- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (16.10.2009, 13:13)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Spectatorii veniţi la concertul Filarmonicii Enescu au găsit uşile Ateneului închise
Spectatorii veniţi la concertul de joi seară al Filarmonicii "George Enescu" din Capitală au găsit uşile Ateneului Român închise, iar membri ai orchestrei au stat de vorbă cu aceştia şi le-au vorbit despre conflictul din interiorul instituţiei şi despre refuzul lor de a cânta cu concert maestrul.
Urmărește
66 afișări
Spectatorii veniţi la concertul Filarmonicii Enescu au găsit uşile Ateneului închise (Imagine: Mediafax Foto)
Concertele de joi şi vineri ale Filarmonicii "George Enescu" din Capitală au fost anulate după ce repetiţiile zilnice programate de luni până joi nu au avut loc, în urma refuzului instrumentiştilor de a cânta cu concert maestrul Anda Petrovici.
Abonaţii Filarmonicii Enescu au fost anunţaţi telefonic despre anularea concertelor. Însă cei care îşi cumpăraseră bilete pentru spectacolul de joi au găsit pe uşile închise ale Ateneului Român două mesaje, unul din partea conducerii instituţiei - care semnala anularea concertului din cauza refuzului "unor" membri ai orchestrei de a cânta cu concert maestrul -, celălalt din partea membrilor orchestrei - care transmiteau că 83 dintre ei (din 97, n.r.) au cerut, în urmă cu două săptămâni, ca Anda Petrovici să nu mai cânte cu ei în calitate de concert maestru şi că nici conducerea, nici Ministerul Culturii nu au intervenit în acest conflict.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Înainte de ora 19.00, când era programat să înceapă spectacolul, instrumentiştii au urcat pe scenă în ţinută de concert, la fel şi Anda Petrovici, care a şi cântat la vioară din partiturile pe care le avea în faţă, dând tonul unei orchestre care nu i-a răspuns, aşa cum s-a întâmplat şi la fiecare repetiţie din această săptămână.
Doi dintre membrii orchestrei au stat pe treptele Ateneului pentru a-i întâmpina pe cei câţiva oameni veniţi la concert şi a le spune care este actuala situaţie din interiorul filarmonicii şi de ce nu mai vor să cânte cu Anda Petrovici. Astfel, ei au vorbit despre atitudinea dispreţuitoare a acesteia faţă de membrii orchestrei, de persecuţii şi abuzuri, de faptul că cei din conducere - directorul general Cristian Mandeal şi directorul artistic Nicolae Licareţ - întreţin acest conflict neimplicându-se. "Preferă să sacrifice o orchestră întreagă, pentru că toţi avem aceeaşi părere, numai că unii s-au abţinut, pentru o persoană", spuneau ei. De asemenea, instrumentiştii şi-au exprimat dorinţa de a cânta, aşa cum au făcut în deschiderea stagiunii, când Anda Petrovici nu a venit la pupitru, intrând în rotaţie cu un alt concert maestru. "Dacă nu ar fi venit la repetiţii măcar astăzi (joi, n.r.), acestea s-ar fi ţinut toată ziua şi am fi putut susţine concertul", a mai spus unul din instrumentişti.
Membrii orchestrei şi-au prezentat astfel cauza şi scuzele în faţa câtorva persoane din publicul lor care au rămas să îi asculte. Alte persoane venite la concert au văzut mesajele scrise de la intrare şi au făcut cale întoarsă, dezamăgite. "Ce să vă zic, a înnebunit lumea", a spus o femeie coborând pe treptele Ateneului. "Nu înţeleg aşa din două vorbe ce se întâmplă. Eu vreau să dirijeze Mandeal. Anda Petrovici o fi nesuferită, noi din sală nu o vedem decât când dă tonul la orchestră, pare o violonistă bună", a mai spus ea. Între timp a ajuns şi soţul ei şi ea l-a informat că nu se ţine concertul. "Mergi şi vezi de ce. Scrie acolo", i-a spus ea arătându-i uşa. Întorcându-se nemulţumit, acesta a spus că ceea ce se întâmplă este lipsă de respect pentru public. "Filarmonica e o instituţie publică, plătită din banii noştri. Nu e după cum vrea patronul sau angajaţii", a comentat el.
"Suntem trişti pentru ceea ce se întâmplă, avem senzaţia că toată mizeria din politică se repercutează şi în muzică. Aici veneam pentru două ore de oxigen", a spus Elena Păcurariu, o doamnă în vârstă de 40 de ani. Ea consideră că acest conflict "trebuie soluţionat urgent" şi că "este o hotărâre managerială până la urmă". Şi apoi nu ţine de ieri de azi. Până acum, dacă Mandeal nu rezolva, trebuia să intervină cineva din minister (Ministerul Culturii, n.r.). Există persoane care erau obligate să rezolve. Este vorba de câteva sute de spectatori care au găsit o uşă închisă", a mai spus ea. '
Persoanele care o însoţeau pe aceasta, Gabriela Spătaru, în vârstă de 53 de ani, şi Ovidiu Pitulea, în vârstă de 65 de ani, au fost de acord că "nu se sacrifică un concert pentru nişte ambiţii personale" şi că Anda Petrovici "trebuia să se dea la o parte". "Îi dăm noi soluţia lui Mandeal (care a spus că nu o poate demite sau retrograda pe Anda Petrovici, aceasta având contract pe durată nedeterminată, câştigat prin concurs, n.r.). Anda Petrovici să îşi caute orchestră şi să înceapă să cânte, pentru a rămâne concert maestru în filarmonică", a spus Pitulea.
Membrii orchestrei au declarat, pe 28 septembrie, cu ocazia primei repetiţii din noua stagiune, că nu vor mai cânta niciodată cu Anda Petrovici, concert maestru în filarmonică de 20 de ani, din cauza atitudinii dictatoriale a acesteia. În aceeaşi zi, ei au depus un memoriu la Ministerul Culturii, în subordinea căruia se află Filarmonica "George Enescu", în care au cerut demiterea Andei Petrovici, ca şi a conducerii filarmonicii. Ulterior, ei au specificat că nu este nevoie să fie demisă Anda Petrovici, ci "să se mute cu un rând mai în spate", adică să fie instrumentist şi nu concert maestru.
Directorul Filarmonicii Enescu, Cristian Mandeal, a anunţat că nu va mai dirija orchestra, la cererea acesteia, şi a numit un alt dirijor şi un alt concert maestru pentru concertele de deschidere a stagiunii, care au avut loc pe 1 şi 2 octombrie. Însă, la repetiţiile pentru concertele simfonice de joi şi vineri, care au avut loc începând de luni seară, Anda Petrovici şi-a reluat atribuţiile, prezentându-se pe scenă, iar membrii orchestrei au refuzat să cânte cu ea.
De asemenea, membrii orchestrei au trimis, marţi, un memoriu conducerii filarmonicii în care enumeră motivele de nemulţumire faţă de activitatea Andei Petrovici, susţinând că le-au mai enunţat în numeroase şedinţe, fără ca directorul să ia vreo măsură.
Astfel, ei invocă, printre altele, prestaţia artistică necorespunzătoare funcţiei prin care afectează în multe situaţii calitatea întregii orchestre, atitudine necorespunzătoare în timpul repetiţiei (injurii, dispreţ , ameninţări, atac la persoană) prin care perturbă repetiţiile creându-se o tensiune continuă improprie atmosferei de repetiţie şi de concert, abuz de funcţie prin intervenţii ireverenţioase la adresa unor dirijori şi solişti, abuz de funcţie prin decizii personale ce vizează anumiţi colegi şi evaluarea profesională a colegilor după simpatie şi nu după criterii profesionale. Totodată, instrumentiştii îi reproşează Andei Petrovici împiedicarea în mod voit a repetiţiilor actuale prin simpla sa prezenţa pe scenă, pe postul de concert maestru, desconsiderând conflictul de muncă real apărut între ea şi restul orchestrei.
Contactat joi de MEDIAFAX, Cristian Mandeal a spus că el nu poate ancheta activitatea Andei Petrovici, numai o comisie a Ministerului Culturii putând face acest lucru. De altfel, conducerea filarmonicii a solicitat Ministerului Culturii numirea de urgenţă a unei comisii care să cerceteze motivele invocate de instrumentişti în legătură cu refuzul de a cânta cu Anda Petrovici, dar şi numirea unei comisii care să cerceteze sesizarea formulată de Anda Petrovici privind refuzul instrumentiştilor de a ţine repetiţiile.
De miercuri, o comisie de control a Ministerului Culturii a demarat o anchetă la filarmonică, solicitată de Cristian Mandeal de pe 28 septembrie, cu ocazia primei repetiţii din stagiune, când instrumentişii au organizat un protest pe scena Ateneului şi au înaintat un memoriu Ministerului Culturii, în care au cerut demiterea conducerii instituţiei.
Tot miercuri, membrii orchestrei au solicitat înlocuirea Marcelei Stoica din comisia de control a Ministerului Culturii, susţinând că între aceasta şi conducerea filarmonicii - reprezentată de directorul Cristian Mandeal, directorul artistic Nicolae Licareţ şi Anda Petrovici - există "o strânsă relaţie de prietenie, fapt ce creează un conflict de interese cu implicaţii majore asupra anchetei în curs de desfăşurare".
(Material realizat de Laura Mitran, laura.mitran@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Cristian Mandeal părăseşte Filarmonica Enescu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul