- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (16.06.2008, 17:51)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Slujbă de pomenire la mormântul lui Mihai Eminescu
Peste 40 de persoane au participat, luni, la Cimitirul Bellu, la slujba de pomenire a poetului Mihai Eminescu, la 119 de ani de la moartea acestuia, ceremonie oficiată de Episcopul Vicar Varsanufie Prahoveanul, la care a asistat şi academicianul Eugen Simion.
Urmărește
829 afișări
Slujbă de pomenire la mormântul lui Mihai Eminescu
Slujba de pomenire a fost oficiată de un sobor de preoţi din Bucureşti şi din Oradea, conduşi de Episcopul Vicar al Ahiepiscopiei Bucureştilor. Pe mormântul poetului au fost depuse coroane de flori din partea Academiei Române, a Uniunii Scriitorilor, a Patriarhiei Române, dar şi din partea senatorului Corneliu Vadim Tudor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
"Ieri a fost tămbălău cu alegerile, iar preoţii din Oradea au dorit ca slujba să fie oficiată astăzi", a declarat academicianul Eugen Simion. "Mă bucur că oamenii au venit să îl omagieze pe Eminescu", a mai adăugat el, menţionând că duminică, Academia Română a comemorat 119 de ani de la moartea poetului la Iaşi, cu lansarea a 21 dintre manuscrisele eminesciene.
"Nu îl uităm pe Eminescu, chiar dacă viaţa politică este atât de turbulentă", a mai declarat Eugen Simion.
La slujba de pomenire, oficiată la mormântul poetului de la Cimitirul Bellu, a mai participat şi Laura Nicolau, patroana restauranului Jariştea, care a oferit vinul şi coliva pentru pomană. De asemenea, la comemorare au asistat şi admiratori ai poetului, printre care două femei îmbrăcate în costume populare, una fluturând un steag al României cu chipul lui Eminescu în centru.
Teofil Bradea, preot al Episcopiei Ortodoxe din Oradea, a spus la finalul slujbei că ziua de luni a fost una specială, deoarece lui Eminescu i s-a cântat "Veşnica pomenire".
"Eminescu este mitul nostru (...), iar România are nevoie de sfinţi, chiar şi sfinţi laici", a afirmat academicianul Eugen Simion.
Unul dintre urmaşii poetului, strănepotul după frate Mihail Vasilescu-Eminescu, a declarat pentru MEDIAFAX că, încă de pe 15 iunie, au fost slujbe de comemorare a poetului naţional. Mihail Vasilescu-Eminescu, strănepotul lui Matei Eminescu, a spus că el însuşi a moştenit mai degrabă partea legată de metafizică şi religie a artistului decât partea legată de poezie.
"Se pune foarte puţin accent pe latura spirituală a lui Mihai Eminescu", a mai adăugat urmaşul poetului.
Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889) a fost poet, prozator şi publicist român, considerat de criticii literari drept "poetul naţional".
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe