"Sin retorno" de Miguel Cohan - Trofeul Transilvania 2011. Lista premiilor acordate în cadrul Galei TIFF

Filmul "Sin retorno" de Miguel Cohan a primit Trofeu Transilvania 2011, sâmbătă seară, în cadrul galei de premiere a celei de-a 10-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), desfăşurată între 3 şi 12 iunie.

Urmărește
392 afișări
Imaginea articolului "Sin retorno" de Miguel Cohan - Trofeul Transilvania 2011. Lista premiilor acordate în cadrul Galei TIFF

"Sin retorno" de Miguel Cohan - Trofeul Transilvania 2011. Lista premiilor acordate în cadrul Galei TIFF (Imagine: Adrian Paduretu/Mediafax Foto)

Coproducţia Spania/ Argentina spune povestea unui băiat care este ucis într-un accident de maşină, iar făptaşul fuge de la locul faptei. Şoferul n-a lăsat nicio urmă, dar tatăl victimei, ajutat de mass-media, nu găseşte linişte până când nu-l descoperă şi-l aduce în faţa justiţiei. O serie de evenimente nefericite şi un sistem juridic contaminat de influenţa opiniei publice vor duce la condamnarea unui om nevinovat. Prinşi într-o plasă ţesută de soartă şi de decizii disperate, aceşti oameni vor fi puşi în faţa vinei, a responsabilităţii şi-a unei nevoi acute de izbăvire, într-o spirală din care nu există întoarcere.

De altfel, juriul a motivat că pelicula a fost pe lista sa scurtă pentru toate premiile, dintre care l-a mai primit pe cel pentru scenariu.

Juriul competiţiei a fost format din Laurence Herszberg, director general al Forum des Images din Paris, producătorii Cedomir Kolar şi Uberto Pasolini, actriţa şi producătoarea din Bulgaria Vesela Kazakova şi regizorul Radu Muntean.

Pentru că a fost vorba de cea de-a zecea ediţie a TIFF, Tudor Giurgiu le-a mulţumit tuturor celor care au fost alături de Festivalul Transilvania de la început, preşedinţilor festivalurilor de la Varşovia, Berlin, Sofia şi Karlovy Vary - "naşiii TIFF". De asemenea, au primit premii speciale, pentru susţinerea pe care au arătat-o evenimentului, regizorul Lucian Georgescu şi directorul Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor "România Film" (RADEF), Marius Iuraşcu.

Unul dintre evenimentele speciale a fost decernarea premiului de excelenţă lui Lucian Pintilie. Cel care i-a înmânat premiul a fost Corneliu Porumboiu. "Dacă cineva m-ar fi întrebat ce aş vrea să devin când mă voi face mare aş fi spus Lucian Pintilie", a spus Corneliu Porumboiu. Aplaudat în picioare, Pintilie a fost la fel de pus pe şotii ca în tot timpul festivalului. "Trebuie să spun ceva profund emoţionant", a spus el după ce în sală s-a lăsat tăcerea. "Am crezut că premiul ăsta este o chestie postumă. E o zi foarte aproape fericită. Unul din motivele fericirii este faptul că premiul este oferit de Corneliu ... dar e premiul lui sau e premiul meu?", a mai întrebat Pintilie, care s-a depărţit de public cu un sărut cinematografic.

Invitata specială a festivalului, Jacqueline Bisset, care a primit premiul pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale, a spus că a fost încântată să fie la Cluj. "Îmi plac oamenii, îmi place arhitectura", a spus ea. De asemenea, aceasta a spus că a luat cu ea o colecţie de filme româneşti pe care vrea să le vadă. Actriţa a mai spus că a fost foarte impresionată de filmul "Balanţa", al lui Lucian Pintilie.

Cinematografia românească nu a rămas nepremiată nici la ediţia aceasta a festivalului. Constantin Popescu a primit premiul pentru regie, pentru "Principii de viaţă", ex-aequo cu danezul Runar Runarsson, pentru "Vulcanul".

Prezentăm, integral, lista premiilor acordate în cadrul Galei TIFF care a avut loc sâmbătă seară, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca:

Trofeul Transilvania: "Sin Retorno" de Miguel Cohan

Premiul pentru regie: ex- aequo: Runar Runasson ("Vulcanul") şi Constantin Popescu ("Principii de viaţă")

Premiul special al celei de-a zecea ediţii TIFF: Marin Karmitz

Premiul special al juriului: "La vida util" de Federico Veiroj (Spania)

Premiul pentru cea mai bună interpretare: Elodie Bouchez, "The Imperialists Are Still Alive!" de Zeina Durra (SUA)

Premiul pentru scenariu: Miguel Coan, "Sin Retorno"

Premiul pentru imagine: Linda Wassberg, "She Monkeys" de Lisa Aschan (Suedia)

Premiul FIPRESCI: "Tilva Ross" de Nikola Ležaić (Serbia)

Premiul publicului:: "Oxygen" de Hans Van Nuffel (Belgia)

Premiul de excelenţă: Lucian Pintilie

Premiul special pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale: Jacqueline Bisset

Premiul pentru întreaga carieră acordat unei personalităţi din cinematografia română: George Motoi

Premiul pentru întreaga carieră acordat unei personalităţi din cinematografia europeană: Michael Yorke şi Michele Placido

Premiul pentru scurtmetraj pentru secţiunea Umbre: "Ninjas" şi "Danny Boy"

Premiul Discovery "Oricine poate fi erou": Anca Grădinaru pentru povestea Laurenţiu Şerban

Premiul competiţiei locale: "Jucăria" de Punkosti Laura şi "Casa Blanca 1PM" de Octavian Fedorovici

Menţiune specială în cadrul competiţiei locale: "Oda" de Petter Ana

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru lungmetraj: "Morgen" de Marian Crişan

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea scurtmetraj: "Bora Bora" de Bogdan Mirică

Premiul de debut în cadrul Zilelor Filmului Românesc: Bogdan Apetri pentru "Periferic"

Premiul HBO pentru scenariu de lungmetraj, în cadrul Concursului Naţional de Scenarii: Paul Cioran - "De-aici vă descurcaţi singuri"

Premiul HBO pentru scenariu de scurtmetraj, în cadrul Concursului Naţional de Scenarii: Marian Enache -"Burnt Out"

Premiul HBO pentru scenariu de documentar, în cadrul Concursului Naţional de Scenarii: Matei Alexandru Mocanu - "O crimă banană"

Premiul special al celei de-a 10-a ediţii TIFF: Oleg Mutu şi Marin Karmitz

Premiul "Let's Go Digital!" pentru cel mai bun film realizat în cadrul workshopului Let's Go Digital!: "Gând-uri" de Iulia Colban, Felicia Simion şi Radu Sticlea

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici