"Sinteza Zilei", somată public de CNA

CNA a decis, joi, să someze public Antena 3, pentru "lipsă de informare corectă" în emisiunea "Sinteza Zilei" din 15 ianuarie, în care s-au prezentat salariile unor procurori din Direcţia Naţională Anticorupţie, preluate dintr-o publicaţie, fără a se difuza şi punctul de vedere al DNA.

Urmărește
200 afișări
Imaginea articolului "Sinteza Zilei", somată public de CNA

Moderatorul emisiunii "Sinteza Zilei" Mihai Gâdea

CNA a analizat în şedinţa de joi emisiunea "Sinteza Zilei", moderată de Mihai Gâdea şi difuzată pe 15 ianuarie de Antena 3.

Potrivit CNA, la "Sinteza zilei" s-au afişat pe ecran salariile anuale ale unor înalţi funcţionari, judecători de la Curtea Constituţională şi procurori de la DNA. Sursa postului Antena 3 a fost revista Banii noştri, iar salariile au fost prezentate în lei vechi. Informaţiile transmise în cadrul emisiunii "Sinteza Zilei" au avut tema "Pensii + Salarii = Scandal/ Salariu de procuror: 2.897.580.000 lei".

În finalul emisiunii a intervenit purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan, care a spus că sumele afişate "sunt duble" faţă de cele reale, potrivit Consiliului. "Sunt total inexacte", a spus purtătorul de cuvânt al DNA în legătură cu sumele prezentate în emisiune. În timpul intervenţiei Liviei Săplăcan, Mihai Gâdea a spus că, "dacă nu sunt aşa cum le-am prezentat noi, ne cerem scuze" şi că rectificările vor fi făcute în următoarea ediţie a emisiunii "Sinteza Zilei", potrivi CNA.

Potrivit unei adrese remise CNA de Sorin Oancea, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Antena 3, purtătorul de cuvânt al DNA a prezentat punctul de vedere al instituţiei în emisiunea "Sinteza zilei".

"În cursul zilei respective, producătorul emisiunii "Sinteza Zilei" a contactat conducerea revistei Banii noştri pentru a confirma datele publicate. Redactorul care a scris articolul referitor la salariile din DNA a şi explicat mecanismul prin care s-a ajuns la salariile publicate; respectiv, e vorba de cumulul veniturilor din salarii, indemnizaţii plus o majorare a salariilor magistraţilor care s-a făcut la sfârşitul anului trecut. Salariul afişat pe burtieră în cadrul emisiunii "Sinteza Zilei" , ediţia din 15.01.2009, era salariul pe un an de zile al unuia dintre procurori, procuror militar DNA, lucrul acesta fiind precizat în repetate rânduri de moderatorul emisiunii. Moderatorul emisiunii a specificat şi faptul că niciodată de la publicarea articolului (26.11.2008), DNA-ul nu a trimis un drept la replică. În cadrul emisiunii a intervenit dna. Lidia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA având astfel posibilitatea să îşi exprime punctul de vedere", se arată în adresa SC Antena 3 SA, semnată de Sorin Oancea.

Cu toate acestea, unii dintre membri CNA, Narcisa Iorga şi Gelu Trandafir, au susţinut că Antena 3 nu a asigurat "informarea corectă" a publicului, întrucât nu a prezentat şi punctul de vedere al DNA, care în data de 16 ianuarie a remis presei un comunicat de presă, în care a prezentat salariile procurorilor din cadrul Direcţiei.

"Reiese clar că sunt false datele prezentate de post din poziţia purtătorului de cuvânt. Nu este informare corectă din partea realizatorului emisiunii (...) Antena trebuia să aibă punctul de vedere al instituţiei", a spus Narcisa Iorga. Ea a precizat că purtătorul de cuvânt al DNA a depus "eforturi" ca să poată să-şi spună punctul de vedere în finalul emisiunii "Sinteza zilei" din 15 ianuarie.

"O introduce pe ultima sută de metri ca să-i taie orice elan. Presupun că a sunat mai devreme de minutul 58. Chiar şi acel minut în care a intrat nici măcar nu a putut să-şi spună punctul de vedere (...) Se vede din atitudinea moderatorului că nu vrea să-i dea posibilitatea să-şi spună punctul de vedere. Aici este vorba de încălcarea informării corecte", a spus Narcisa Iorga.

Pe de altă parte, Gelu Trandafir a spus că, deşi Mihai Gâdea a spus că o să prezinte într-o emisiune viitoare şi punctul de vedere al DNA, nu s-a mai revenit la aceast lucru.

"DNA a dat un comunicat, este pe site. Sunt ziare care au preluat", a spus Gelu Trandafir. "Eu cred că este o chestiune foarte importantă, informaţia corectă. În momentul în care DNA dă un comunicat în care spune salariile aveau obligaţia (Antena 3, n.r.) să dea informaţia (...) Nu am nicio problemă cu opinia, dar să fie bazată pe informare corectă", a spus Gelu Trandafir. "Este o încălcare evidentă a normelor Codului audiovizualui", a mai spus Trandafir.

El a fost susţinut şi de Ioan Onisei. "Avem o lege a transparenţei instituţiilor publice şi ar trebui ca televiziunile să se adreseze direct instituţiilor publice respective pentru a afla salariile. Să nu iei de la a treia mâna. Ideea e că e dezinformare, nu e informare corectă", a spus şi Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA.

În plus, Christian Mititelu a spus că mai multe televiziuni dau salariile unor demnitari, fapt care poate crea "invidie".

"Se dau la mai multe posturi de televiziune liste interminabile cu salarii despre care noi nu ştim dacă sunt adevărate, verificate (...) Această politică de a afişa salarii creează invidie. Ar trebui să se dea salariul şi venitul brut al fiecărui om de care se vorbeşte, lunar, în lei noi. Să nu mai fie nebunia asta că apar milioane. Este o nebunie în România cu salariul net, dar nimeni nu e interesat de cât e rata impozitării. Ştim că e cotă unică, dar noi tot în net vorbim", a spus Christian Mititelu.

"Dar în declaraţia de avere trebuie să se pună salariul net, de asta se vorbeşte despre salariile nete", a explicat Gelu Trandafir.

În aceste condiţii, CNA a decis să someze public postul Antena 3, pentru încălcarea art. 71 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică; b) asigurarea unei distincţii clare între faptele şi opiniile prezentate; c) evitarea oricăror forme de discriminare pe considerente de rasă, etnie, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau vârstă. (2) Prevederile alin. (1) lit. a) sunt respectate şi în cazul în care punctele de vedere exprimate aparţin experţilor, jurnaliştilor, reprezentanţilor partidelor neparlamentare, minorităţilor, organizaţiilor neguvernamentale, sindicatelor şi patronatelor. (3) Prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie se asigură, de regulă, în cadrul aceleiaşi emisiuni sau, în mod excepţional, în emisiunile următoare; în cazul în care cei solicitaţi refuză să îşi precizeze punctul de vedere, acest fapt se menţionează pe post".

Somaţia s-a dat, cu şase voturi pentru şi patru împotrivă, la propunerea lui Christian Mititelu, după ce o altă propunere, cea de amendare a postului Antena 3 cu 5.000 de lei (la propunerea lui Gelu Trandafir, n.r.), nu a întrunit numărul de voturi din partea membrilor Consiliului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici