Regizorul a susţinut, marţi, o conferinţă de presă, la sediul Institutului Cultural Român (ICR) din Bucureşti, alături de preşedintele ICR, Horia-Roman Patapievici. Regizorul a mărturisit că este foarte curios să vadă "ce iese" după atelierul de la Burghausen.
Atelierul este organizat de Institutul Cultural Român (ICR), în parteneriat cu Academia de Teatru şi Film Athanor din Burghausen, fondată de regizorul român, stabilit în Germania.
David Esrig a pus, în 1993, bazele Academiei de Teatru şi Film Athanor, o şcoală particulară care a devenit, în 1999, Academia Athanor – instituţie de învăţământ artistic superior finanţată de statul german. În ceea ce priveşte atelierele similare pe care le-a susţinut în România, Esrig a spus că "avea prea puţin loc ca să poată să experimenteze şi colegii cu care lucra".
La atelierul din acest an, găzduit de Athanor, se va lucra în continuare pe texte ale avangardei literare româneşti, semnate de Paul Celan şi Eugen Ionescu. Cursurile vor fi susţinute de David Esrig şi de alţi profesori colaboratori ai Academiei Athanor. Esrig a spus că, în timpul atelierului, va mai face referiri la texte de Urmuz (pseudonimul literar al lui Demetru Demetrescu-Buzău, nr.) şi de Max Blecher.
"Am ales nişte texte cu un subtext foarte bogat", a spus David Esrig. "Am întâlnit colegi minunaţi care nu ştiau cine e Blecher", a mai povestit acesta, menţionând că îşi doreşte ca, în luna în care va conduce atelierul, actorii înscrişi să facă "paşi importanţi". "Cu mine nu este niciodată comod", a mărturisit regizorul, adăugând că, pentru el, cel mai important lucru în evoluţia unui artist este "depăşirea comodităţii".
"Actorul român are potenţial foarte mare. Faptul că are o cultură tradiţională dă un fundament care se poate dezvolta enorm", a mai spus Esrig. "Aici am devenit ce am devenit, aici am câştigat aspiraţiile care mă chinuiesc şi azi", a adăugat regizorul, referindu-se la teatrul românesc.
Atelierul de artă dramatică "În căutarea teatrului existenţial" este finanţat de ICR şi are 15 locuri disponibile. Participanţii la atelier, dintre cei 50 de candidaţi înscrişi în competiţie, au fost selectaţi de David Esrig şi sunt actori ai unor teatre din Bucureşti şi din ţară.
Proiectul atelierului din acest an reprezintă o continuare şi o dezvoltare a unui demers pe termen lung, iniţiat şi derulat, în România, în anii 2006, 2007 şi 2008, când au avut loc ateliere de artă dramatică conduse de David Esrig, împreună cu profesori din Germania, Austria şi Franţa.