- Home
- Cultură-Media
- STOCKHOLM, (08.10.2012, 12:09)
- Ana Obretin ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sezonul Nobel debutează luni, cu decernarea premiului pentru medicină. Care sunt favoriţii la celelalte categorii
Sezonul premiilor Nobel pe 2012 debutează luni cu decernarea celui pentru medicină, călugăriţa Maggie Gobran, militanta anti-burqa Sima Samar şi americanul Gene Sharp fiind creditaţi cu cele mai mari şanse la premiul pentru pace, iar Haruki Murakami fiind printre favoriţi la cel pentru literatură.
Urmărește
310 afișări
Sezonul Nobel debutează luni, cu decernarea premiului pentru medicină. Care sunt favoriţii la celelalte categorii (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Luni, în jurul orei 09.30 GMT, vor fi anunţaţi laureaţii premiului Nobel pentru medicină. Însă acest sezon nu este diferit faţă de cele din anii anteriori, premiile pentru literatură şi pace fiind cele care atrag cel mai mult atenţia.
În ceea ce priveşte pronosticurile şi speculaţiile care abundă anul acesta, "maica Teresa" a cartierelor sărace din Cairo, călugăriţa coptă Maggie Gobran, este favorită la premiul Nobel pentru pace pe site-ul de pariuri Unibet, cu o cotă de 6,5 la 1.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Circa 231 de candidaţi sunt în cursă pentru acest premiu - care va fi anunţat vineri -, pentru care anul acesta nu există un favorit detaşat.
Şeful Institutului de cercetări pentru pace din Oslo, Kristian Berg Harpviken, care urmăreşte activitatea comitetului Nobel, publică în fiecare an o listă de posibili laureaţi.
Anul acesta, lista îi include pe Gene Sharp, un expert american al revoluţiei non-violente, ONG-ul rus de apărare a drepturilor omului Memorial şi fondatoarea sa Svetlana Gannushkina, publicaţia rusă independentă Ecoul din Moscova şi redactorul-şef al acesteia, Aleksei Venediktov.
Militanta afgană pentru drepturile omului, fostul ministru şi activista anti-burqa Sima Samar este, de asemenea, printre favoriţi, ca şi luptătorul pentru drepturile omului cubanez Oscar Elias Biscet.
În ceea ce priveşte premiul Nobel pentru literatură, pariurile merg înspre Asia. Chinezul Mo Yan şi japonezul Haruki Murakami îşi împart primul loc pe site-ul de pariuri Unibet.
Citeşte şi:
PREMIILE NOBEL 2012: În aşteptarea laureaţilor, internetul abundă în pronosticuri şi speculaţii. Care ar putea fi câştigătorii din acest an
La Stockholm, mai mulţi experţi sunt de părere că Academia suedeză, care decernează premiile, ar putea alege o femeie sau un autor nord-american.
Printre numele care circulă se numără romanciera canadiană Alice Munro, americanul Don DeLillo şi somalezul Nuruddin Farah.
"Putem să ne gândim la un autor din America de Nord, poate un bărbat, ca Don DeLillo şi Philip Roth", a spus Elisabeth Grate, proprietar de editură.
Conform tradiţiei şi spre deosebire de celelalte premii, data decernării Nobelului pentru literatură va fi anunţată cu doar câteva zile înainte. De obicei este vorba de o zi de joi, deci, anul acesta, câştigătorul ar putea fi anunţat pe 11 octombrie.
În ceea ce priveşte premiul Nobel pentru medicină, mediile suedeze menţionează numele japonezului Shinya Yamanaka şi al britanicului John Gurdon - datorită cercetărilor lor în domeniul reprogramării nucleare, o tehnică ce permite transformarea celulelor adulte în celule suşă capabile să se dezvolte în orice tip de ţesut în corpul uman.
Citeşte şi:
PREMIILE NOBEL 2012: Cum s-au născut prestigioasele distincţii. Povestea transformării lui Alfred Nobel din "comerciant al morţii" în "finanţist al păcii"
Premiul pentru fizică, ce va fi anunţat marţi, are anul acesta un parcurs interesant, după ce în iulie a fost descoperită o nouă particulă fundamentală care ar putea fi bosonul Higgs. Această descoperire majoră este considerată un "pretendent" major la premiul Nobel pentru fizică de anul acesta.
Numele laureaţilor premiului pentru chimie vor fi anunţate miercuri. Printre favoriţi se numără suedezul Svante Pääbo, fiul lui Sune Bergström, laureatul premiului Nobel pentru medicină din 1982, care ar putea fi recompensat pentru lucrările sale asupra ADN-ului omului de Neanderthal.
Premiul pentru economie, foarte adesea atribuit unui american, va fi ultimul anunţat, luni, 15 octombrie.
Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie. Anul acesta, din cauza crizei economice, valoarea premiului, iniţial stabilită la 10 milioane de coroane suedeze, a fost redusă cu 20%.
Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de către Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului suedez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe