electronice italiene, are 63 de ani şi este DJ. Arătând că nu e niciodată prea târziu să faci ce îţi place, el va continua petrecerea Street Delivery la Club Berlin, cei interesaţi putând avea acces la eveniment contra sumei de 15 lei (pentru cei care şi-au cumpărat bilet pe strada Verona). Pe de altă parte, SubCarpaţi, noua senzaţie a underground-ului muzical românesc, va lansa compilaţia "Culese din cartier" pe 12 iunie, de la ora 20.00.

Street Delivery Bucureşti este un eveniment propus şi organizat de Fundaţia Cărtureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Primăriei Municipiului Bucureşti, Primăriilor Sectorului 1 şi 2 şi a comunităţii de pe strada Arthur Verona.

Street Delivery Timişoara este un eveniment propus şi organizat de Fundaţia Cărtureşti cu sprijinul Consiliului Local Timişoara, al Casei de Cultură a Municipiului Timişoara, în parteneriat cu Plai, Camarila Culturală şi comunitatea de pe strada Florimund de Mercy.

Anul trecut, la Street Delivery de la Bucureşti au fost prezenţi 21.000 de participanţi, organizându-se 63 de ateliere, 65 de evenimente de arhitectură şi urbanism, 65 de evenimente artistice, 25 de expozanţi la târg, 11 proiecţii de film, 5 piese de teatru şi improvizaţie, 26 de evenimente dedicate copiilor şi 26 de concerte, printre care primul concert al trupei franceze Poni Hoax în România.

În schimb, la Street Delivery Timişoara, anul trecut, au fost prezenţi 4.000 de participanţi, care au "locuit" pe strada Mercy printre 47 de proiecte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici