Serotonina, responsabilă pentru preferinţele sexuale – studiu
Masculii de şoareci al căror organism nu secretă serotonină îşi pierd apetitul sexual faţă de femele, au explicat autorii studiului.
Ei afirmă, totodată, că aceasta este pentru prima oară în istoria medicală când s-a dovedit faptul că o substanţă care are funcţia de neurotransmiţător joacă un rol important în stabilirea preferinţelor sexuale ale mamiferelor.
Cercetătorii au obţinut mai întâi şoareci masculi ale căror creiere nu reacţionau la serotonină. Numeroasele experimente desfăşurate au demonstrat faptul că aceşti şoareci şi-au pierdut apetitul sexual pentru femele.
Atunci când au avut posibilitatea de a-şi alege parteneri pentru a se împerechea, acele exemplare de masculi nu au manifestat nicio preferinţă dominantă – nici pentru masculi, nici pentru femele.
Atunci când un mascul nemodificat genetic a fost introdus în cuşca lor, exemplarele modificate au devenit interesate de acesta şi au emis un „strigăt de împerechere”, scos de regulă atunci când masculii se întâlnesc cu o femelă.
Acest comportament este cauzat de lipsa genei triptofan hidroxilaza 2, gena de care este nevoie pentru a sintetiza serotonina.
În orice caz, apetitul sexual pentru femele poate fi „restabilit” prin injectarea de serotonină în creier.
În trecut, savanţii credeau că preferinţele sexuale ale şoarecilor sunt influenţate de simţul lor olfactiv.