Steve Jobs şi-a autorizat biografia. De ce a vrut cofondatorul Apple să-i fie cunoscute secretele

Steve Jobs, slăbit şi în suferinţă, cu numai câteva săptămâni înainte de moartea sa, şi-a aprobat biografia, deoarece a vrut ca fiii săi să înţeleagă mai bine de ce nu a fost întotdeauna alături de ei, potrivit autorului mult aşteptatei cărţi.

Urmărește
492 afișări
Imaginea articolului Steve Jobs şi-a autorizat biografia. De ce a vrut cofondatorul Apple să-i fie cunoscute secretele

Steve Jobs şi-a autorizat biografia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am vrut ca ai mei copii să mă cunoască", i-a declarat Jobs lui Walter Isaacson, jurnalist nominalizat la premiile Pulitzer, când acesta l-a întrebat pe cofondatorul Apple de ce şi-a autorizat biografia completă, după ce toată viaţa a ţinut să îi fie respectată intimitatea şi a trăit aproape ascetic.

"Nu am fost mereu alături de ei şi am vrut ca ei să ştie de ce şi să înţeleagă ce am făcut", i-a declarat Jobs lui Isaacson, în ultimul lor interviu, care a avut loc acasă la emblematicul cofondator şi lider al Apple, în Palo Alto, California.

Steve Jobs era căsătorit, din 1991, cu Laurene Powell, cu care a avut trei copii - un băiat şi două fiice, Reed, în vârstă de 20 de ani, Erin, în vârstă de 16 ani, şi Eve, în vârstă de 13 ani. El mai avea însă o fată dintr-o relaţie anterioară cu Chrisann Brennan, Lisa Brennan-Jobs, în vârstă de 33 de ani. Liderul Apple a mai lăsat în urmă o soră, pe Patti Jobs, dar şi numeroşi prieteni şi rude mai îndepărtate.

Averea sa a fost evaluată, în septembrie, de Forbes, la şapte miliarde de dolari, atribuită muncii depuse la dezvoltarea Apple şi a studiourilor de animaţie Pixar.

Totuşi, cea mai mare parte din avere este reprezentată de acţiunile dobândite la Walt Disney Co după vânzarea Pixar către grup. Participaţia lui Jobs la Disney este evaluată la 4,4 miliarde de dolari. El avea, anul trecut, 5,426 milioane de acţiuni Apple, care ar valora peste 2 miliarde de dolari la preţul de la închiderea şedinţei bursiere de miercuri de la New York. Jobs a primit de la Apple un salariu simbolic de numai un dolar pe an, fiind compensat mai mult în acţiuni şi drepturi de achiziţie, dar ocupa un scaun şi în consiliul director al Disney.

Isaacson a declarat că l-a vizitat ultima oară pe Jobs în urmă cu numai câteva săptămâni, când l-a găsit într-un dormitor de la parterul casei, simţindu-se rău. Jobs se mutase acolo deoarece se simţea prea slăbit ca să mai urce scările. Totuşi, "mintea sa era încă ascuţită şi avea un umor vibrant", a scris Isaacson într-un eseu pentru Time.com, care va fi publicat în ediţia tipărită a revistei care va apărea pe 17 octombrie.

Jobs a murit miercuri, la vârsta de 56 de ani, din cauza unei forme rare de cancer la pancreas.

Şefi de stat, rivali şi fani i-au adus omagii omului care a schimbat viaţa a milioane de persoane prin intermediul computerelor Macintosh, iPod-urilor, iPhone-uriloe şi iPad-urilor.

Jobs s-a luptat îndelung cu boala sa, dar a vorbit foarte puţin despre acest lucru, de la operaţia sa din 2004. Când a renunţat la funcţia pe care o ocupa la Apple, în luna august, Jobs a spus că pur şi simplu nu îşi mai poate îndeplini îndatoririle de CEO al companiei.

Reprezentanţii Apple au fost şi ei rezervaţi privind circumstanţele morţii sale, declarând doar că Jobs a fost înconjurat de membri apropiaţi ai familiei.

Detaliile privind funeraliile nu au fost făcute publice şi nu este clar când va organiza Apple o ceremonie dedicată memoriei lui Jobs. Pe de altă parte, oficialităţile din Sacramento au declarat că nu vor fi organizate funeralii de stat sau publice.

De la Tokio la Paris şi de la San Francisco la New York, fanii lui Jobs au transformat magazinele Apple în altare, lăsând acolo flori, lumânări şi mere roşii.

Joi, foşti şi actuali angajaţi ai Apple au venit, însoţiţi de familiile lor, la sediul companiei din Silicon Valley, pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Steve Jobs.

"Era o persoană foarte discretă, dar este pretutindeni în produsele pe care le-a creat. Nu a lucrat singur, dar nimic nu s-ar fi întâmplat fără el", a declarat Glenn Harada, fost angajat al Apple.

"Suntem foarte trişti. Am pierdut o persoană care a însemnat ceva pentru noi toţi", a declarat Cory Moll, angajat al Apple.

Cu pasiunea sa pentru designul minimalist şi ideile sale geniale de marketing, Jobs a pus bazele unei companii care va continua să evolueze pozitiv chiar şi după moartea sa, au concluzionat majoritatea analiştilor şi investitorilor.

Totuşi, Apple mai are de înfruntat diferite provocări în absenţa celui care era şeful departamentului de design, un guru în materie de marketing şi de neegalat în domeniul strategiilor de vânzări. Telefoanele care folosesc sistemul de operare Android câştigă teren şi există deja multe întrebări despre cum va arăta următorul produs Apple.

Lansarea iPhone 4S - genul de eveniment care devenise sinonim cu numele lui Jobs - a fost o dezamăgire pentru mulţi, subliniindu-se, încâ o dată, cât de mult conta el pentru companie.

Pe de altă parte, analiştii de pe Wall Street sunt de părere că Tim Cook, cel care a preluat postul de director general pe 24 august, după plecarea lui Steve Jobs, şi echipa sa vor reuşi să menţină compania în atenţia tuturor, cel puţin pentru moment.

Acţiunile Apple au scăzut cu numai 0,23%, după anunţul morţii lui Steve Jobs, ajungând la un preţ de 337,37 de dolari pe acţiune.

Născut la San Francisco, pe 24 februarie 1955, Steve Jobs avea grave probleme de sănătate de mai mulţi ani. El a fost atins în 2004 de o formă rară de cancer de pancreas şi a suferit un transplant de ficat în 2009.

Aflat în concediu medical din ianuarie, el şi-a anunţat demisia din postul de director general pe 24 august, cedând conducerea adjunctului său Tim Cook.

Steve Jobs a fondat compania într-un garaj, în 1976, împreună cu Steve Wozniak. El a demisionat în 1985, în urma unei lupte interne pentru putere, dar a revenit la conducere în 1997. Steve Jobs a orchestrat de atunci lansarea unor produse vedetă, precum calculatorul iMac, tableta iPad sau telefonul multifuncţional iPhone, a cărui ultimă versiune a fost prezentată marţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici