Sergiu Nicolaescu, la a 81-a aniversare: Doresc să realizez cele două filme pe care le am în plan

Regizorul Sergiu Nicolaescu a declarat pentru MEDIAFAX, miercuri, la împlinirea vârstei de 81 de ani, că îşi doreşte să realizeze cele două filme pe care le are în plan, primul dintre acestea, "Candele de zăpadă", urmând să intre în producţie, cel mai probabil, în a doua jumătate a anului.

Urmărește
78 afișări
Imaginea articolului Sergiu Nicolaescu, la a 81-a aniversare: Doresc să realizez cele două filme pe care le am în plan

Sergiu Nicolaescu, la a 81-a aniversare: Doresc să realizez cele două filme pe care le am în plan (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Despre cel de-al doilea film pe care plănuieşte să îl realizeze, Sergiu Nicolaescu a spus că "nu ştie foarte multe".

Sergiu Nicolaescu îşi va petrece ziua de naştere la Senat şi apoi va da o petrecere restrânsă la sediul Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România.

Regizorul s-a născut pe 13 aprilie 1930 la Târgu Jiu. A devenit cunoscut prin filme istorice de mare anvergură ca "Dacii" (1966) şi "Mihai Viteazul" (1970), iar cea mai recentă creaţie cinematografică a sa este comedia "Poker" (2010). În prezent este preşedintele Comisiei de cultură din Senat.

Legendarul comisar Miclovan, devenit apoi Moldovan, cu care Sergiu Nicolaescu afirma că a atins celebritatea ca actor, s-a născut în 1972, după ce Titus Popovici şi Petre Sălcudeanu le-au propus lui Nicolaescu, Manole Marcus şi Iulian Mihu realizarea unui serial poliţist. Personajul său, un vechi poliţist, avea un rol secundar în serialul în care acesta apare alături de Ilarion Ciobanu (Roman).

Urmează, pentru Sergiu Nicolaescu, o perioadă profesională prolifică, între anii 1970-1980, timp în care a înfiinţat prima şcoală de cascadori din România şi o alta de recuzită. Este o perioadă în care realizează cam două filme şi jumătate pe an, documentându-se, în paralel, pentru alte proiecte.

Filmografia lui Sergiu Nicolaescu cuprinde peste 50 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte" (1971), " Cu mâinile curate" (1972), "Osânda" (1976), "Ultima noapte de dragoste", "Nea Mărin miliardar" (1979), "Ciuleandra" (1985), "Mircea" (1989), "Coroana de foc" (1990), "Triunghiul morţii" (1999), "Orient Express" (2004), "15" (2005), "Supravieţuitorul" (2008), "Poker" (2010).

Dacă filmul "Orient Express" a fost cea mai vizionată premieră românească a anului 2004, probabil că cea mai impresionantă producţie semnată de regizorul Sergiu Nicolaescu a fost "Mihai Viteazul" (1979), cu Amza Pellea în rolul principal - creaţie de referinţă în istoria filmului românesc.

Sergiu Nicolaescu a fost nu doar unul din actorii Revoluţiei din 1989, dar a şi scris pe această temă câteva cărţi. Cea mai recentă a fost lansată anul acesta şi se numeşte "Mămăliga a explodat. Decembrie 1989".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici