- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (10.05.2015, 17:55)
- Dorina Călin
Sindicatul RADEF acuză MC de situaţia gravă a RomâniaFilm şi pe Stanoevici că "îngroapă" regia
Sindicatul RADEF acuză Ministerul Culturii (MC) de situaţia în care se află RomâniaFilm, în contextul în care nu are un director şi nici un responsabil care să semneze statele de plată, şi pe Bogdan Stanoevici, secretar de stat în MC, care "îngroapă" regia ignorând adresele trimise de sindicalişti.
Urmărește
357 afișări
Sindicatul RADEF acuză MC de situaţia gravă a RomâniaFilm şi pe Stanoevici că "îngroapă" regia (Imagine: Shutterstock)
Situaţia de la RomâniaFilm, creată în 2012, când au fost demişi membrii Consiliului de Administraţie al RADEF, nu s-a rezolvat până în prezent, din cauza indiferenţei reprezentanţilor Ministerului Culturii, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
"Sindicatul Liber RomâniaFilm aduce la cunoştinţă mass-mediei situaţia incredibilă creată de conducerea Ministerului Culturii la RADEF RomâniaFilm, prin lipsa de decizie a factorilor de răspundere din minister. Astfel, de la numirea în funcţia de secretar de stat a d-lui Bogdan Stanoevici (fost ministru delegat pentru românii de pretutindeni), conducerea Sindicatului Liber RomâniaFilm a transmis o multitudine de adrese prin care solicita rezolvarea, de urgenţă, a situaţiei create, încă din 2012, de către Ministerul Culturii, care, prin Ordin de Ministru, a demis membrii Consiliului de Administraţie de la RADEF. În 2013, prin sentinţa judecătorească a instanţei de contencios administrativ, definitivă şi irevocabilă, ministrul Culturii a fost obligat să revoce ordinul de ministru şi să revină la vechea componenţă a CA-ului de la RomâniaFilm, ceea ce nu a mai fost posibil, deoarece membrii de drept ai CA-ului, dezgustaţi de ceea ce se întâmpla, şi-au dat demisia, nemaidorind să facă parte dintr-un CA atât de influenţat de presiunile politice ale conducerii Ministerului Culturii, care nu doreşte decât desfiinţarea regiei şi vânzarea activelor pe piaţa imobiliară", se arată în comunicatul citat.
De asemenea, reprezentanţii RomâniaFilm îl acuză pe Bogdan Stanoevici, secretar de stat în Ministerul Culturii şi responsabil de cinematografia românească, de faptul că nu a găsit "timpul necesar" pentru a rezolva situaţia de la RomâniaFilm, motivaţiile sale fiind ori că nu este în ţară ori că nu are un răspuns de la ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
"Situaţia actuală de la RomâniaFilm este unică în istoria postdecembristă a Ministerului Culturii. Astfel, după ce, din 2012 până în prezent, regia nu are un Consiliu de Administraţie legal constituit (în baza OUG 109/2011), după ce, tot din cauza unor decizii greşite ale conducerilor Ministerului Culturii, regia are (pe hârtie) doi directori generali în funcţie, la data de astăzi, exclusiv din vina actualei conduceri a Ministerului Culturii, RADEF RomâniaFilm nu mai poate funcţiona legal, deoarece nu mai exista nici un director general cu drept de semnatură", se mai arată în comunicatul citat.
În acest sens, reprezentanţii RomâniaFilm precizează că, odată ce s-a încheiat mandatul de patru ani al directorului general Marius Iuraşcu, în lipsa unui răspuns la adresele transmise conducerii Ministerului Culturii, acesta nu mai are drept de semnătură. Cea de-a două semnătură îi aparţine Elenei Incrosnatu, aflată în concediu medical, deci "în incapacitate temporară de muncă".
Astfel, din data de 5 mai, nu mai are cine să semneze statele de plată pentru cei aproape 170 de salariaţi ai RADEF RomâniaFilm, dintre care peste 100 sunt membri ai Sindicatului Liber RomâniaFilm.
"De menţionat este faptul că regia se afla în proces cu un număr foarte mare de chiriaşi, în temeiul Legii 303/2008, prin care aceştia revendică dreptul de a cumpăra activele respective şi, la termenele de judecată, acţiunea trebuie timbrată, în caz contrar, instanţa judecând procesul în lipsă, ceea ce ar duce, automat, la pierderea proceselor prin netimbrare", se mai arată în comunicatul citat.
"Astfel, prin lipsa de reacţie a conducerii Ministerului Culturii şi în special a secretarului de stat responsabil cu cinematografia, dl. Bogdan Dragoş Aurelian Marian Stanoevici, regia este total blocată din punct de vedere funcţional, realizându-se, în sfârşit, ceea ce se intenţionează de o bună perioadă de vreme şi anume desfiinţarea acesteia pentru a se putea beneficia de vânzarea tuturor sălilor şi grădinilor de cinematograf către rechinii imobiliari", mai spun reprezentaţii RomâniaFilm, precizând că această strategie a MC, care durează încă din 2012, "va putea fi pusă în aplicare acum, având în vedere faptul că, prin decapitarea conducerii RADEF RomâniaFilm, nici directorul general Marius Iuraşcu şi nici membrii Sindicatului Liber RomâniaFilm nu vor mai putea apăra patrimoniul regiei, atât de dorit de marii dezvoltatori imobiliari".
Drept urmare, Sindicatul Liber RomâniaFilm va depune, luni, petiţii prin care va face cunoscută situaţia de la RADEF RomâniaFilm, la Administraţia Prezidenţială a României, la Senatul României, la Camera Deputaţilor, la sediul central al PSD, la sediul central al UNPR, la sediul central al PC, la Comisia pentru Cultură şi Educaţie a Parlamentului European, la Comisia pentru Educaţie, Tineret, Cultură şi Sport a Consiliului Uniunii Europene, la membrii programului Europa Creativă a Comisiei Europene, la Comisia pentru Educaţie, Tineret, Cultură şi Cercetare a Comitetului Regiunilor şi la toate sediile europene ale Agenţiei Executive pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură.
Reprezentanţii RomâniaFilm consideră că situaţia creată la RADEF RomâniaFilm "de către actuala conducere a Ministerului Culturii" putea fi evitată în cazul în care MC, în calitatea sa oficială de minister, sub a cărui autoritate funcţionează regia, nu ar demis, ilegal, membrii CA de la RADEF în 2012, ar fi organizat, în baza OUG 109/2011, concursul pentru numirea membrilor CA la RADEF, s-ar fi implicat, efectiv, în modificarea legislaţiei incidente cinematografelor (OG 39/2005), ar fi iniţiat, împreună cu Compania Naţională de Investiţii, un program naţional de reabilitare şi digitalizare a sălilor şi grădinilor de cinematograf, ar fi transformat RADEF RomâniaFilm într-o instituţie care să fie eligibilă pentru atragerea de fonduri europene, ar fi iniţiat procedurile din Legea 303/2008, obligând consiliile locale care au preluat săli şi grădini de cinematograf să îndeplinească obligaţiile prevăzute în lege, ar fi demarat demersurile stipulate în Legea 303/2008, prin care Ministerul Culturii este obligat să preia înapoi activele care nu au beneficiat de investiţiile asumate de consiliile locale sau care nu au respectat obligaţiile asumate la predarea - primirea acestora, ar fi răspuns oficial la numeroasele adrese pe care le-a primit, în perioada 2012 - 2015, din partea conducerii RomâniaFilm referitoare la situaţia dezastruoasă a activelor aflate în administrarea acesteia.
Din aceste considerente, Sindicatul Liber RomâniaFilm "invederează conducerea Ministerului Culturii că, începând cu data de luni, 11 mai 2015, se află în conflict deschis şi că se vor parcurge toate etapele prevăzute în Legea 62/2011, culminând cu greva foamei pe termen nelimitat, până la rezolvarea cererilor legitime ale membrilor săi de sindicat".
În decembrie 2014, Sindicatul RomâniaFilm a formulat un denunţ privind infracţiunea de abuz în serviciu împotriva persoanelor care au deţinut funcţia de ministru al Culturii Kelemen Hunor, Mircea Diaconu, Puiu Haşotti, Daniel Constantin Barbu, Gigel-Sorinel Ştirbu, precum "şi împotriva oricărei persoane care se face vinovată de consecinţele" expuse în denunţ.
Sindicatul RomâniaFilm afirma în denunţul înregistrat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că regia are datorii, salariaţii nu şi-au primit salariile, iar la acel moment utilităţile nu puteau fi plătite din lipsă de fonduri.
În acelaşi denunţ, Sindicatul RADEF arăta că reprezentanţii Ministerului Culturii au fost informaţi asupra situaţiei în care se află regia, a patrimoniului administrat, în special sălile şi grădinile de spectacol cinematografic, precum şi cu privire la faptul că, exceptând trei cinematografe dintre cele preluate de autorităţile locale, în toate celelalte 104 cazuri autorităţile locale au ignorat obligaţiile legale ce le reveneau (obligaţia de difuzare de film cinematografic) stabilite prin Legea 303 din 2008.
De asemenea, în luna noiembrie 2014, angajaţii Sindicatului RomâniaFilm au pichetat sediul Ministerului Culturii, timp de o săptămână, dar nu au obţinut nicio rezolvare la problemele existente ale regiei.
Totodată, Sindicatul RomâniaFilm afirma, pe 7 noiembrie 2014, că, prin desfiinţarea regiei, se urmăreşte prăduirea sa în campania electorală, iar unele cinematografe ar fi fost promise primarilor de Victor Ponta, la momentul respectiv ministru interimar al Culturii şi candidat la preşedinţie, iar altele au fost deja date unor edili, între care Tudor Pendiuc. Într-un comunicat remis MEDIAFAX pe 7 noiembrie, Sindicatul Liber RomâniaFilm afirma că a intrat în posesia unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG), care prevede fuziunea prin absorbţie a Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor "RomâniaFilm" de către Regia Autonomă "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat" (RA-APPS).
RADEF RomâniaFilm a predat, în perioada 2009 - 2010, un număr de 95 de săli şi grădini de cinematograf către autorităţiile publice locale şi judeţene. "Acestea aveau obligaţia expresă prevăzută în Legea 303/ 2008 ca, în termen de patru ani, să asigure investiţiile necesare, reabilitarea, dotarea şi modernizarea sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic preluate de la regie. După cum bine ştiţi, având în vedere informările anterioare, numai un număr de şase cinematografe funcţionează asigurând difuzarea de film cinematografic", se arată într-o notificare adresată în luna septembrie de către sindicatul RADEF fostului ministru al Culturii Kelemen Hunor.
Mihail Ţintea a fost înlăturat din funcţia de director general al RADEF în mai 2007, fiind considerat, în urma unor controale ale Ministerului Culturii, responsabil de managementul defectuos al regiei şi de neexploatarea corespunzătoare a cinematografelor din administrare, ceea ce a dus la scăderea veniturilor instituţiei. Ulterior, el a depus acţiune în instanţă împotriva Consiliului de Administraţie al regiei, cerând reintegrarea în funcţie.
Mihail Ţintea a solicitat să fie repus în funcţia de director general al RADEF RomâniaFilm şi să i se plătească drepturile de care ar fi dispus în perioada suspendării contractului său individual de muncă, după soluţia definitivă pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe 13 septembrie 2012.
După înlăturarea lui Ţintea, în 2007, Ministerul Culturii l-a numit la conducerea regiei pe Maxim Meca, fapt care, la vremea respectivă, a generat numeroase proteste ale sindicaliştilor RADEF.
Meca a fost apoi înlocuit de Marius Iuraşcu, care conduce RomâniaFilm din 18 iunie 2009.
Pe 5 martie 2012, Iuraşcu a fost numit de premierul de la momentul respectiv, Mihai Răzvan Ungureanu, în funcţia de secretar de stat în Ministerul Culturii. Atunci, Iuraşcu s-a suspendat din funcţia de director general al RomâniaFilm pe perioada mandatului său de secretar de stat la Ministerul Culturii. Conducerea interimară a RomâniaFilm a fost preluată de Marcel Negruţi, directorul economic al regiei. Pe 4 mai 2012, Iuraşcu a demisionat însă din funcţia de secretar de stat la Ministerul Culturii, revenind la conducerea RADEF.
RomâniaFilm (RADEF) este o regie autonomă în subordinea Ministerului Culturii, nesubvenţionată de la bugetul de stat, care a reabilitat, modernizat şi digitalizat, în doi ani ai echipei de management conduse de Iuraşcu, cinematografele "Republica" din Cluj (care a primit denumirea "Florin Piersic"), "Patria" din Ploieşti (care astăzi se numeşte "Premiera"), a reabilitat sala "Europa" din Bucureşti (care se află în circuitul Europa Cinema), a digitalizat sala "Patria" din Craiova şi a deschis cinci săli de Caffe Cinema 3D, în Bucureşti, Ploieşti, Călăraşi, Turnu Severin şi Craiova. În prezent, şi alte săli de cinema din reţeaua RomâniaFilm sunt în curs de modernizare.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe