"Statul contra Fritz Bauer", un film despre cel de-al III-lea Reich, deschide Festivalul Cinepolitica - VIDEO

Statul contra Fritz Bauer/People vs. Fritz Bauer (r. Lars Kraume), un thriller istoric de impact, care dramatizează obstacolele pe care le traversează un procuror în procesul de condamnare al unuia dintre responsabili Holocaustului, deschide a 5-a ediţie a Festivalului Cinepolitica (13-17 aprilie).

Urmărește
343 afișări
Imaginea articolului "Statul contra Fritz Bauer", un film despre cel de-al III-lea Reich, deschide Festivalul Cinepolitica - VIDEO

"Statul contra Fritz Bauer", un film despre cel de-al III-lea Reich, deschide Festivalul Cinepolitica - VIDEO

Fritz Bauer este, fară îndoială, unul din eroii uitaţi ai secolului XX. Într-o perioadă în care efectele atrocităţilor Războiului Mondial se simţeau în toate aspectele existenţei, un avocat german de origine evreiască porneşte o vânătoare pe cont propriu pentru a face drepatate milioanelor de victime ale Holocaustului. Obiectivul său principal, acela de a-l aduce în faţa justiţiei pe unul dintre arhitecţii “soluţiei finale”, sinistrul Adolf Eichmann, este blocat de un sistem încă infestat de foşti nazişti. Aceştia, deghizaţi în reformatori ai statului, îl hărţuiesc pe Bauer, prevalându-se de propriile sale secrete. O dramă puternică şi serioasă, un joc actoricesc impecabil şi o linie narativă încărcată de nume, titluri şi personaje de mare rezonanţă: CIA, Mossad, Serviciul Federal de Informaţii German, Konrad Adenauer sau Mercedes-Benz. Pentru idealurile sale, Fritz Bauer trăieşte într-o imensă presiune, iar viaţa îi este ameninţată în permanenţă. Premiul Criticilor Germani de Film şi Premiul Publicului la Festivalul de la Locarno arată interesul încă viu şi proaspăt pentru un subiect istoric de magnitudine planetară.

"Cinepolitica" va aduce, în premieră, filme noi, pe teme politice, şi va puncta, în cadrul unei dezbateri, unul dintre subiectele fierbinţi ale momentului: terorismul. Un astfel de film este Made in France: În interiorul celulei, care prezintă povestea unui franco-algerian ce se infiltrează într-o celulă teroristă jihadistă pentru a strânge informaţii esenţiale direct de la sursă. Cel mai nou film al lui Amos Gitai - Yitzhak Rabin, ultima zi – câştigător a două premii la Veneţia 2015, face, de asemenea parte din competiţia Cinepolitica. Războaiele Iugoslave, un subiect revenit în actualitate, cu ocazia condamnării recente a lui Radovan Karadzic la 40 de ani de închisoare pentru genocidul de la Srebrenica, este punctat în cadrul festivalului prin intermediul filmului regizat de Bakur Bakuradze, Fratele Dejan/ Brat Deyan.

De asemenea, din competiţia Cinepolitica fac parte şi Honey Night (r. Ivo Trajkov) - un thriller politic despre un caz de corupţie în care este implicat un ministru din Macedonia anilor ’90 – şi Memories of the Wind (r. Özcan Alper), o dramă melancolică despre evadare, care beneficiază de cadrele superbe ale directorului de imagine grec Andreas Sinanos, cunoscut pentru colaborările sale recente cu regizorul Theo Angelopoulos.

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica revine între 13 şi 17 aprilie, la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti.

Anual, Festivalul Cinepolitica îşi propune ca prin intermediul artei cinematografice să dezvăluie publicului mecanismele şi motivaţiile politice care îşi pun amprenta asupra oamenilor. Competiţia internaţională a festivalului include o selecţie relevantă de lungmetraje recente, din întreaga lume, care abordează, într-o manieră specifică, zona politicului şi implicaţiile sale.

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici