ShortsUP În Laborator: scurtmetraje-experiment şi performance avangardist, pe 26 februarie

Evenimentul ShortsUP aduce scurtmetraje experimentale premiate, pe 26 februarie, la Atelierul de Producţie din Capitală, informează un comunicat al organizatorilor.

Urmărește
6 afișări

Filmele vor fi dublate de un experiment muzical şi vizual avangardist.

ShortsUP este un proiect marca ORICUM şi Feeder.ro. De-a lungul timpului, creatorii de film au încercat să redescopere filmul, să experimenteze dincolo de reguli. După explozia instrumentelor digitale au apărut multe filme aflate la graniţa dintre genuri şi categorii: cinema de avangardă, cinema underground, cinema low-budget, cu linie narativă sau fără, cu imagini şocante sau poetice, cu text sau fără. Filmul experimental nu s-a supus convenţiilor, cu atât mai puţin în scurtmetraj.Şi oricare a fost regula sau non-regula, puterea de atracţie a experimentalului a crescut de la un deceniu la altul.

De la strămoşul filmelor experimentale creat, în 1929, de Louis Bunuel şi Salvador Dali până în prezent, nenumărate mişcări şi şcoli de film şi-au adus contribuţia. Festivalurile dedicate scurtmetrajelor au creat categorii speciale pentru filme experimentale: Labo, la Clermont-Ferrand, Explora, la Santiago de Compostela, Experimental, la Vila do Conde, Orizzonti, la Veneţia.

La evenimentul ShortsUP În Laborator din 26 februarie, animaţia se amestecă cu ficţiunea, iar documentarul, cu filmul-şoc, într-un singur program. Catalizatorul va fi publicul, singurul capabil să facă reacţia să se întâmple.

"Copy Shop" (regia: Virgil Widrich, Austria) are în palmares 35 de premii internaţionale, printre care cel mai bun scurtmetraj la European Film Awards, cea mai bună coloană sonoră la Clermont-Ferrand şi o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj. Filmul conţine aproximativ 18.000 de fotograme digitale transpuse pe film de 35 mm.

"Sunt eu, Helmut" (regia: Nicolas Steiner, Elveţia-Germania) este o comedie ingenioasă despre a 60-a aniversare a lui Helmut, care, de fapt, împlineşte 57 de ani. Decorul se schimbă, Helmut călătoreşte în timp şi spaţiu şi îşi întâlneşte vechii prieteni.

După filme va urma un performance audio-video de 40 de minute cu KarpovKasparov şi Corruptdream, o explorare pe muzică live a opoziţiei dintre proiecţia de pe suport digital şi cea de pe suport analog. KarpovKasparov arată ca un joc de şah abstract, născut din colaborarea a trei aparate: drum machine, sintetizator şi retroproiector. Se vor auzi accente de muzica clasică, progressive, psihedelică, jazz şi electronică. După performance-ul audio-video, seara ShortsUP va continua cu Matze, cel mai experimental proiect electro românesc.

Biletele costa 25 de lei, oferă acces la programul întregului eveniment şi pot fi cumpărate sâmbătă, 26 februarie, de la Atelierul de Producţie. Pentru cei care vin la eveniment cu carnetul de student, bilete sunt reduse la 15 lei. Atelierul de Producţie, proaspăt renovat şi lansat într-o noua înfăţişare, este situat foarte aproape de staţia de metrou Timpuri Noi, pe Splaiul Unirii nr. 160.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici