- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (02.04.2014, 12:51)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sesizarea preşedintelui privind modificările la legea SRR şi SRTv, respinsă de Curtea Constituţională
Sesizarea preşedintelui Traian Băsescu privind modificările aduse legii de funcţionare a Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi a Societăţii Române de Televiziune (SRTv) a fost respinsă, miercuri, de Curtea Constituţională.
Urmărește
328 afișări
Sesizarea preşedintelui privind modificările la legea SRR şi SRTv, respinsă de CC (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi, judecătorii Curţii Constituţionale (CC) constatând că sesizarea preşedintelui Traian Băsescu este neîntemeiată.
Preşedintele Traian Băsescu a sesizat CC, în 26 februarie, cu privire la legea pentru modificarea Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTV, ce prevede că cele două societăţi pot înfiinţa persoane juridice de drept privat, pot dobândi calitatea de asociat în cadrul unor asemenea entităţi sau pot achiziţiona acţiunile/părţile sociale ale unei societăţi comerciale existente, cu avizul consultativ al comisiilor parlamentare pentru cultură.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te afectează financiar Ordonanța Trenuleț? Partidele au primit în primele 11 luni din an 400 mil. de lei
-
Joe Biden regretă că s-a retras din cursa prezidenţială şi consideră că l-ar fi învins pe Trump
-
Preşedintele azer dă vina pe Rusia pentru doborârea avionului în ziua de Crăciun. Ce solicită din partea Moscovei
-
Avionul prăbuşit în Coreea de Sud: Prima mărturie a unuia dintre cei doi supravieţuitori ai tragediei
Şeful statului solicita Curţii Constituţionale să constate neconstituţionalitatea acestei legi, susţinând că sunt încălcate dispoziţiile art. 1 alin. (5) din Constituţie, având în vedere că dispoziţiile legii sunt insuficient de precis formulate şi nu nerespectă criteriile de claritate, precizie, previzibilitate şi predictibilitate.
În forma sa actuală, Legea 41/1994 prevede, la art. 42, că "finanţarea necesară producerii şi difuzării emisiunilor radiofonice şi de televiziune adresate străinătăţii, precum şi dezvoltării acestei activităţi se asigură din fondurile alocate de la bugetul de stat" şi că "sumele necesare se evidenţiază separat în bugetul fiecărei societăţi, pe baza programelor stabilite potrivit legii".
Articolul 43 prevede că SRR şi SRTv "se pot asocia între ele sau cu terţi în vederea realizării de activităţi comune care prezintă interes pentru asociaţi, fara a se modifica prin aceasta statutul juridic al serviciilor publice de radiodifuziune şi de televiziune".
În legea trimisă la promulgare, în articolul 43 alineatul 1 indice 1 se prevede că "în vederea extinderii/dezvoltării activităţii specifice, în ţară sau în străinătate, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune pot înfiinţa, cu avizul consultativ al comisiilor parlamentare pentru cultură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, persoane juridice de drept privat, cu sau fără scop lucrativ, pot dobândi calitatea de asociat în cadrul unor asemenea entităţi sau, după caz, pot achiziţiona acţiunile/părţile sociale ale unei societăţi comerciale existente, în condiţiile legii".
"În conformitate cu acest text legal, legiuitorul a prevăzut următoarele modalităţi la care poate recurge Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în vederea extinderii activităţii specifice acestor societăţi, în ţară şi în străinătate: a) înfiinţarea unei persoane juridice de drept privat (cu sau fără scop lucrativ), b) intrarea în cadrul unor asemenea persoane juridice de drept privat în calitate de asociat, c) achiziţionarea unor acţiuni sau părţi sociale în cadrul unor societăţi comerciale existente", arăta preşedintele, în sesizare.
Şeful statului preciza că "reglementarea adoptată de legiuitor nu este clară, neoferind condiţii/criterii de eligibilitate şi oportunitate".
"În acest sens, observăm că ultimele două modalităţi concepute de legiuitor se suprapun, sub aspectul mecanismului juridic, deoarece dobândirea calităţii de asociat se face prin achiziţionarea acţiunilor în cadrul respectivei societăţi, procedură prevăzută distinct în a treia modalitate. De asemenea, reglementarea prevăzută în art. 43 alin. 1 indice 1 este lipsită de predictibilitate deoarece legea nu prevede criterii clare de asociere/achiziţionare de părţi sociale sau acţiuni, cu atât mai mult cu cât finanţarea acestor operaţiuni se face din fonduri alocate de la bugetul de state arată în sesizarea către Curtea Constituţională", se mai arăta în sesizare.
În document se mai preciza faptul că "menţiunea cu privire la avizul consultativ al Comisiilor parlamentare pentru cultură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, în vederea aprobării acestor modalităţi, nu este suficientă, în contextul în care iniţierea unor asemenea demersuri ar trebui să se raporteze la elemente şi criterii specifice activităţii Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune".
Preşedintele menţiona, în final, că "textul legii este lipsit de predictibilitate, situaţie care poate crea dificultăţi în ceea ce priveşte aplicarea acestuia", astfel că "textul legal vine în contradicţie cu dispoziţiile art. 1 alin. (5) din Constituţie".
În sesizarea de neconstituţionalitate se mai arăta că, în jurisprudenţa sa, Curtea Constituţională s-a pronunţat, în cauze similare, în sensul că "terminologia utilizată de legiuitor pentru reglementarea procedurii menţionate este confuză şi lipsită de predictibilitate, fiind susceptibilă de a conduce la interpretări".
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. Inteligența Artificială evoluează din ce în ce mai mult în medicină. Medicii sunt ajutați în gestionarea cazurilor dificile
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
„Living Apart Together” te învață cum să trăiești separat într-o relație. Ana Maria Ambrosa: „Este o alegere care reflectă evoluția relațiilor contemporane”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Imagini sfâșietoare! Constantin și Teodora au fost înmormântați împreună, iar micuța Sofia între ei
CANCAN.RO
Patru ZODII care vor avea parte fericire, bani și noroc până pe 4 ianuarie. Va fi o perioadă minunată pentru ele
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe