- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (19.04.2010, 16:04)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Silviu Purcărete, premiat la Festivalul Shakespeare de la Craiova
Regizorul Silviu Purcărete va primi Premiul Internaţional Shakespeare, în deschiderea celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Internaţional Shakespeare (23 aprilie - 9 mai), la Craiova, unde vor fi acordate şi premiile criticilor pe 2009, au anunţat, luni, organizatorii.
Urmărește
93 afișări
Silviu Purcărete, premiat la Festivalul Shakespeare de la Craiova (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)
Premiul Internaţional Shakespeare, ajuns la ediţia a II-a şi acordat în cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare, îi va fi decernat lui Silviu Purcărete, care, la prima ediţie a festivalului, din 1994, la Craiova, a prezentat "Titus Andronicus", un spectacol luat în discuţie pentru a fi prezentat la Festivalul Shakespeare de la Londra, fără a se găsi însă o sală potrivită.
"Având în vedere dimensiunea spectacolului şi faptul că domină calitativ tot ce s-a văzut în festivalul londonez, această condiţionare a fost o întâmplare nefericită", scria criticul britanic Paul Taylor, după ce a participat la prima ediţie a Festivalului Shakespeare de la Craiova.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
„Părintele fondator al AI” crede că tehnologia ar putea duce la dispariţia oamenilor în 10 ani
Regizorul Declan Donellan a primit primul Premiu Internaţional Shakespeare, la ediţia din 2008 a festivalului, pe care a deschis-o cu spectacolul său, "Trolius şi Cresida".
Totodată, pe 26 martie, pe scena Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova, vor fi decernate premiile criticii pe anul 2009, acordate de Biroul secţiei române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru.
Astfel, actorul Radu Beligan va primi premiul Opera Omnia, regizorul Alexandru Tocilescu va fi recompensat pentru "performanţe artistice remarcabile în anul 2009". Premiul "Marile speranţe" va fi acordat proiectului 20/20 al Studioului Yorick din Târgu-Mureş, în regia Gianinei Cărbunariu, şi Iniţiativei "Ofensiva Generozităţii", de la Bucureşti, a unui grup de absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) "I. L. Caragiale". Premiul pentru carte de teatru îi revine lui Octavian Saiu, pentru volumul "Beckett - Pur şi simplu".
Festivalul Internaţional Shakespeare, ajuns la cea de-a şaptea ediţie în 2010, este, anul acesta, la cea de-a treia ediţie desfăşurată atât la Craiova, cât şi la Bucureşti, în perioada 23 aprilie - 9 mai.
Tema celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Internaţional Shakespeare (23 aprilie - 9 mai, la Bucureşti şi Craiova) - "Constelaţia Hamlet" - se va concretiza în prezentarea a trei montări ale celebrei piese, semnate de Thomas Ostermeier, Elizabeth LeCompte (SUA) şi Laszlo Bocsardy.
La Bucureşti sunt invitaţi regizorul german Thomas Ostermeier şi regizoarea şi actriţa Elizabeth LeCompte, cu trupa Wooster Group din SUA, care vor prezenta două montări după "Hamlet".
Pe lângă spectacolul Teatrului Schaubühne din Berlin, în regia reputatului Ostermeier, care va avea două reprezentaţii în Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti, şi montarea trupei The Wooster Group de la New York, semnată de Elisabeth LeCompte, ce va avea patru reprezentaţii la Teatrul Bulandra din Capitală, va mai fi prezentat şi spectacolul "Hamlet" al lui Laszlo Bocsardy, la Teatrul Metropolis.
Spectacolul de la teatrul berlinez este prezentat la Bucureşti de ArCuB - Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti, în timp ce spectacolul Wooster Group este adus de Institutul Cultural Român.
Programul de la Bucureşti este completat de spectacolul "Pyramus & Thisbe 4You", în regia lui Alexandru Dabija, la Teatrul Odeon, prezentat pe 9 mai ca un preambul al ediţiei din 2012 a Festivalului Shakespeare, ce va avea ca temă "Lumea-i un teatru, noi suntem actorii".
La Craiova, va fi prezentat spectacolul lui Ostermeier, alături de montări "Hamlet" produse de Ryutopia Noh Teatre Shakespeare din Niigata (Japonia), în regia lui Yoshihiro Kurita, Teatrul Polski din Wroclaw (Polonia), regia fiind semnată de Monica Pecikiewicz, Academia de Teatru din Shanghai (China), Street Theatre Group din Miriang City (Coreea de Sud), în regia lui Lee Yun Taek, şi Teatrul Meno Fortas din Vilnius (Lituania), în regia lui Eimutas Nekrosius.
Un eveniment din programul mai bogat de la Craiova va fi o întâlnire-spectacol - "Hamlet faţă în faţă cu Hamlet" - cu actorii Michael Pennington şi Ion Caramitru, interpreţi ai rolului Hamlet în spectacolele de la Royal Shakespeare Company din Londra, respectiv Teatrul Bulandra din Bucureşti.
De asemenea, vor avea loc ateliere, expoziţii, lansări de carte, comunicări, un recital şi un concert de muzică renascentistă, toate pe tema "Hamlet".
Bugetul acestei ediţii a Festivalului Internaţional Shakespeare este de 2,5 milioane de lei, dintre care 1 milion de lei din partea Ministerului Culturii, 700.000 de lei din partea ICR, 400.000 de lei din partea Primăriei Municipiului Bucureşti, prin ArCuB, 300.000 de lei din partea Consiliului judeţean Dolj şi a Consiliului local Craiova şi 100.000 de lei din partea UNITER.
Preţul biletelor la spectacole, care au fost deja puse în vânzare, variază între 40 şi 16 lei, au anunţat organizatorii.
Festivalul Internaţional Shakespeare, fondat în 1994, se desfăşoară, începând cu ediţia a V-a, din doi în doi ani. Manifestarea, aflată la cea de-a treia ediţie organizată în paralel la Craiova şi Bucureşti, se desfăşoară în acest an sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Traian Băsescu. Iniţiatorii evenimentului sunt Fundaţia Shakespeare şi Teatrul Naţional "Marin Sorescu" Craiova.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe