Siturile arheologice din Macedonia, jefuite frecvent

Macedonia se confruntă cu jafuri la siturile arheologice, numeroase şi diverse în toată ţara, iar autorităţile constată că traficanţii sunt de fiecare dată cu un pas înaintea poliţiei, transferând bunurile în străinătate.

Urmărește
48 afișări
Imaginea articolului Siturile arheologice din Macedonia, jefuite frecvent

Siturile arheologice din Macedonia, jefuite frecvent (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Infractorii sunt mereu cu un pas înainte. Ne urmăresc activităţile şi ştiu exact când trebuie să plece", explică un oficial din cadrul poliţiei sub protecţia anonimatului.

Acesta a fost cazul la Isar Marvinci, în apropierea oraşului Valdanovo, în sudul Macedoniei, unde numai anul acesta, cercetătorii au descoperit cu stupoare că în acest sit funerar din Antichitate peste 1.000 de morminte au fost deschise. "Tot mobilierul din acestea a dispărut, vândut în special în statul vecin din sud", Grecia, a declarat Pasko Kuzman, care conduce Institutul naţional macedonean pentru protecţia moşternirii culturale.

Mormintele ar fi trebuit să conţină "bijuterii din aur, obiecte din bronz şi argint şi obiecte mici şi uşor de transportat", a adăugat acesta.

Hoţii sunt interesaţi mai ales de monede, ceramică, figurine, confirmă purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Ivo Kotevski.

Pasko Kuzman menţionează, de asemenea, descoperirea în 2006, la frontiera între Slovenia şi Croaţia, a 230 obiecte arheologice ascunse în saci de fasole.

"Experţii sloveni au stabilit că obiectele provin din teritoriul macedonean şi ni le-au înapoiat", a explicat acesta fără a da alte detalii.

Din cauza poziţiei geografice, subsolul macedonean abundă în bogăţii arheologice excepţionale, fiind înregistrate peste 10.000 de situri, în timp ce alte câteva urmează să fie cercetate, potrivit estimărilor.

Pe amplasamentul fostei cetăţi romane Stobi, cunoscută pentru mozaicurile sale şi care atrage numeroşi vizitatori, cercetători şi turişti, dar şi numeroşi hoţi, autorităţile au organizat un sistem de pază permanentă. O mare parte dintre situri urmează să fie cercetate.

"Stobi este păzit tot timpul. Prezenţa noastră este o mai bună garanţie că nu vor exista cercetători ilegali", a precizat Silvana Blazevska, care răspunde de acest sit.

Nu este neobişnuit ca în sudul Macedoniei, aproape de frontiera cu Grecia, muncitorii de pe şantierele de construcţii să descopere resturi ale unei civilizaţii antice sau fermierii, care îşi lucrează pământurile, să dea peste un vas vechi de peste 2.000 de ani.

"Cel mai adesea, fermierii ne cheamă imediat pentru a anunţa descopeirea", precizează Blazevska.

Fără a preciza dacă traficul de obiecte din Antichitate este în creştere, poliţia a anunţat că această activitate generează câteva milioane de dolari pe an.

Reţelele de infractori sunt organizate pe regiuni, iar eventualii cumpărători se găsesc uşor în Grecia, Austria sau Germania, potrivit aceleiaşţi surse.

Anumite piese pot ajunge la preţul de 20.000 de euro. Altele, precum o lance romană, se vând la numai 100 de euro, explică poliţiştii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici