Sindicatul Operei Naţionale Române din Cluj cere din nou demisia directorului instituţiei

Sindicatul Operei Naţionale Române din Cluj cere din nou Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional demisia directorului instituţiei, Rareş Trifan, pentru "management defectuos în detrimentul Operei, al angajaţilor şi al publicului", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
11 afișări

Sindicatul Transilvania Art (STA) al Operei Naţionale Române Cluj (ONRC) anunţă, într-un comunicat de presă transmis vineri, că reia acţiunile sindicale prin care cere demisia directorului general al instituţiei, Rareş Trifan.

Conform sursei citate, în perioada octombrie 2010 - aprilie 2011, sindicatul s-a adresat în repetate rânduri instituţiilor abilitate, respectiv Prefecturii judeţului Cluj, Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), Guvernului României şi prim-ministrului Emil Boc, prin memorii în care s-au semnalat o serie de nereguli şi probleme cu care se confruntă angajaţii ONRC, din cauza "abuzului în funcţie şi a lipsei totale de comunicare" a directorului Rareş Trifan cu angajaţii instituţiei.

Întâlnirile care au avut loc la Bucureşti, în octombrie 2010, la MCPN, între sindicalişti şi reprezentanţii ministerului, nu au dus nici ele la soluţionarea conflictului de muncă.

Sindicatul Transilvania Art susţine că ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a promis că va trimite la Cluj corpul de control.

Potrivit sursei citate, Carmen Croitoru, consilierul personal al ministrului Culturii, a promis că va veni la Opera din Cluj pentru a găsi împreună cu sindicatul soluţii pentru rezolvarea acestui conflict.

Sindicaliştii susţin că niciuna dintre cele două promisiuni nu s-a materializat.

Sindicatul Transilvania Art susţine, totodată, că i-a invitat în repetate rânduri la Cluj pe secretarul de stat în MCPN Vasile Timiş şi pe subsecretarul de stat în MCPN Irina Cajal, cu speranţa că prezenţa lor va duce la soluţionarea problemelor instituţiei.

Conform sursei citate, din păcate, după multe amânări din partea reprezentanţilor MCPN, aceste întâlniri nu au mai avut loc.

"Promisiunile făcute de către directorului Rareş Trifan reprezentanţilor STA la întâlnirea care a avut loc în Bucureşti în luna octombrie 2010 la MCPN au fost şi ele date uitării. În consecinţă, STA se consideră îndreptăţit să reia acţiunile de protest faţă de directorul Rareş Trifan, cerând în continuare MCPN demiterea acestuia pentru management defectuos în detrimentul Operei, al angajaţilor şi al publicului", se arată în comunicat.

În luna octombrie 2010, angajaţii Operei Naţionale Române din Cluj au intrat în grevă generală, reclamând "managementul defectuos" şi cerând ministrului Culturii, Kelemen Hunor, demiterea directorului instituţiei, Rareş Trifan.

Angajaţii Operei susţineau că, din 2007, de când a fost numit director Rareş Trifan, opera clujeană a avut cel mai mic număr de spectacole anuale din ultimii 20 de ani, cel mai mic număr de spectatori din ultimii 20 de ani, un repertoriu străin de preferinţele publicului clujean.

Angajaţii Operei îi cereau ministrului Culturii, Kelemen Hunor, demiterea directorului general, Rareş Trifan, din cauza "managmentului defectuos în detrimentul salariaţilor, al instituţiei şi al publicului, abuz în funcţie, dezinteres total faţă de salariile şi condiţiile de muncă ale angajaţilor ONRC".

Ei îl mai acuzau pe director de lipsă de dialog, risipirea banului public prin contracte încheiate cu o societate comercială prin care se plătesc colaboratorii externi "cu sume imense, de ordinul sutelor de milioan" şi "decimarea repertoriului ONRC".

Ulterior, sindicaliştii de la Opera Naţională Cluj au renunţat la proteste după ce s-au împăcat cu directorul instituţiei, Rareş Trifan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici