Spectacolul "Boris Godunov" - un tablou al Rusiei ortodoxe la Bucureşti

"Boris Godunov", de Declan Donnellan, după textul omonim al lui Puşkin, un spectacol care a adus la Bucureşti fresca unei Rusii măcinate de intrigi, viciu şi supunerea faţă de marea Biserică ortodoxă, a avut o reprezentaţie sâmbătă, la Odeon, în cadrul Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa.

Urmărește
94 afișări
Imaginea articolului Spectacolul "Boris Godunov" - un tablou al Rusiei ortodoxe la Bucureşti

Spectacolul "Boris Godunov" - un tablou al Rusiei ortodoxe la Bucureşti (Imagine: www.cheekbyjowl.com)

Spectacolul, montat pentru un număr limitat de spectatori, puţin peste 100, introduce publicul, încă de la accesul în sală, în atmosfera pioasă a mănăstirilor ruseşti, un sobor de preoţi, în frunte cu patriarhul, cântând cântece religioase în miros de tămâie.

Din spectacol nu lipseşte, bineînţeles, un alt element esenţial al literaturii şi teatrului rusesc, scriitorul, care realizează o dare de seamă asupra evenimentelor tragice ce urmează să se petreacă, un reprezentant al conştiinţei peste timp.

Dacă, la început, cel însărcinat cu povestirea istoriei este un scriitor cărunt, aşezat la o masă, cu o maşină de scris în faţă, finalul poveştii despre uzurparea ţarului Boris Godunov este relatat la televizor, de un reporter îmbrăcat în haine de camuflaj, cu clădirea Kremlinului în spate.

Realizat cu o scenografie minimalistă, spectacolul mişcă prin execuţiile perfecte ale actorilor. De efect este şi decizia regizorului de a folosi acelaşi grup de actori pentru interpretarea unor personaje diferite.

Astfel, grupul de călugări beţivi devine mica armată a lui Dimitri, uzurpatorul, sau mulţimea de aliaţi polonezi ai acestuia. De altfel, balul polonez unde Dimitri îşi prezintă aliaţii este prezentat pe fundalul muzicii din concursurile televizate de tipul "Ştii şi câştigi".

De asemenea, aliaţii pretendentului la tronul Rusiei sunt prezentaţi la microfon de Dimitri, aceştia expunându-şi, exaltaţi, planurile de cucerire a imperiului rus.

Biserica rusă este prezentă peste tot, subtil, cu călugării îmbrăcaţi în negru care apar în momente esenţiale, pentru a confisca maşina de scris a istoricului care a spus prea multe sau pentru a-l face pe Boris Godunov să se simtă jenat că trăieşte în huzur.

Nu lipseşte, bineînţeles, din spectacol nici poporul: femei, copii, cerşetori ce îşi cară averea în plase de plastic pe care scrie "Moscow", care povestesc faptele ce se desfăşoară prin faţa ochilor lor, personajele fiind dispuse în jurul scenei sau având intervenţii din afara spaţiului convenţional de joc.

Cele trei reprezentaţii ale companiei Cheek by Jowl, în colaborare cu Festivalul Cehov, sunt prezentate la Teatrul Odeon, vineri, sâmbătă şi duminică.

Declan Donnellan a primit de trei ori Premiul Laurence Olivier şi este fondatorul, împreună cu Nick Ormerod, al Companiei Cheek by Jowl.

Din distribuţia spectacolului fac parte, printre alţii, Ilia Ilin, Sergey Lanbamin, Alexey Dadonov, Alexander Feklistov, Igor Yasulovich, Andrey Kuzichev, Oleg Vavilov, Mikhail Zhigalov şi Olga Khokholva.

Organizat pentru întâia oară în toamna anului 1992, Festivalul Internaţional de Teatru Cehov a atras şi continuă să atragă mari regizori: Peter Brook, Giorgio Strehler, Peter Stein, Otomar Krejca etc.

Una dintre caracteristicile Festivalului Internaţional de Teatru Cehov este aceea că, împreună cu alte organizaţii internaţionale, realizează producţii cu regizori străini şi actori ruşi.

Festivalul de la Bucureşti este cel mai mare eveniment de gen organizat de Uniunea Teatrelor din Europa, prezentând 27 de spectacole ale 22 de trupe din 13 ţări.

Reprezentaţiile au loc la Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon, Teatrul Naţional de Operetă şi Teatrul Naţional Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici