Statutul cinematografelor RADEF, reglementat prin OUG; 33 de săli rămase la stat vor fi digitalizate

Statutul cinematografelor de stat, administrate de RADEF, dintre care jumătate au fost predate consiliilor locale în ultimii ani, a fost reglementat printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG nr. 47/2011), astfel că 33 de săli trec în proprietatea publică a statului, urmând a fi digitalizate.

Urmărește
528 afișări

Din 331 de săli şi grădini de cinema aflate în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor "România Film" (RADEF), 165 au fost predate autorităţilor locale, conform Legii 303/ 2008.

La publicarea acestei legi în Monitorul Oficial, în decembrie 2008, toate cinematografele aflate în domeniul privat al statului şi în administrarea RADEF treceau în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale locale şi în administrarea consiliilor locale respective. Însă preluarea de către autorităţile locale trebuia, conform aceleiaşi legi, să se facă în termen de şase luni, printr-un protocol de predare-primire între primarul unităţii administrativ-teritoriale beneficiare şi un reprezentant RADEF, proces care a depăşit termenul prevăzut, astfel că, până în prezent, au fost predate 165 de cinematografe, în timp ce 166, rămase în proprietatea privată a statului şi în administrarea RADEF, figurau în lege ca fiind în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale locale şi în administrarea consiliilor locale respective.

Din cauza statutului juridic neclar, RADEF nu putea candida pentru fonduri europene pentru modernizarea şi digitalizarea acestor cinematografe pe care le administrează în continuare, a declarat pentru MEDIAFAX directorul regiei, Marius Iuraşcu, precizând că are deja mai multe dosare pregătite pentru programul de finanţare Media al Comisiei Europene.

Astfel, OUG nr. 47/2011, publicată miercuri în Monitorul Oficial, prevede încetarea predărilor către autorităţile locale, dat fiind că "majoritatea" acestora "nu au întreprins măsurile legale şi procedurale pentru preluarea cinematografelor".

Totodată, ţinând cont că "nepreluarea acestor imobile face ca situaţia lor administrativă şi juridică incertă să producă prejudicii şi consecinţe negative imediate în ceea ce priveşte asigurarea integrităţii şi exploatării cinematografelor", unele dintre ele fiind "în stare avansată de degradare sau chiar în pericol de prăbuşire", OUG prevede ca 33 dintre săli, care sunt libere de sarcini, să treacă în proprietatea publică a statului şi în administrarea RADEF, iar restul de 133 - în proprietatea privată a statului şi în administrarea RADEF, acestea din urmă putând fi revendicate de chiriaşi care au investit în aceste imobile sau retrocedate.

În ceea ce priveşte cele 33 de săli aflate în proprietatea publică a statului, conducerea RADEF intenţionează să le digitalizeze, cu costuri de 75.000 de euro pe sală, ce vor fi acoperite prin finanţare de la Comisia Europeană, a spus Marius Iuraşcu. Aceste săli vor constitui un lanţ de cinematografe al statului pentru a asigura difuzarea de film românesc. Cinematografele sunt din toată ţara - Alba-Iulia, Arad, Piteşti, Ploieşti, Bălceşti, Bacău, Bistriţa, Codlea, Buzău, Timişoara, Cluj-Napoca, Hunedoara, Sibiu, Iaşi, Piatra Neamţ, Vaslui, Mărăşeşti, Câmpulung Moldovenesc, Călăraşi, Constanţa, Babadag, Craiova, Deva, Galaţi, Târgu-Jiu, Drobeta Turnu Severin - şi patru din Bucureşti - Patria, Europa, Favorit şi Corso.

Directorul RADEF a mai spus că a început deja să modernizeze mai multe cinematografe din ţară, dând exemplul Arta din Cluj-Napoca şi Patria din Craiova - care va difuza în 3D de vineri -, şi se orientează în special spre oraşele care nu au multiplexuri.

OUG nr. 47/ 2011 mai prevede că, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare, Ministerul Culturii va supune aprobării Guvernului un proiect de hotărâre de reorganizare şi funcţionare a RADEF.

RADEF este o regie autonomă în subordinea Ministerului Culturii, nesubvenţionată de la bugetul de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici