- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (16.06.2008, 17:51)
Slujbă de pomenire la mormântul lui Mihai Eminescu
Peste 40 de persoane au participat, luni, la Cimitirul Bellu, la slujba de pomenire a poetului Mihai Eminescu, la 119 de ani de la moartea acestuia, ceremonie oficiată de Episcopul Vicar Varsanufie Prahoveanul, la care a asistat şi academicianul Eugen Simion.
Urmărește
832 afișări
Slujbă de pomenire la mormântul lui Mihai Eminescu
Slujba de pomenire a fost oficiată de un sobor de preoţi din Bucureşti şi din Oradea, conduşi de Episcopul Vicar al Ahiepiscopiei Bucureştilor. Pe mormântul poetului au fost depuse coroane de flori din partea Academiei Române, a Uniunii Scriitorilor, a Patriarhiei Române, dar şi din partea senatorului Corneliu Vadim Tudor.
"Ieri a fost tămbălău cu alegerile, iar preoţii din Oradea au dorit ca slujba să fie oficiată astăzi", a declarat academicianul Eugen Simion. "Mă bucur că oamenii au venit să îl omagieze pe Eminescu", a mai adăugat el, menţionând că duminică, Academia Română a comemorat 119 de ani de la moartea poetului la Iaşi, cu lansarea a 21 dintre manuscrisele eminesciene.
"Nu îl uităm pe Eminescu, chiar dacă viaţa politică este atât de turbulentă", a mai declarat Eugen Simion.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Presa şi ONG-urile din Georgia, în pericol. Partidul de guvernământ anunţă legi drastice
-
Trump continuă cu ameninţările: Va anunţa noi tarife „reciproce” săptămâna viitoare. În vizor se află şi UE
-
Crucea Roşie cere ca următorul schimb de ostatici între Israel şi Hamas să se desfăşoare în privat
La slujba de pomenire, oficiată la mormântul poetului de la Cimitirul Bellu, a mai participat şi Laura Nicolau, patroana restauranului Jariştea, care a oferit vinul şi coliva pentru pomană. De asemenea, la comemorare au asistat şi admiratori ai poetului, printre care două femei îmbrăcate în costume populare, una fluturând un steag al României cu chipul lui Eminescu în centru.
Teofil Bradea, preot al Episcopiei Ortodoxe din Oradea, a spus la finalul slujbei că ziua de luni a fost una specială, deoarece lui Eminescu i s-a cântat "Veşnica pomenire".
"Eminescu este mitul nostru (...), iar România are nevoie de sfinţi, chiar şi sfinţi laici", a afirmat academicianul Eugen Simion.
Unul dintre urmaşii poetului, strănepotul după frate Mihail Vasilescu-Eminescu, a declarat pentru MEDIAFAX că, încă de pe 15 iunie, au fost slujbe de comemorare a poetului naţional. Mihail Vasilescu-Eminescu, strănepotul lui Matei Eminescu, a spus că el însuşi a moştenit mai degrabă partea legată de metafizică şi religie a artistului decât partea legată de poezie.
"Se pune foarte puţin accent pe latura spirituală a lui Mihai Eminescu", a mai adăugat urmaşul poetului.
Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889) a fost poet, prozator şi publicist român, considerat de criticii literari drept "poetul naţional".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
PROSPORT.RO
Produsul de 21 de lei de la Pepco i-a înnebunit pe români. Se bat pentru ustensila care face praf aparaturile scumpe
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe