- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (08.07.2011, 15:18)
Stephane Courtois lansează volumul "Comunism şi totalitarism", luni, la Bucureşti
Istoricul francez Stephane Courtois lansează volumul "Comunism şi totalitarism" la Bucureşti, luni, de la ora 17.00, la librăria Cărtureşti din cadrul Institutului Francez, alături de Bernard Bruneteau, Andrei Pippidi, Marius Oprea şi Ana Ciucan Ţuţuianu, informează editura Polirom.
Urmărește
68 afișări
Stephane Courtois este unul dintre cei mai importanţi istorici contemporani ai comunismului. Universitar şi cercetător, Courtois este cunoscut în România datorită volumelor sale ("Cartea neagră a comunismului", "Dicţionarul comunismului"), dar şi prin participarea constantă la manifestările organizate de Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighetu Marmaţiei, fiind rectorul Şcolii de Vară de la Sighet. Stephane Courtois va fi prezent la Sighet şi la ediţia din acest an a Şcolii de Vară (11 - 18 iulie).
Volumul "Comunism şi totalitarism", tradus din limba franceză de Ana Ciucan Ţuţuianu, propune, după două decenii de la căderea Zidului Berlinului, noi perspective asupra originii şi evoluţiei totalitarismului. În opoziţie cu tezele tradiţionale ale lui Hannah Arendt şi George Mosse, care văd rădăcinile totalitarismului în statul nazist şi în cel stalinist, Courtois subliniază rolul fundamental al lui Lenin şi al bolşevismului în apariţia acestui fenomen politic. Pe baza informaţiilor extrase din arhivele de la Moscova, el redefineşte rolul lui Stalin şi natura crimelor în masă comise de regimurile comuniste - aşa-numitul "genocid de clasă", singurul fenomen care poate explica foametea din Ucraina sau asasinatele din Cambodgia. În final, autorul analizează memoria tragică a comunismului în Europa Centrală şi de Est, memoria glorioasă a comunismului în Europa Occidentală - în special în Franţa - şi memoria paradoxală a URSS-ului în Rusia lui Vladimir Putin care îl reabilitează pe Stalin. Un capitol special este dedicat dictaturii comuniste din România şi crimelor comise în numele acesteia, se arată în prezentarea cărţii furnizată de editura Polirom.
Stephane Courtois este istoric şi director de cercetări la Centrul naţional de cercetări ştiinţifice/ Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) de la Paris. S-a specializat în comunismul francez şi internaţional şi în totalitarism. Totodată, este directorul revistei Communisme şi al colecţiei "Democratie ou totalitarisme" a editurii Le Rocher. Autor a numeroase lucrări, a fost mai ales artizanul principal al volumului "Le Livre noir du communisme" (Robert Laffont, 1997), tradusă "Cartea neagră a comunismului", în 1998, la Humanitas, şi a coordonat "Les Logiques totalitaires en Europe" (Le Rocher, 2006) şi "Communisme en France" (ICES/Cujas, 2007).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prestigioasa universitate Harvard: România are a 20-a cea mai sofisticată economie a lumii. E mai complexă decât te-ai aştepta ţinând cont de nivelul de dezvoltare. În urmă cu 20 de ani eram pe locul 40
Povestea unuia dintre cei mai puternici executivi români şi cum a ajuns acesta să deţină o funcţie care nu a mai fost ocupată niciodată de un român într-o companie gigant americană
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
PROSPORT.RO
Cum arată iubita misterioasă a lui Ilie Bolojan, președintele interimar al României. Cei doi au nășit un cuplu din Câmpulung alături de Nea Mărin și soția lui
CANCAN.RO
Afacerea INEDITĂ lansată de un cuplu din Iași. Cei doi au adus mașini de epocă din SUA și le-au scos la închiriat
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe