Sindicatul de la Opera Cluj: Directorul Operei încearcă să discrediteze sindicatul şi conducerea lui

Reprezentanţii Sindicatului Transilvania Art din cadrul Operei Naţionale din Cluj-Napoca îl acuză pe directorul instituţiei, Rareş Trifan, de "management defectuos" şi de faptul că "încearcă să discrediteze" sindicatul şi conducerea acestuia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
23 afișări

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Sindicatului Transilvania Art, sindicaliştii vor relua protestele faţă de directorul instituţiei, în condiţiile în care acesta "nu şi-a respectat promisiunile".

"Directorul Operei Naţionale Cluj-Napoca, Rareş Trifan, încearcă să discrediteze Sindicatul Transilvania Art şi conducerea acestuia prin diferite metode. Sindicatul îl acuză pe Rareş Trifan de management defectuos în detrimentul Operei, al angajaţilor instituţiei şi al publicului. Sindicatul Transilvania Art reia seria protestelor întrucât, pe parcursul celor cinci luni care au trecut din noiembrie 2010, directorul Rareş Trifan nu şi-a respectat promisiunile făcute la Bucureşti, în cadrul întâlnirii avute cu sindicatul şi cu reprezentanţii Ministerului Culturii", se arată în documentul citat.

Sindicaliştii îl acuză pe Trifan, printre altele, că stagiunea 2010-2011 a Operei "a început prin suspendarea sau reprogramarea spectacolelor lunii octombrie, suspendarea unor spectacole din ianuarie şi aprilie" şi de faptul că, într-o perioadă de recesiune economică, directorul instituţiei a cheltuit "400.000 de lei pentru montarea spectacolului «Don Giovanni», regizat de Tompa Gabor, în 2010".

"Spectacolul «Don Giovanni» s-a vândut foarte slab, aproximativ 200 bilete/spectacol, semn al «marelui succes». Propunerea Sindicatului Transilvania Art de a investi sume rezonabile în spectacole cerute de public şi care există în repertoriul Operei Naţionale Cluj-Napoca nu a fost luată în considerare", scrie în comunicat.

Reprezentanţii Sindicatului Transilvania Art susţin că s-au investit 300.000 de lei, în anul 2009, pentru montarea operei "Tosca" şi "s-au dat numai trei spectacole".

"Opera a cheltuit 100.000 de lei pe reprezentaţie, situaţie fără precedent în istoria instituţiei", au arătat reprezentanţii sindicatului.

Ei au susţinut că, din cauza salariilor foarte mici, o serie de angajaţi ai Operei - solişti vocali, balerini, instrumentişti - "şi-au întrerupt activitatea şi au plecat să lucreze pe vase de croazieră".

"Direcţiunea Operei a desfiinţat 15 posturi, dar a păstrat un număr de 18 angajaţi, în sistem cumul, care vin la Operă la al doilea serviciu, printre ei numărându-se şi dirijorul J. Horvath, angajat al Operei Maghiare Cluj. În contrast cu salariile mici ale angajaţilor, directorul Rareş Trifan a plătit regizorilor şi scenografilor invitaţi cele mai mari onorarii din istoria Operei, prin intermediul unei firme private, aproximativ 17.000 euro⁄ montare. El însuşi şi-a dat un onorariu de 7.000 euro pentru montarea operei «Forţa Destinului»", se precizează în comunicat.

Rareş Trifan mai este acuzat că, în intervalul decembrie 2010 - ianuarie 2011, a lipsit din instituţie, fiind plecat în străinătate, "dar a continuat să ia salariul de la Opera Naţionale Cluj-Napoca pe perioada respectivă".

"În prezent, la Opera Naţională, contractul colectiv de muncă este expirat de doi ani, dar, cu toate insistenţele sindicatului de a renegocia şi semna un nou contract, conducerea Operei tergiversează acest lucru", se subliniază în comunicat.

Conducerea Operei Naţionale Cluj-Napoca îşi va prezenta un punct de vedere faţă de acuzaţiile Sindicatului Transilvania Art prin intermediul unui comunicat de presă.

Vineri, sindicatul Operei Naţionale Române din Cluj a cerut din nou Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional demisia directorului instituţiei, Rareş Trifan, pentru "management defectuos în detrimentul Operei, al angajaţilor şi al publicului".

Sindicatul Transilvania Art (STA) al Operei Naţionale Române Cluj (ONRC) anunţa că reia acţiunile sindicale prin care cere demisia directorului general al instituţiei, Rareş Trifan.

În replică, directorul Operei Române din Cluj-Napoca, Rareş Trifan, susţinea că reluarea protestelor în cadrul instituţiei este "o ambiţie personală" a liderului de sindicat Dan Gâdea, care "foloseşte acţiunile sindicale pentru a face presiuni în vederea obţinerii unui post de director" în cadrul Operei clujene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici