Sorin Oprescu, lui Ion Lucian, la inaugurarea Excelsior: Simt că intrăm în normalitate

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, i-a spus lui Ion Lucian, miercuri seară, la inaugurarea noii clădiri a Teatrului Excelsior, pe care actorul îl conduce, că evenimentul este un semn de intrare în normalitate.

Urmărește
321 afișări
Imaginea articolului Sorin Oprescu, lui Ion Lucian, la inaugurarea Excelsior: Simt că intrăm în normalitate

Sorin Oprescu (Foto), lui Ion Lucian, la inaugurarea Excelsior: Simt că intrăm în normalitate (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Sorin Oprescu a mulţumit echipei din primărie, care "a reuşit să facă un lucru pe care maestrul Ion Lucian, de 12 ani încoace s-a chinuit să-l facă, să repună adevărul în drepturile lui istorice". "Vă iubesc şi vă respect", i-a spus el directorului Teatrului Excelsior. "Maestre, simt că începem să intrăm în normalitate", i-a mai spus primarul general al Capitalei lui Ion Lucian.

"Era un şlagăr care se numea 'Să nu aştepţi vorbe mari de la mine'", şi-a început Ion Lucian discursul, spre amuzamentul celor prezenţi. "Probabil că nu o să pot termina această cuvântare din cauza lacrimilor. Şi credeţi-mă că nu sunt lacrimi de actor, adică false", a spus acesta. Ion Lucian a mai spus că, pe 1 iunie, va începe "Săptămâna Excelsior", care va include şapte spectacole ale instituţiei, dintre care două premiere.

Sorin Oprescu i-a făcut cadou lui Ion Lucian o plachetă, din partea Primăriei Municipiului Bucureşti, şi un tort "fără zahăr", pe care scria "La Mulţi Ani, Maestre!".

"Să nu vă faceţi probleme cu stelele acelea de mari actori", i-a spus Oprescu lui Ion Lucian.

La eveniment au mai fost prezenţi directorul Teatrului de Comedie, George Mihăiţă, şi directorul Teatrului "Ion Creangă", Cornel Todea.

Evenimentul de inaugurare a fost urmat de premiera spectacolului "Vrăjitorul din Oz", la ora 19.00, în sala care poartă, de miercuri, numele maestrului Ion Lucian.

Cu o capacitate de 181 de locuri, Teatrul pentru Copii şi Tineret Excelsior este primul teatru construit în Bucureşti în ultimii 20 de ani.

Teatrul Excelsior dispune de trei etaje, cu o suprafaţă utilă de aproximativ 600 de metri pătraţi. La etajul I se află sala de spectacole şi foaierul, iar la etajul al doilea, balconul şi lojele, cabinele de lumini şi sunet, etajul al treilea fiind destinat birourilor. Lucrările de construcţie au presupus, printre altele, montarea de instalaţii de iluminat sala şi scena, instalaţii de ventilaţie, mecanică de scenă, compartimentări specifice, tratamente acustice.

Contractul de renovare a sălii de spectacole a Teatrului Excelsior a fost atribuit, în urma unei licitaţii deschise organizate de Primăria Municipiului Bucureşti, societăţii S.C. Scit Impex S.R.L. Valoarea totală a contractului s-a ridicat la 3.178.755,22 de lei, fără TVA. Primăria Municipiului Bucureşti a primit o singură ofertă pentru lucrările de renovare la sala interioară de spectacole a Teatrului Excelsior. Contractul a fost atribuit pe 28 decembrie 2010.

Teatrul Excelsior a fost înfiinţat la 1 aprilie 1990, cu sprijinul Ministerului Culturii, director fondator al instituţiei fiind Ion Lucian. Denumit "teatrul tuturor copiilor", Excelsior a trecut în 1999 sub autoritatea Consiliului General al Primăriei Municipiului Bucureşti.

După şase ani de activitate itinerantă prin ţară şi prin străinătate - Franţa, Canada, Belgia, Elveţia -, după zeci de spectacole prezentate publicului în săli de împrumut, Teatrul Excelsior şi-a deschis stagiunea 1996/1997 în propriul spaţiu scenic, amenajat în strada Academiei 28.

Şase actori entuziaşti, iubiţi de publicul tânăr - Ion Lucian, Daniela Anencov, Genoveva Preda, Victor Radovici, Paula Sorescu-Lucian şi Vasile Menzel - au inaugurat sediul teatrului cu spectacolul "Nu treziţi un copil care visează", de Eugen Ionescu. Curând, acestora li s-au alăturat actori tineri, iar succesul instituţiei a continuat cu premierele "Cocoşelul neascultător", "Mica Sirenă", "Aladin şi Lampa Fermecată", "Inimă de piatră" şi "Frumoasa şi bestia".

În anul 2005, sediul Teatrului Excelsior a fost demolat pentru ca grupul israelian Ashtrom să ridice pe acel amplasament, în parteneriat cu Primăria Capitalei, o clădire de birouri cu 12 etaje, care găzduieşte şi teatrul de copii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici