Smartphone-urile Android transmit locaţia posesorului către Google, ca şi iPhone-urile către Apple

Smartphone-urile cu soft Android transmit locaţia posesorului către dezvoltatorul acestuia, grupul Google, la fel cum iPhone-ul furnizează date producătorului Apple, potrivit unei analize a cotidianului american Wall Street Journal (WSJ).

Urmărește
495 afișări
Imaginea articolului Smartphone-urile Android transmit locaţia posesorului către Google, ca şi iPhone-urile către Apple

Smartphone-urile Android transmit locaţia posesorului către Google, ca şi iPhone-urile către Apple (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Google şi Apple strâng informaţii despre locaţia utilizatorilor pentru a dezvolta baze de date capabile să indice cu precizie, prin intermediul telefonului mobil, locul în care se află o persoană. Aceste baze de date ar putea oferi celor două grupuri acces la piaţa de 2,9 miliarde de dolari a serviciilor de localizare, estimată să ajungă la 8,3 miliarde de dolari până în 2014, potrivit Gartner.

În cazul Google, potrivit unor noi cercetări ale analistului Samy Kamkar, un telefon HTC Android a înregistrat locaţia la fiecare câteva secunde şi a transmis datele către Google de cel puţin câteva ori la fiecare oră. În plus, softul Android a transmis inclusiv numele, locaţia şi intensitatea semnalului reţelelor Wi-Fi din apropiere, respectiv un cod unic de identificare a telefonului.

Reprezentanţii Google au refuzat să comenteze.

Până anul trecut, Google aduna informaţii similare privind semnalul Wi-Fi prin intermediul flotei de maşini StreetView, care fotografiază şi cartografiază străzile în toată lumea. Compania a renunţat la adunarea de date Wi-Fi anul trecut, după ce a colectat, fără intenţie, adrese de e-mail, parole şi alte informaţii personale din aceste reţele. Datele pe care telefoanele Android le transmit nu includ astfel de informaţii, a observat Kamkar.

Apple a atras atenţia săptămâna aceasta după ce doi cercetători au anunţat că iPhone-urile şi iPad-urile conţin un fişier care înregistrează detaliat locul în care se află posesorul pe parcursul unei perioade de luni sau chiar ani.

Google este cel mai important furnizor de soft-uri pentru smartphone-uri în Statele Unite, în timp ce Apple ocupă poziţia a treia, potrivit datelor comScore Inc, citate de Wall Street Journal. Cele două grupuri au recunoscut anterior că folosesc datele referitoare la locaţie pentru a construi baze de date pentru reţele Wi-Fi. Totodată, Google a precizat că foloseşte o parte a datelor pentru a realiza hărţi rutiere mai precise. Un telefon mobil poate furniza informaţii şi despre viteza traficului pe o porţiune de autostradă.

Colectarea de informaţii la scară largă despre locaţie este ultima inovaţie în materie de baze de date personale. Până recent, majoritatea datelor despre comportamentul populaţiei au fost obţinute prin intermediul computerelor personale. În cazul acestor date poate fi făcută legătura cu un cod poştal sau un oraş, dar o precizie mai ridicată este dificilă. Dezvoltarea smarphone-urilor cu acces la internet permite colectarea de date mult mai precise privind locaţia.

Această nouă formă de a urmări ridică semne de întrebare din partea autorităţilor şi grupurilor care promovează dreptul la viaţă privată, notează cotidianul american.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici