Stelian Tănase: E greu de spus dacă Klaus Iohannis va acorda sprijin TVR. Factorul politic ne ignoră

Stelian Tănase, şeful SRTv, a declarat, luni, că "este greu de spus" dacă preşedintele Klaus Iohannis va acorda sprijin pentru salvarea TVR, precizând, totodată, că, în acest moment, televiziunea publică se află într-o "situaţie de blocaj", cauzată de faptul că "factorul politic" o ignoră.

Urmărește
107 afișări
Imaginea articolului Stelian Tănase: E greu de spus dacă Klaus Iohannis va acorda sprijin TVR. Factorul politic ne ignoră

Stelian Tănase (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Stelian Tănase, preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), a făcut aceste afirmaţii luni, într-o conferinţă de presă, în care a prezentat informaţii privind situaţia financiară dificilă în care se află TVR.

Răspunzând la o întrebare, Stelian Tănase a făcut referire şi la o scrisoare pe care i-a transmis-o preşedintelui României, Klaus Iohannis. În luna februarie, Tănase anunţa public că i-a transmis o scrisoare lui Iohannis, în care îi cerea să intervină pentru a salva televiziunea publică.

Întrebat dacă Iohannis i-a răspuns la scrisoarea pe care i-a adresat-o şi dacă s-a întâlnit cu acesta, Stelian Tănase a declarat luni: "Da, mi-a răspuns. Nu am avut o întâlnire". El a refuzat să facă public răspunsul primit de la Klaus Iohannis.

Totuşi, întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis îi acordă sprijinul, Stelian Tănase a răspuns: "E greu de spus. Sigur, aş prefera o întâlnire. Dar este greu de spus. Dar o scrisoare foarte bună mi-a trimis, care îmi dă nădejdi că problema noastră a ajuns acolo unde se întâmplă lucruri în politica românească şi sper să mai facem un pas în faţă, pentru că acum este o situaţie de blocaj".

El a mai spus că televiziunea publică se află în acest blocaj. "Nu putem să luăm anumite decizii, pentru că factorul politic ne ignoră. Eu cred că această situaţie ar fi putut fi prevenită dacă primeam o scrisoare de garanţie de la Guvern (necesară pentru achiziţionarea drepturilor de difuzare a meciurilor de la Euro 2016, n.r.). Eu am vorbit cu domnul Vâlcov (Darius Vâlcov, fostul ministru al Finanţelor, aflat în prezent în arest, n.r.). Am avut două discuţii cu domnul Vâlcov, bune, în sensul că am vorbit la concret şi pe soluţii şi nu în general. Am sperat după aceste discuţii că vom primi o scrisoare de garanţie, acum ar fi superfluu s-o primim, acum trebuie să plătim pur şi simplu, dacă am avea bani. Din păcate, din acel punct nu mai avem niciun fel de contact", a spus Tănase, precizând că aceste discuţii au avut loc în luna februarie.

Totodată, Stelian Tănase a spus că a băut "nişte cafele admirabile prin birourile miniştrilor", însă acest lucru nu este suficient pentru salvarea TVR. "Cred că trebuie o acţiune comună a politicienilor de vârf", a mai spus Tănase, precizând, însă, că politicienii se tem să îşi ia răspunderea în cazul TVR, "din raţiuni electorale".

De asemenea, Stelian Tănase a spus în conferinţa de presă că, în ultimele şase luni, nu s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta pentru a discuta despre situaţia TVR, însă televiziunea publică are "o corespondenţă cu Guvernul, cu Ministerul de Finanţe". "EBU (European Broadcasting Union, n.r.) a scris Guvernului. Acum suntem în negocieri cu EBU să vină o delegaţie la vârf la Bucureşti", a spus Tănase.

Acesta a făcut aceste afirmaţii în contextul în care reprezentanţii TVR au anunţat, în conferinţa de presă, că Televiziunea Română are datorii către European Broadcasting Union (EBU) de 15,3 milioane de euro, fapt pentru care şansele ca TVR să difuzeze Campionatul European de fotbal (Euro) din 2016 sunt mici, iar transmisia concursului Eurovision este, de asemenea, în pericol.

Una dintre soluţiile propuse de Stelian Tănase pentru rezolvarea situaţiei este indexarea taxei TV, cu cel puţin 50 de bani, însă TVR nu are drept de iniţiativă legislativă pentru a putea să facă acest lucru.

"Singurii care pot să mărească taxa sunt cei de la Guvern. Guvernul nu vrea. Acum puteţi să vă întrebaţi: «Domn'e, da n-ai ştiut când ai venit în postul ăsta această situaţie?' N-am ştiut, pentru că atunci la putere era o organizaţie care se numea USL, care aduna cele mai mari partide politice şi care putea să dea o asemenea decizie fără mari riscuri. Altfel spus, situaţia din TVR nu poate să fie rezolvată, cred eu, de un partid sau altul. Este necesar ca forţele politice să stea la o masă şi să ia măsurile necesare, fie schimbând legea, fie luând alte măsuri. Pentru că, altfel, ele plătesc electoral. Asta este problema. Anul trecut n-au luat aceste măsuri care mi s-au promis când am venit aici. Am cerut nişte garanţii şi mi s-a spus că nu e nicio problemă, fiind USL-ul şi având acea majoritate (...). Adevărul e că, la două luni după numirea mea, s-a spart (USL, n.r.) şi totul a devenit iluzoriu. Acum dacă ele (forţele politice, n.r.) nu se aşază să discute situaţia televiziunii, nimeni nu se va angaja. Anul trecut au fost alegeri şi n-au făcut nimic, anul ăsta se uită spre alegeri şi nu fac nimic, anul viitor nu se va face nimic pentru că sunt alegeri. Şi ne întâlnim în 2017 să discutăm ce discutăm acum", a mai spus Stelian Tănase.

El a precizat că nu crede că televiziunea publică "poate să o mai ţină aşa trăgând targa pe uscat" şi "sub ameninţarea" Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). "ANAF poate să vină mâine, conform legii, să închidă televiziunea, aşa cum închide cârciumi (...) Sigur, e o decizie politică şi nu va face asta. Dar eu nu cred că trebuie să asigurăm funcţionarea unei instituţii publice pe acest tip de raţionament. Nu e posibil aşa ceva, deşi se întâmplă", a spus Stelian Tănase, repetând că partidele trebuie să îşi asume răspunderea TVR.

"Am avut această discuţie cu mai mulţi lideri politici, în general, ei îmbrăţişează asta, dar nu au şi disponibilitatea să se aşeze la masă să discute. Am băut anul trecut foarte multe cafele admirabile, dar nu a pus nimeni pixul să ia şi o decizie, în diverse cabinete importante", a mai spus Tănase.

Societatea Română de Televiziune a încheiat 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Română a avut, anul trecut, venituri totale de 544,2 milioane de lei, potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de reprezentanţii TVR, luni, în conferinţa de presă.

Totodată, anul trecut, SRTv a avut cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate de reprezentanţii instituţiei.

De asemenea, datoriile totale ale TVR erau, la sfârşitul anului 2014, de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat, a anunţat Camelia Pătru, coordonatorul cu atribuţii de director al Departamentului Economic al SRTv, în conferinţa de presă.

Potrivit acesteia, din cele 440 de milioane de lei, 240 de milioane de lei reprezintă obligaţiile efective către bugetul de stat, iar restul sumei este reprezentată de penalităţi şi majorări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici