- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (18.12.2014, 14:48)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Stelian Tănase respinge acuzaţiile că ar face presiuni asupra unui membru al Comisiei de Etică a TVR
Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, respinge acuzaţiile că ar face presiuni asupra lui Gabriel Geamănu, membru în Comisia de Etică şi Arbitraj a TVR, după ce acesta a afirmat că Tănase l-ar fi avertizat că "intenţionează să-l schimbe cu altcineva".
Urmărește
113 afișări
Stelian Tănase respinge acuzaţiile că ar face presiuni asupra unui membru al Comisiei de Etică a TVR (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)
Într-o precizare transmisă joi agenţiei MEDIAFAX, Stelian Tănase spune că afirmaţiile lui Gabriel Geamănu "nu corespund realităţii".
"Discuţia cu dumnealui a avut loc în urmă cu aproximativ două săptămâni şi mă întreb de ce a fost nevoie să treacă atât de mult timp pentru a fi «dezvăluită». Dialogul s-a axat pe situaţia generată de mediatizarea unor subiecte aflate şi pe agenda Comisiei şi nu a avut ca scop exercitarea unei presiuni la adresa domniei sale. Gabriel Geamănu este în continuare membru al Comisiei şi îşi exercită neîngrădit votul, conform statutului său de membru al acestui organism", mai spune Stelian Tănase.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
Comisia de Etică şi Arbitraj din TVR a anunţat pe 16 decembrie, într-o postare pe site-ul TVR, că unul dintre membrii Comisiei, Gabriel Geamănu, a prezentat Comisiei o informare privind o întrevedere avută pe 4 decembrie cu Stelian Tănase, la cererea preşedintelui-director general.
În informarea prezentată Comisiei de Etică, Gabriel Geamănu a arătat că, în dimineaţa zilei de 4 decembrie, a fost înştiinţat telefonic de la Cabinetul preşedintelui-director general că Stelian Tănase îi "solicită prezenţa pentru o discuţie despre activitatea Comisiei de Etică şi Arbitraj". Discuţia a avut loc în jurul orei 18.00 în aceeaşi zi, când a fost convocat telefonic la Cabinetul PDG, potrivit informaţiilor primite de Comisia de Etică.
Potrivit lui Gabriel Geamănu, Stelian Tănase "i-a reproşat că nu l-a informat despre activitatea Comisiei de Etică", în care Geamănu a fost desemnat de fostul preşedinte-director general al TVR, Claudiu Săftoiu, cu peste doi ani în urmă.
"În pofida explicaţiilor documentate ale jurnalistului, că orice informare cu caracter personal de genul celei sugerate ar fi însemnat o încălcare a Regulamentului comisiei şi a atribuţiilor sale de membru într-un organism colectiv, similare cu ale colegilor, domnul Stelian Tănase l-ar fi «avertizat că intenţionează să-l schimbe cu altcineva». În documentul depus la comisie, domnul Geamănu aminteşte că nu este prima oară când i se solicită informaţii despre activitatea Comisiei de Etică şi Arbitraj de către actualul preşedinte-director general sau de către apropiaţi ai acestuia şi că a încunoştiinţat comisia asupra unor situaţii asemănătoare în lunile ianuarie şi septembrie a.c.", mai spune Comisia de Etică.
Comisia de Etică şi Arbitraj consideră că aspectele relatate de Gabriel Geamănu sunt grave, fapt pentru care anunţă că a decis să prezinte public precizările făcute în discuţia pe care au avut-o cu Stelian Tănase pe 15 ianuarie, după un episod similar.
"Comisia de etică şi arbitraj nu este subordonată în niciun fel conducerii TVR", se spune în precizarea Comisiei de Etică. Potrivit acesteia, în conformitate cu articolul 46 din Statutul ziaristului din SRTv, "Comisia de Etică şi Arbitraj lucrează independent de Consiliul de administraţie şi de Comitetul director, conform regulamentului propriu de organizare".
"Comisia de Etică şi Arbitraj este un organism alcătuit din şapte membri care comunică instituţional numai prin «rapoarte şi rezoluţii ce vor fi înaintate Comitetului director, preşedintelui-director general sau, în caz de interes major, Consiliului de administraţie. Jurnaliştii din televiziunea publică au acces la rapoartele şi rezoluţiile Comisiei» (Statutul ziaristului, art. 47); în plus, «membrii Comisiei (…) îşi exercită atribuţiile şi competenţele numai în cadrul Comisiei" (Regulamentul Comisiei de etică şi arbitraj, Art.18)»", mai spune Comisia de Etică.
Potrivit acesteia, obligaţiile membrilor Comisiei de Etică sunt aceleaşi pentru fiecare, la fel şi riscurile pierderii acestei calităţi şi nu au nicio legătură cu modul în care au fost desemnaţi (aleşi de plenul ziariştilor, de Consiliul de administraţie sau de preşedintele-director general): "Membrii Comisiei de etică şi arbitraj care fac parte din rândul personalului angajat al Societăţii Române de Televiziune se supun reglementărilor în vigoare în societate, fără niciun privilegiu. Sancţionarea unui membru al Comisiei, rămasă definitivă prin respingerea contestaţiei, anulează mandatul de membru".
"Oricare ar fi autoritatea care l-a desemnat în funcţie, un membru al Comisiei de Etică şi Arbitraj nu poate fi revocat decât dacă încalcă regulamentul comisiei", mai spune Comisia de Etică.
Potrivit Comisiei, pretenţia lui Stelian Tănase de a primi informări preferenţiale şi intenţia de a-l înlocui pe Gabriel Geamănu din Comisia de Etică este nejustificată.
"Prevederile regulamentare (...) arată că pretenţia fără precedent a domnului Stelian Tănase de a primi informări preferenţiale despre activitatea Comisiei de etică şi arbitraj, altfel decât pe calea comunicării instituţionale, ca şi intenţia exprimată de domnia sa de a-l înlocui înainte de termen pe unul dintre membrii acestui organism colectiv constituit pe baza unor proceduri precise, învestit cu un mandat clar delimitat ca atribuţii ('garant al respectării şi aplicării Statutului ziaristului din SRTv') şi ca durată (4 ani), este nejustificată şi reprezintă o formă de presiune inacceptabilă. Considerăm că desemnarea oricărui membru în Comisia de etică a TVR, ca şi în alte organisme în care numirile se fac de către grupuri distincte, trebuie să aibă ca unic criteriu încrederea în integritatea morală şi capacitatea profesională a acestuia, calităţi care pot contribui la buna funcţionare a instituţiei, şi în niciun caz loialitatea personală sau obedienţe străine de exigenţele meseriei de jurnalist", mai spune Comisia de Etică a TVR.
Contactat la momentul respectiv de MEDIAFAX, Stelian Tănase a declarat că va face comentarii pe acest subiect după ce se va informa cu privire la afirmaţiile Comisiei de Etică ale TVR.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:03
-
ieri, 23:10