Sigiliu imperial furat în 1860 din Beijing, scos la licitaţie la Paris

Un sigiliu imperial chinezesc, furat în 1860 din fostul Palat de vară din Beijing, în timpul unui jaf înfăptuit de trupele franco-britanice, va fi scos la licitaţie pe 17 decembrie, la Paris, a anunţat vineri presa chineză.

Urmărește
609 afișări
Imaginea articolului Sigiliu imperial furat în 1860 din Beijing, scos la licitaţie la Paris

Un sigiliu imperial furat în 1860 din Beijing, scos la licitaţie la Paris (Imagine: www.artcurial.com)

Sigiliul va fi scos la vânzare de casa Artcurial, cea mai importantă casă de licitaţii din Franţa, indică publicaţia Global Times, precizând că eforturile depuse de partea chineză pentru retragerea acestui obiect de la vânzare s-au soldat cu un eşec.

În catalogul vânzării "Art d'Asie" din 17 decembrie, casa Artcurial prezintă "o ştampilă imperială rară din jad verde sculptat, datând din timpul domniei împăratului Qianlong (1736-1795) din dinastia Qing".

Ştampila este gravată cu şase caractere care înseamnă "Marele sigiliu al operelor examinate pentru a fi conservate în Biblioteca operelor împăratului", precizează casa Artcurial, care a estimat acest obiect la o sumă cuprinsă între 150.000 de euro şi 200.000 de euro.

Potrivit casei Artcurial, obiectul a rămas de la sfârşitul secolului al XIX-lea în aceeaşi colecţie privată a unei familii franceze.

Autorităţile chineze recomandă sistematic boicotarea licitaţiilor la care sunt scoase la vânzare obiecte din Palatul de vară şi îi roagă pe colecţionarii străini care deţin acele obiecte furate să le restituie Chinei.

Luna trecută, reprezentanţii casei Bonhams au retras de la o licitaţie organizată la Londra două obiecte de artă furate din Palatul de vară din Beijing, declarându-se "dezolaţi" că acest fapt a putut "să cauzeze Chinei un sentiment de ofensă".

Pe 18 octombrie 1860, în timpul celui de-Al Doilea Război al Opiului, Înaltul Comisar Britanic din China, lordul Elgin, a ordonat distrugerea palatului şi a grădinilor imperiale, construite de împăraţii Yongzheng şi Qianlong, care au fost jefuite şi incendiate de trupele franceze şi britanice.

Acel jaf a reprezentat pentru chinezi o mare umilinţă şi o traumă care au rămas vii în conştiinţa opiniei publice chineze până în zilele noastre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici