Situaţia de perpetuă revoltă de la Teatrul din Braşov

Cel puţin un an de disensiuni, revolte într-o instituţie de cultură. Din octombrie 2015, actori angajaţi ai teatrului din Braşov au iniţiat diverse acţiuni de protest vizând amestecul Primăriei în activitatea teatrului ”Sică Alexandrescu”. Revolta continuă.

Urmărește
467 afișări
Imaginea articolului Situaţia de perpetuă revoltă de la Teatrul din Braşov

Situaţia de perpetuă revoltă de la Teatrul din Braşov (Imagine: Daniel Mihailescu / Mediafax Arhiva Foto)

Conflictul dintre actori şi sistemul birocratic. Conflict perpetuat între actori şi Primăria Braşov, ordonator de credit, în subordinea căreia se află teatrul. Criza de la teatrul din Braşov scoate în evidenţă multiplele defecte ale sistemului cum ar fi modalitatea de organizare a concusurilor de management şi de formare a comisiei de concurs; posibilitatea de abuz a ordonatorilor de credit privind scoaterea postului la concurs, numirea directorilor interimari şi felul în care este susţinută sau nu cultura de către municipalitate.

Vă prezentăm în ordine cronologică faptele petrecute:

· În octombrie 2015 regizorul Claudiu Goga, manager al Teatrului „Sică Alexandrescu” şi-a dat demisia din această funcţie în semn de protest faţă de abuzurile pe care Primăria Braşov, prin persoana doamnei Cecilia Doiciu, le făcea teatrului. (Cecilia Doicu a fost director al Direcţiei Relaţii Externe şi Cultură din cadrul Primăriei Braşov; membru în consiliul de administraţie al Teatrului, Filarmonicii şi Operei Braşov şi fost director interimar ani de zile la Filarmonica Braşov şi mai apoi la Opera Braşov.)

· În semn de solidaritate cu managerul teatrului şi-au dat atunci demisia: Oana Borş (secretar literar), Mariana Hudişteanu (contabil şef), întregul departemanet de contabilitate şi Ionel Dumbravă (şef serviciu situaţii de urgenţă).

· Tot atunci 13 din cei 21 de actori angajaţi ai teatrului au iniţiat o acţiune de protest împotriva amestecului Primăriei în activitatea teatrului, printr-o grevă japoneză, jucând cu buline roşii prinse de costum şi citind un manifest înainte de fiecare reprezentaţie.

· 5 actori ai teatrului au fost împotriva protestului şi au susţinut Primăria Braşov, iar 3 actori au rămas neutri.

· În noiembrie 2015 s-au alăturat protestului numeroase teatre din ţară şi peste 300 de personalităţi din lumea teatrală şi culturală.

· Abuzul semnalat era umătorul: închirierea sălii mari a teatrului de câtre Primărie pentru evenimente culturale şi nu numai, peste programul de repetiţii şi de spectacole al instituţiei.

· În urma protestului, doamna Cecilia Doiciu a fost retrasă din consiliile de administraţie ale instituţiilor mai sus menţionate.

· La finalul lunii noiembrie 2015, după expirarea preavizului fostului manager, a fost numită director interimar contabila şefă a instuţiei, doamna Mariana Hudişteanu.

· În mai 2016 după 6 luni de interimat, (împotriva prevederilor legale) a fost organizat un prim concurs pentru ocuparea postului de manager al teatrului unde unicul candidat rămas la ultima probă a concursului, proba interviului, a fost Marius Dan Zarafescu. Candidatul a obţinut nota 5,45 la această probă şi a fost respins.

· În septembrie 2016 după alte 4 luni, (împotriva prevederilor legale) s-a scos din nou postul de manager l-a concurs. La ultima probă, proba interviului, a rămas unic candidat tot Marius Dan Zarafescu, care de data aceasta a obţinut nota 9,21. Membrii de specialitate ai comisiei de concurs din luna mai au fost schimbaţi în totalitate.

· Proba interviului din 29 septembrie 2016, la care au participat ca martori şi actorii, a produs indignare datorită lipsei de imparţialitate a comisiei de concurs. A apărut un nou protest, aducând în atenţia opiniei publice falsificarea concursului. Aceeaşi martori susţin că au surprins înaintea concursului întâlniri ale candidatului împreună cu 3 membrii ai comisiei şi cu şefa comisiei Beatrice Rancea şi primarul oraşului George Scripcaru.

· 13 actori decid să întrerupă activitatea teatrului şi refuză să mai urce pe scenă.

· De asemenea, am semnalat vicii de procedură în modalitatea de organizare a concursului: Primăria a dat două anunţuri de concurs şi o erată prin care modifica în timpul desfăşurării concursului condiţiile de participare şi actele necesare înscrierii. Mai mult decât atât nu a fost respectat termenul legal de 21 de zile de la data anunţării concursului până la data limită de depunere a dosarelor.

· În perioada dintre cele două concursuri pentru ocuparea postului de manager al teatrului, la sugestia celor din Primărie s-a înfiinţat Sindicatul Independent al Salariaţilor Teatrului Sică Alexandrescu din care fac parte actorii neprotestatari şi o parte din colectivul tehnic al teatrului. Sindicatul a susţinut Primăria (trimiţând mesaje de mulţumire în presă pentru concursul aranjat) şi pe candidatul Marius Dan Zarafescu, devenind, din punct de vedere al protestatarilor, ”pe de o parte complice la o ilegalitate şi pe de altă parte instrumentul Primăriei de diversiune şi mutare a atenţiei de la o luptă pentru principii la împroşcat cu minciuni şi calomnii colectivul protestatar. Practic, Primăria a reuşit să împartă colectivul teatrului în două facţiuni şi a reuşit să abată discuţia de la ilegalităţile şi abuzurile pe care la comite la o luptă în interiorul teatrului. Din păcate acest lucru a dus la conflicte personale greu de reconciliat între protestatri şi o parte din membrii sindicatului mai sus menţionat în loc să rămână doar o luptă pentru dreptate, corectitudine, transparenţă şi legalitate.”

· Performanţele artistice ale celor din grupul de protestatari sunt susţinute de rezultate. Din acest grup fac parte actori de diferite generaţii, de la decana de vârstă, actriţa multipremiată la Gala UNITER, Virginia Itta Marcu, la cel mai tânăr membru al trupei, actriţa Ada Galeş, cea care a obţinut anul acesta Premiul UNITER pentru debut.

· Actorii care s-au opus protestelor atât de anul trecut cât şi de anul acesta, se remarcă prin refuzul repetat de a face parte din distribuţii şi numarul mic de roluri jucate, precum şi prin repetate conflicte cu artiştii colaboratori ai teatrului.

· Pe data de 19.10.2016, Marius Dan Zarafescu a demisionat.

· Ulterior acestei date, Primăria Braşov a numit-o în funcţia de director interimar pe actriţa Viorica Geantă Chelbea. Această numire a făcut ca situaţia de criză să escaladeze deoarece Viorica Geantă Chelbea era preşedinta sindicatului mai sus menţionat şi cea mai mare susţinătoare a directorului demisionar şi a concursului aranjat.

· De când este director interimar, Viorica Geantă Chelbea a făcut, în viziunea actorilor protestatari, următoarele abuzuri: ”a refuzat participarea spectacolului „Copilul problemă” la festivalul de teatru de la Piteşti fără niciun motiv întemeiat, a pus la dispoziţie actele instuţiei mai multor persoane străine teatrului, a refuzat să semneze acte periclitând buna desfăşurare a instituţiei, a reziliat unilateral contractul juristului teatrului deşi acesta nu a fost implicat în conflict, a iniţiat demersuri pentru a înlocui actorii protestatari din distribuţiile spectacolelor din care aceştia fac parte (ceea ce este o soluţie managerială proastă şi pentru care nu dispune de buget), a încercat să dea afară actorii care locuiesc de ani de zile în unele cabine din teatru, l-a împins pe actorul Claudiu Mihail să îşi dea demisia, a refuzat să îi aprobe o zi de concediu de odihnă contabilei şefe, a angajat consultant artistic un fost actor al teatrului (dat afară acum 12 ani pe motive de indisciplină şi care de atunci nu a mai profesat), etc.”

· Consiliul Local Braşov în şedinţa ordinară din data de 31.10.2016 a votat să nu se permită dreptul la luarea de cuvânt în cadrul unei şedinţe dedicate rezolvării conflictului.

· Directorul interimar a declanşat cercetări disciplinare împotriva actorilor protestari. Comisia de cercetare are în componenţă: unul dintre sunetiştii teatrului, casiera agenţiei de bilete şi controlorul de bilete.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici