- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (27.06.2016, 07:00)
- Letitia Provian
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Simpozionul de istoria artei româneşti "Petre Oprea", la Muzeul Satului
Cel de-al V-lea simpozion de istoria artei româneşti "Petre Oprea", organizat în memoria istoricului şi criticului de artă, are loc în perioada 27-28 iunie, între orele 10.00 -16.00, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“, Sala Victor Ion Popa.
Urmărește
172 afișări
Simpozionul de istoria artei româneşti "Petre Oprea", la Muzeul Satului (Imagine: Victor Ciupuliga/ Arhiva Mediafax Foto)
Iniţiat în anul 2012 de către Federaţia Română a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO în memoria istoricului şi criticului de artă Petre Oprea (1928-2011), simpozionul, care are loc în preajma zilei de Sfinţii Petru şi Pavel, a fost de la bun început susţinut de Comitetul Naţional Român – Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), Societatea Colecţionarilor de Artă din România şi, în mod deosebit, de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, totodată gazdă a manifestării.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
În cadrul simpozionului vor susţine comunicări istorici şi critici de artă, muzeografi, artişti plastici, colecţionari şi alte categorii preocupate de fenomenul artei româneşti, trecute şi actuale.
Scopul organizatorilor este de continua abordarea complexă a istoriei artei plastice româneşti, iniţiată de Petre Oprea, cel care a introdus în cercetarea domeniului studierea sistematică a colecţionismului de artă, a grupărilor artistice, a sistemului de burse pentru artişti, a comerţului de artă, a istoriei criticii de artă şi multe alte teme nestudiate anterior.
Începând cu a doua ediţie (2013), simpozionul a fost însoţit de câte o expoziţie cu lucrări aflate în diferite colecţii private.
Totodată, luni, de la ora 12.00, la Sala de Sticlă, va avea loc vernisajul expoziţii de pictură şi grafică românească inedită „Din lumea satului”, prezentând lucrări din colecţiile Gheorghe Burtea, Irina şi Liviu Gavrilescu, Arcadia Hinescu, Ghiocela şi Karlfried Patzelt.
Expoziţia, deschisă cu acest prilej, reuneşte lucrări din patru colecţii bucureştene, constituite cu migală, competenţă şi pasiune de-a lungul anilor. Pasiunea avizaţilor colecţionari este demonstrată şi prin colecţionarea de opere picturale şi grafice ale unor artişti din trecut şi de azi având ca tematică satul românesc – o temă de tradiţie a plasticii româneşti cultivată şi astăzi de mari nume.
Cei cărora le aparţin lucrările sunt membri ai Societăţii Colecţionarilor de Artă din România, de diverse profesii şi generaţii, care prin pasiunea lor contribuie la efervescenţa mişcării artistice.
Vor putea fi admirate în expoziţie creaţii ale lui Gheorghe Petraşcu (1872-1949), Camil Ressu (1880-1962), Nicolae Dărăscu (1883-1959), Dimitrie Ghiaţă (1888-1972), Marcel Olinescu (1896-1992), Nicolae Enea (1897-1950), Micaela Eleutheriade (1900-1982), Ana Iliuţ (1913-1991), Ion Sălişteanu (1929-2011), Ion Grigore (1940-2016), Dimitrie Gavrilean (1942-2012), Alexandru Chira (1947-2011), Spiru Chintilă (1921-1985) şi alţii, iar dintre contemporani, semnăturile aparţin unor nume ca Viorel Mărginean, Sorin Ilfoveanu, Paula Ribariu, Simona Vasiliu Chintilă, Horea Paştina, Rodica Anca Marinescu, Elena Popescu, Ioan Oraţie, Ioan Deva.
Citeşte şi: OMUL ŞI GÂNDUL - De la arhitectură la mixat muzică: Matei Chebeleu, zis DJ Bubble Boy - VIDEO
Citeşte şi: A murit scriitorul şi scenaristul Michael Herr, care a lucrat cu Kubrick şi Francis Ford Coppola
Citeşte şi: Seară de literatură la Humanitas Cişmigiu: Se lansează romanul "Calea Idei Brown", de Ricardo Piglia
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe