Stere Gulea: A meritat riscul de a realiza "Moromeţii 2". Interesul publicului a depăşit aşteptările

Regizorul Stere Gulea, întrebat dacă a meritat riscul să realizeze o continuare a "Moromeţilor", într-un interviu acordat Gândul Live, a răspuns afirmativ şi a declarat că interesul manifestat de public la premierele "Moromeţii 2" a depăşit aşteptările.

Urmărește
499 afișări
Imaginea articolului Stere Gulea: A meritat riscul de a realiza "Moromeţii 2". Interesul publicului a depăşit aşteptările

Stere Gulea: A meritat riscul de a realiza "Moromeţii 2"; interesul publicului a depăşit aşteptările

Întrebat de jurnalistul Vartan Arachelian dacă a meritat riscul să realizeze o continuare a filmului "Moromeţii" - adaptarea lui Stere Gulea după primul volum al romanului omonim de Marin Preda, lansată în 1987 -, regizorul a răspuns afirmativ, vorbind despre un interes al publicului care le-a depăşit aşteptările.

"Moromeţii 2" a fost prezentat luni în avanpremieră, la Sala Palatului din Bucureşti, şi apoi proiectat în opt săli de cinema din ţară, iar Stere Gulea a vorbit în interviul pentru Gândul Live despre "o primire extraordinar de emoţionantă".

"Se vede că există un interes pentru film atunci când povestea îi interesează, este ceva la care se pot raporta, le aduce aminte de ceva, o lume pe care au cunoscut-o", a explicat Gulea.

Acesta a mai spus că succesul filmului "Moromeţii 2" poate fi explicat, pe de o parte, prin notorietatea de care se bucură primul lungmetraj, oamenii fiind curioşi, şi, pe de altă parte, prin "distribuţia provocatoare", Victor Rebengiuc fiind înlocuit cu Horaţiu Mălăele.

Regizorul s-a arătat plăcut surprins că mai ales tânăra generaţie este interesată de acest film: "Ai surpriza că îi interesează lucruri pe care nu le aşteptai".

În interviul pentru Gândul Live, Stere Gulea a mai vorbit despre problemele creative legate de adaptarea celui de-al doilea volum al "Moromeţilor", propunându-şi în cele din urmă să facă din Niculae o versiune mai tânără a lui Marin Preda.

"Sunt bucuros că, totuşi, o lume care aparent nu e o lume spectaculoasă, cu conflicte fizice prefabricate, poate să prezinte interes şi de asta mă bucur pentru toată lumea care participă", a mai spus Gulea.

În acelaşi interviu, Stere Gulea a vorbit despre începuturile sale ca regizor, dar şi despre relaţiile cu anumite personalităţi care l-au ajutat pe parcursul carierei sale, precum regretatul regizor Lucian Pintilie, cu care a colaborat la trei filme, "Piaţa Universităţii", "Vulpe Vânător" şi "Stare de fapt", dar şi actorul Toma Caragiu, prin care l-a cunoscut pe marele Marin Preda.

Gulea a mai declarat că el este o persoană foarte implicată social - "Eu în continuare am fost şi sunt în piaţă (la proteste, n.r.) tot timpul, inclusiv la 10 august", când şi-a luat "porţia de gaze lacrimogene".

Lungmetrajul "Moromeţii 2", de Stere Gulea, va avea premiera pe marile ecrane româneşti pe 16 noiembrie.

"Moromeţii 2" continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, şi îl are în prim-plan pe mezinul Niculae. Peste lumea pe care o cunoşteau, în care cel mai important lucru era să ai pământ pe care să-l munceşti, trecuse un război. Toată ordinea vieţii lor se schimbă odată cu venirea noului regim, care propovăduieşte egalitatea. Se şterg diferenţele într-un mod forţat şi violent, iar albul devine negru şi invers, notau producătorii peliculei.

Filmările la pelicula "Moromeţii 2" au avut loc în Bucureşti, dar şi în aceeaşi casă şi în acelaşi sat - Talpa, din judeţul Teleorman - în care a fost turnat şi primul lungmetraj. Pentru a filma acest lungmetraj, casa Moromeţilor a fost refăcută de scenograful Cristian Niculescu, care s-a folosit de schiţele şi imaginile celei vechi.

Din distribuţie fac parte Horaţiu Mălăele, Dana Dogaru, Iosif Paştina, Răzvan Vasilescu, George Mihăiţă, Andi Vasluianu, Oana Pellea, Ion Caramitru, Gheorghe Visu, Florin Zamfirescu, Marian Râlea, Paul Ipate, Cuzin Toma, Liviu Pintileasa şi Dorina Chiriac.

Trailerul producţiei se găseşte la https://www.facebook.com/Morometii2/videos/237982096870063/.

Stere Gulea, născut în 1943, este regizor, scenarist şi critic de film. A debutat în 1970 cu filmul "Apa ca un bivol negru", acesta fiind urmat de alte zece titluri, între care "Vulpe-vânător" (1993), "Stare de fapt" (1995) şi "Sunt o babă comunistă" (2013).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici