Sinagogile din România şi-au deschis porţile, de Ziua Europeană a Culturii Iudaice

Comunitatea evreiască sărbătoreşte, duminică, Ziua Europeană a Culturii Iudaice, în România sinagogile deschizându-şi porţile pentru publicul larg, care poate asista la evenimente specifice tradiţiei şi culturii iudaice.

Urmărește
289 afișări
Imaginea articolului Sinagogile din România şi-au deschis porţile, de Ziua Europeană a Culturii Iudaice

Osy Lazăr, preşedintele Comunităţii Evreilor din Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto)

La Muzeul de Istorie a Evreilor şi la Sinagoga Mare din Bucureşti, precum şi la toate sinagogile din ţară, ziua de 7 septembrie este "o zi a porţilor deschise", sărbătorită prin concerte, proiecţii de documentare cu tematică istorică şi identitară şi programe culturale.

"Ziua de 7 septembrie a fost aleasă de Comunitatea Europeană ca zi a culturii iudaice. Este o zi care se sărbătoreşte în toată lumea de către membrii comunităţii şi celebrează cunoaşterea prevederilor acestei culturi foarte vechi, care este cultura iudaică (...) Cu această ocazie, îndemnăm toţi oamenii, cu prietenie şi dragoste, să respecte religia şi să aplice prevederile religiei în care s-au născut. Noi nu facem prozelitism, optăm pentru respectarea tuturor religiilor şi cu acest prilej vom omagia şi cultura românească, pentru că aşa cum spunea profetul Jonah «binele ţării în care te-ai născut este şi binele vostru». De asemenea, tot astăzi (duminică, n.r.) vom sărbători 60 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte între România şi Israel", a spus Osy Lazăr, preşedintele Comunităţii Evreilor din Bucureşti.

În Capitală, Ziua Europeană a Culturii Iudaice este marcată, până la ora 13, la Muzeul de Istorie a Evreilor şi la Sinagoga Mare, de Comunitatea Evreilor din Bucureşti, la manifestare participând membrii comunităţii evreieşti din ţară şi din străinătate.

În plus, la Sinagoga Mare din Bucureşti, publicul poate vizona documentare despre Federaţia Evreiască din România şi despre sinagogile din ţară şi poate asculta un recital al sopranei Carla Muşat.

Ziua Culturii Iudaice se sărbătoreşte în România de patru ani, evenimentul reprezentând pentru comunitatea respectivă "o ocazie de regăsire anuală". "La noi nu se face împărtăşanie, dar între Anul Nou şi postul cel mare fiecare evreu trebuie să se ducă la cel căruia i-a greşit sau cu care a avut diferende, pentru că în cultura noastră lucrurile bune trebuie să şi le amintească Dumnezeu iar greşelile, fiecare om", a adăugat Osy Lazăr.

Comunitatea evreiască din România numără în prezent circa 12.000 de evrei, peste 5.000 dintre aceştia trăind în Bucureşti, potrivit site-ului organizaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici