Statuia unui împărat roman îmbrăcat ca Hercule, găsită lângă un canal din Roma

Arheologii din Roma au descoperit o statuie a unui împărat roman care a domnit în secolul 3 d.Hr., îmbrăcat să semene cu Hercule.

Urmărește
5406 afișări
Imaginea articolului Statuia unui împărat roman îmbrăcat ca Hercule, găsită lângă un canal din Roma

Sursa Foto - Wikipedia Commons/ Parco Archeologico dell'Appia Antica

O statuie recent găsită în Roma pare să înfăţişeze un împărat roman ce a domnit într-o perioadă de declin a Imperiului Roman - criza secolului 3 d.Hr. 

Gaius Messius Quintus Trajanus Decius, cunoscut şi sub numele de Împăratul Decius, a domnit doar doi ani, între 249 şi 251 d.Hr., înainte ca el şi fiul său să fie ucişi de goţi în timpul bătăliei de la Abritus (în Bulgaria de azi) din 251 d.Hr. 

Statuia a fost găsită lângă Via Appia („Drumul Appian”), un drum important care lega Roma de Brundisium (Brindisi) din sudul Italiei. A fost descoperită într-un şanţ din apropierea unei conducte de canalizare din Parco Scott, un parc din Roma, au declarat arheologii de la Parco Archeologico dell' Appia Antica într-un comunicat postat. 

Statuia prezintă o figură purtând pielea leului nemean, o fiară ucisă de Hercule. Doar că faţa statuii nu este cea a lui Hercule. Arheologii l-au comparat cu chipul împăratului Decius, cum ar fi cel afişat pe monedele romane de atunci, şi au descoperit că seamănă cu el.

Ridurile de pe feţe par similare, la fel ca şi ochii, nasul, buzele şi barba, a spus echipa în comunicat. Trăsăturile feţei sunt similare. 

Mai mulţi savanţi care nu au fost implicaţi în cercetare sunt de acord că chipul statuii seamănă cu cel al împăratului Decius.

„Părul scurt şi barba sunt, de asemenea, trăsături similare cu reprezentările cunoscute ale lui Decius”, a declarat Sam Heijnen, un cercetător de la Universitatea Vrije din Amsterdam, care şi-a scris teza de doctorat despre portretele imperiale romane.

„Nu avem o mulţime de statui ale aşa-numiţilor „împăraţi soldaţi”, care au condus Imperiul Roman între anii 235 şi 284 d.Hr.”, a spus Heijnen pentru LiveScience. , menţionând că „această perioadă a fost martora succesiunii rapide a peste douăzeci de împăraţi în mai puţin de jumătate de secol, timp în care graniţele Imperiului au fost sub presiune constantă (de către populaţiile migratoare de origine germanică)”.

Având în vedere accentul pus de Decius pe credinţele religioase tradiţionale ale Romei, este logic că ar dori să fie arătat îmbrăcat ca Hercule. În acest moment, creştinismul devenea din ce în ce mai popular în Imperiul Roman, dar înregistrările istorice indică faptul că Decius dorea să sublinieze valoarea zeilor tradiţionali greco-romani. 

Descoperirea unei statui rare atât de bine conservată arată că mai sunt multe relicve de descoperit la Roma. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici